Pietersbergseweg 62, Oosterbeek

Het KOETSHUIS annex GARAGE is gebouwd op een samengestelde plattegrond en bestaat uit een aan de weg gelegen éénlaags bouwmassa en een hierop aansluitende tweelaags bouwmassa. De toegangen tot de garage en stallen zijn gelegen in de rechter zijgevel van het gebouw. De evenwijdig aan de weg gelegen VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld en is drie traveeen breed. De detaillering sluit aan bij die van de villa. Iedere travee bezit een venster met een zesruits raam. De middelste travee is iets hoger op getrokken enwordt afgesloten door een tuitgeveltje. De RECHTER ZIJGEVEL heeft links in een dubbele houten paneeldeur en een venster dat voorzien is van een vierruits stolpraam en en een zesruits bovenlicht. Het uitgebouwde tweelaags rechter geveldeel heeft op de begane grond een dubbele houten deur en op de verdieping een rechtgesloten houten luik. De achtergevel heeft zowel op de begane grond als de verdieping een klein venster. Het INTERIEUR is vrij gaaf bewaard gebleven en bezit ondermeer nog de oorspronklijke paardenstallen en een hooizolder.

KOETSHUIS annex GARAGE in Overgangsarchitectuur uit ca.1906.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in een Overgangsarchitectuur uitgevoerd koetshuis annex garage. Het ontwerp van het gebouw valt op door de hoogwaardige hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp dat in detaillering en materiaalgebruik afgestemd is op de villa.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het villacomplex VREEBERG.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg twintigste eeuws koetshuis annex garage.

523648
Vreeberg

Inleiding

VILLACOMPLEX VREEBERG gebouwd rond 1906 in Overgangsarchitectuur waarbij in de detaillering o.a. sprake is van invloeden van de geometrische variant van de Art Nouveau. Het complex wordt gevormd door de volgende onderdelen: 1. Villa 2. Koetshuis annex garage De rijk uitgevoerde en nagenoeg gaaf bewaarde villa is gebouwd op de plaats van een boerderij waarvan delen van het muurwerk en een kelder in het huidige gebouw zijn opgenomen. De toegepaste bouwstijl was in die tijd vernieuwend en vormt een duidelijke manifestatie van de nieuwste opvattingen en ideeën in Nederland ten aanzien van het bouwtype van de villa onder invloed van de Engelse villa- en landhuisbouw. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de wit gesausde gepleisterde gevels en het met rode dakpannen belegde dak. Het door een fraaie tuin omgeven complex is gelegen op een helling halverwege een stuwwal met uitzicht op de Rijn. Het complex is gesitueerd op de hoek van de Pieterbergseweg en de Kneppelhoutweg die de grens vormt met het landgoed De Hemelsche Berg.

VILLACOMPLEX VREEBERG uit ca.1906 bestaande uit een VILLA en een KOETSHUIS annex GARAGE.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in een bijzonder rijke Overgangsarchitectuur uitgevoerde villacomplex met in de detaillering o.a invloeden van de geometrische variant van de Art Nouveau. De toepassing van een witte bepleistering en de rode pannen daken verwijst naar de voor die tijd nieuwste uit Engeland afkomstige ideeën ten aanzien van de villabouw. Het ontwerp van de complexonderdelen valt op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de ontwerpen die onder meer tot uitdrukking komen in de fraaie en zorgvuldige detaillering en het materiaalgebruik. De gebouwen zijn bijzonder gaaf bewaard gebleven en bezitten rijk uitgevoerde interieurs. Zo bezit de villa onder andere nog geornamenteerde Art Nouveau stucplafonds, marmeren schoorsteen- mantels en betegelde lambrizeringen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de landschappelijk fraaie situering op een terrein op de hoek van de Pieterbergseweg en de Kneppelhoutweg, halverwege de helling van een stuwwal. Het villacomplex is samen met diverse andere historische villa's die zich bevinden aan het tussen de Kneppelhoutweg en de Bildersweg gelegen deel van de Pieterbergseweg, van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze helling die aan de zuidzijde begrensd wordt door de Benedendorpsweg.

- Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een voor de gemeente Renkum kenmerkende sociaal-maatschappelijke ontwikkeling tussen 1850 en 1940, namelijk de immigratie van (nieuwe) welgestelden naar fraaie landelijke gebieden in de omgeving van een stad: in casu een villa in het geaccidenteerde, bosrijke gebied van de zuidelijke Veluwezoom nabij Arnhem. Het pand is verder belangrijk voor de typologische ontwikkeling van het landhuis in Nederland in het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Garage(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie
Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja