Benedeneindseweg 14, Deil

Inleiding

De BERGSCHUUR is gelegen op het erf van boerderij Onder de Linde, aan de noordzijde van de Benedeneindseweg in de kern van Deil. De bergschuur werd omstreeks 1880 gebouwd.

De in de grondvorm vijfhoekige plattegrond van de vijf-roedige bergschuur is aan drie zijden uitgebouwd. De hoofdentree bevindt zich in de oostgevel, naar de vloedschuur toe, en bestaat uit dubbele, opgeklampte deuren; het rechterdeel bestaat uit een onder- en een bovendeur.

In de houten uitbouw (zuidgevel) is de koestal nog compleet aanwezig.

De bergschuur is traditioneel opgebouwd uit een stenen, ronde, iets conische por, waarop een tasvloer uit eiken liggers en kierende vloerdelen ligt.

De roeden zijn gedeeltelijk afgezaagd en de constructie is door wijkende houtverbindingen soms iets uit haar verband. De hoofdliggers van de verhoogde tasvloer zijn verbonden met de roeden en naar drie zijden afgeschoord. De constructie is zeer zorgvuldig en compleet uitgevoerd.

De kap van de berg is met riet gedekt, de sporen zijn van rondhout en wisselend van lengte en formaat. De draagconstructie van de kap is de krans van eiken gordingen, de zogenoemde lannen, met pen en gat verbindingen. De lannen zijn op iedere hoek met een ijzeren hangmechanisme aan de roeden opgehangen. Door falen van het mechanisme en het inrotten van de roeden aan de noordoostzijde is de kap scheefgezakt. De kap is in originele en authentieke staat.

De gevels van de bergschuur bestaan grotendeels uit rabatgezaagde, brede delen (plaatselijk ondersteboven toegepast). De noordgevel is versteend en bevat tal van bouwsporen.

De uitbouwen zijn in hout uitgevoerd met een stenen plint, behalve de noord-oost schuur. Deze is opgemetseld in baksteen en gepleisterd. De dakbedekking bestaat deels uit golfplaten en deels uit gesmoorde pannen. De dubbele deuren, maar ook de staldeuren bevatten smeedijzeren gehengen en klinkstellen.

Bergschuur bij boerderij Onder de Linde uit circa 1880

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een bijgebouw bij een historisch gegroeid agrarisch complex, waarvan het oorspronkelijke karakter bijzonder goed bewaard is gebleven. Het object onderscheidt zich door een traditionele en complete opbouw, de constructieve elementen vormen een eenheid. De detaillering is zorgvuldig uitgevoerd en goed bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als oorspronkelijk onderdeel van het historisch gegroeide boerderijcomplex Onder de Linde, dat samen met het naastgelegen woonhuis Benedeneindseweg 12 een beeldbepalend ensemble vormt.

- Van cultuurhistorische waarde binnen de agrarische geschiedenis vanwege de bestemming van het object. Deze complete erven worden, met name door het verdwijnen van de hooibergen, en/of het wijzigen van de functie als zodanig, steeds schaarser.

523742
Onder de Linden

COMPLEX OMSCHRIJVING

Inleiding

Op het erf van de aan de noordzijde van de Benedeneindseweg, in de kern van Deil, gesitueerde boerderij 'Onder de Linde', gelegen vloedschuur en bergschuur. De vloedschuur kreeg omstreeks 1905 het huidige aanzien, de bergschuur dateert omstreeks 1880.

De bergschuur en de vloedschuur zijn onderdeel van een historisch gegroeid Betuws boerderij complex. Het erf bestaat uit een boerderij, gebouwd omstreeks 1910, met in haar verlengde een vaaltschuur, rechts van de boerderij een voor de streek unieke eind 19de- eeuwse vloedschuur, de bergschuur is aan de linkerkant gesitueerd en completeert samen met de overige opstallen het erf.

Het beschermde COMPLEX wordt gevormd door A VLOEDSCHUUR B BERGSCHUUR

De bergschuur ligt in het westelijk deel van het dorp, dat vermoedelijk het oudste is. De vloedschuur en de 5-roedige berg zijn de laatst overgebleven exemplaren in Deil.

Complex waardering

Het agrarisch complex waartoe de vloedschuur en de bergschuur behoren is

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf bewaard voorbeeld, deel uitmakend van een historisch gegroeid Betuws boerderij complex van rond de eeuwwisseling.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdelen van het historisch gegroeide Boerderij complex Onder de Linde, dat samen met het naast gelegen woonhuis Benedeneindseweg 12 een beeldbepalend ensemble vormt

- Van cultuurhistorische waarde binnen de agrarische geschiedenis vanwege de bestemming.

Hooischuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja