Benedeneindseweg 14, Deil

Inleiding

VLOEDSCHUUR, in kern vermoedelijk gebouwd in de late negentiende eeuw en gelegen op het erf van boerderij Onder de Linde' aan de noordzijde van de Benedeneindseweg in de kern Deil. De vloedschuur is mogelijk in 1905 gedeeltelijk vernieuwd.Het gebouw ligt op een terp tussen deze boerderij en het woonhuis Benedeneindseweg 10;12, dat vroeger tot het boerderijcomplex behoorde. De vloedschuur ligt met de nokas parallel aan de weg en haaks op de nok van het achterhuis van de boerderij. Door middel van een later aangebrachte overkapping is de vloedschuur met dit achterhuis verbonden. Het achtererf van de boerderij grenst aan een onbebouwd gebied waar zich tot 1833 het kasteel Palmesteyn bevond.

Omschrijving

De VLOEDSCHUUR is opgetrokken op een rechthoekig grondplan en telt een bouwlaag en een zolderverdieping, onder een met grote overstekken uitgevoerd wolfdak Het dak is geheel met gesmoorde kruispannen belegd en voorzien van houten windveren. Ter plaatse van het wolfeind aan de oostzijde bevindt zich een mastgoot, de lange gevel aan de zuidzijde heeft een moderne bakgoot. De gevels zijn beraapt. De lange zuidgevel loopt in oostelijke richting wat verder door dan de noordgevel. Over deze doorlopende muur is het dakschild als overstek doorgetrokken. De WESTGEVEL is ingebouwd doordat hier de schuur door middel van een tussenbouw tegen het achterhuis van de boerderij aansluit. In het interieur van deze tussenbouw is de westgevel zichtbaar. Deze bezit hooggelegen getoogde dubbele staldeuren met daarboven een hooisteek en links en rechts daarvan een rondbogig afgesloten ijzeren stalraam.

De lange ZUIDGEVEL bevat links een rechthoekige deuropening die voert naar een kelder met een tongewelf. Daarboven bevinden zich onder het dakoverstek vijf rondbogig afgesloten ijzeren stalramen. Ook de lange NOORDGEVEL heeft vijf van deze hooggeplaatste ramen en één deuropening die uitkomt op een houten aanbouw. De korte OOSTGEVEL bevat hooggeplaatste dubbele staldeuren met aan weerszijden daarvan een rondbogig afgesloten ijzeren stalraam en daarboven een getoogd hooiluik. Rechts in de gevel bevinden zich nog een rond venster en een getoogd venster op de plaats waar zich vermoedelijk ooit een staldeur bevond. Links in de gevel bevindt zich nog een oorspronkelijke getoogde staldeur. In de gevel zijn twee herdenkingssteentjes bewaard gebleven met initialen en het jaartal 1905. De vloedschuur is in kern vermoedelijk ouder. Voor de gevel ligt een hellingbaan met de oorspronkelijke klinkerbestrating. Het INTERIEUR van de vloedschuur bevat zes ankerbalkgebinten met houten toognagels.

VLOEDSCHUUR van de boerderij Onder de linde'.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een vloedschuur die zich kenmerkt door een hooggeplaatste ligging op een terp, een hooisteek die voor het gebied kenmerkend is, en beraapte gevels.

- Van stedenbouwkundige waarde als oorspronkelijk onderdeel van het historisch gegroeide boerderijcomplex Onder de Linde, dat samen met het naastgelegen woonhuis Benedeneindseweg 12 een beeldbepalend ensemble vormt. De schuur heeft een met de functie verbonden verhoogde ligging op een terp.

- Van cultuurhistorische waarde binnen de agrarische geschiedenis vanwege de bestemming van het object, dat als vloedschuur kenmerkend is voor het overstromingsgevaar dat het rivierengebied eeuwenlang kenmerkte.

523741
Onder de Linden

COMPLEX OMSCHRIJVING

Inleiding

Op het erf van de aan de noordzijde van de Benedeneindseweg, in de kern van Deil, gesitueerde boerderij 'Onder de Linde', gelegen vloedschuur en bergschuur. De vloedschuur kreeg omstreeks 1905 het huidige aanzien, de bergschuur dateert omstreeks 1880.

De bergschuur en de vloedschuur zijn onderdeel van een historisch gegroeid Betuws boerderij complex. Het erf bestaat uit een boerderij, gebouwd omstreeks 1910, met in haar verlengde een vaaltschuur, rechts van de boerderij een voor de streek unieke eind 19de- eeuwse vloedschuur, de bergschuur is aan de linkerkant gesitueerd en completeert samen met de overige opstallen het erf.

Het beschermde COMPLEX wordt gevormd door A VLOEDSCHUUR B BERGSCHUUR

De bergschuur ligt in het westelijk deel van het dorp, dat vermoedelijk het oudste is. De vloedschuur en de 5-roedige berg zijn de laatst overgebleven exemplaren in Deil.

Complex waardering

Het agrarisch complex waartoe de vloedschuur en de bergschuur behoren is

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf bewaard voorbeeld, deel uitmakend van een historisch gegroeid Betuws boerderij complex van rond de eeuwwisseling.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdelen van het historisch gegroeide Boerderij complex Onder de Linde, dat samen met het naast gelegen woonhuis Benedeneindseweg 12 een beeldbepalend ensemble vormt

- Van cultuurhistorische waarde binnen de agrarische geschiedenis vanwege de bestemming.

Vloedschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja