Maasdriel

Alem, de Sint-Hubertuskerk - Michielverbeek
Alem, de Sint-Hubertuskerk
Credit
Wikimedia Commons - Michielverbeek
53
53
169

Gemeente Maasdriel
Kerkstraat 45
5331 CB Kerkdriel

Postadres
Postbus 10.000
5330 GA Kerkdriel

www.maasdriel.nl
info@maasdriel.nl
140418

 

Maasdriel is een gemeente in het zuiden van de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente bestaat uit elf kernen: Alem, Ammerzoden, Hedel, Heerewaarden, Hoenzadriel, Hurwenen, Kerkdriel, Rossum, Velddriel, Well en Wellseind. Daarnaast telt de gemeente nog een aantal buurtschappen.

Monumenten

De gemeente Maasdriel kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een gemeentelijke monumenten woont?

Huis 't Teisterbant te Kerkdriel - Kasteelbeer
Huis 't Teisterbant te Kerkdriel
Wikimedia Commons - Kasteelbeer
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermde gezichten

Gemeente Maasdriel kent 3 beschermde gezichten: 

Monumentenzorg Maasdriel

De gemeente Maasdriel zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Energieloket Maasdriel helpt inwoners met vragen over verduurzaming.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Meer monumenteninformatie

Ammerzoden, kasteel Ammersoyen - Michielverbeek
Ammerzoden, kasteel Ammersoyen
Wikimedia Commons - Michielverbeek

Kasteel Ammersoyen

Strategisch gelegen in de Bommelerwaard, vlakbij de Maas en de grens met Brabant, ligt het indrukwekkende kasteel Ammersoyen. Het is een echt middeleeuws kasteel met vier torens, imposante Grote Zaal van maar liefst zes meter hoog, voorburcht en grachten. Al dwalend door het kasteel ontdek je de unieke verhalen, archeologische vondsten, spannende muurtrappen, plonsplees en nog veel meer. 

Slot Ammersoyen werd omstreeks 1300 gebouwd als burcht op ongeveer vierkante plattegrond met vier zware, ronde hoektorens. In de 17de eeuw ontstond de huidige opzet van het kasteel en omliggend terrein. In 1971 werd het kasteel als rijksmonument aangewezen. 

Naar boven