Bilderberglaan 6, Oosterbeek

Omschrijving

VIJVERAANLEG uit ca.1938 gelegen aan de zuidzijde van het landhuis, grenzend aan het terras. De vijver heeft een niervormige aanleg en wordt omgeven door flagstones.

VIJVERAANLEG uit ca.1938.

- Van tuinarchitectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vijversaanleg uit het interbellum bij een landhuis. De vorm en aanleg van de vijver zijn kenmerkend voor de tuinarchitectuur uit deze tijd.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het landhuiscomplex Varenheuvel. De vijver is van belang voor het aanzicht van het landhuis aan de zijde het terras.

523645
Varenheuvel

Inleiding

LANDHUISCOMPLEX genaamd VARENHEUVEL gebouwd in 1938 naar een ontwerp uit 1931 van de Oosterbeekse architect ir N.H. WESSTRA in opdracht van de heer D.W.P. Wisboom jr. De in een krachtige organische vorm gebouwde villa is uitgevoerd in een combinatie van de Gooise Landhuisstijl en de expressionistische vormentaal van de Amsterdamse School op een aan de Engelse landhuisbouw ontleende plattegrond. Het complex bestaat uit de volgende vier onderdelen:

1. LANDHUIS

2. TOEGANGSHEK

3. PAARDENDRINKBAK

4. VIJVERAANLEG

Voor de architect van dit opvallende van een enorme rietgedekte kap voorziene landhuis zal onder meer het landhuis 't Reigersnest' in Oostvoorne van P. Vorkink en J.Ph. Wormser uit 1918-1921 een belangrijke inspiratiebron zijn geweest. Overeenkomstig het jaar van ontwerp van Varenheuvel is het landhuis traditioneler uitgevoerd. Typisch voor de toegepaste bouwstijl is de combinatie van bakstenen gevels en de enorme rietgedekte kap. Op merkelijk zijn verder de toepassing van de uit Engelse landhuisbouw afkomstige langgerekte dienstvleugel in combinatie met de eveneens uit de Engelse landhuis- en villabouw afkomstige vlinderplattegrond van het woongedeelte. Het door een ruime parkachtige tuin omgeven landhuis is gelegen op de hoek van de Bilderberglaan en de Wolfhezerweg. Aan de Dreyenseweg in Oosterbeek bevindt zich een enigszins vergelijkbaar doch minder gaaf bewaard landhuis van architect Wesstra.

Waardering

LANDHUISCOMPLEX gebouwd in 1938 naar een ontwerp van ir N.H. Wesstra uit 1931 in opdracht van D.W.P. Wisboom jr. bestaande uit een LANDHUIS, een TOEGANGSHEK, een PAARDENDRINKBAK en een VIJVERAANLEG.

- Van architectuurhistorische waarde als een relatief zeldzaam voorbeeld van een compleet landhuiscomplex met een landhuis van deze omvang gebouwd in een combinatie van de Gooise landhuisstijl en de Amsterdamse School op een aan de Engelse landhuisbouw ontleende plattegrond. Het landhuis is van belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, zoals deze tot uitdrukking komen in de gevarieerde krachtige expressieve hoofdvorm met forse golvende rieten kap, de detaillering en het zorgvuldige metselwerk. Het pand, waarvan de ruimtelijke indeling nog grotendeels aanwezig is, bezit nog vele oorspronkelijke interieuronderdelen waaronder een fraaie trap die van de hall naar de verdieping leidt, betegelingen, schoorsteenmantels en een betegelde badkamer.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw daterende villabebouwing aan de Wolfhezerweg die vanaf de Utrechtseweg ten westen van de kern Oosterbeek de verbinding vormt tussen de kernen Oosterbeek en Wolfheze. Het karakter van deze weg sluit aan bij die van de bebouwing aan de Utrechtseweg, die de langgerekte 'ruggegraat' vormt die de kernen Oosterbeek, Doorwerth, Heelsum en Renkum aan elkaar rijgt, bezit een voor de gemeente Renkum kenmerkend bebouwings- patroon bestaande uit een lint van verspreid liggende villa's. Door de situering op de hoek van de Wolfhezerweg en de Bilderberglaan vormt het complex een prominente onderdeel van dit de villabebouwing in dit gebied.

- Van cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een voor de gemeente Renkum kenmerkende sociaal-maatschappelijke ontwikkeling tussen 1850 en 1940, namelijk de immigratie van (nieuwe) welgestelden naar fraaie landelijke gebieden in de omgeving van een stad: in casu een fors landhuis gelegen tussen de kernen Oosterbeek en Wolfheze. De gemeente Renkum in het algemeen en Oosterbeek in het bijzonder zouden in de tweede helft van de negentiende eeuw uit zou groeien tot een geliefde woonplaats voor welgestelden. Het pand is verder, mede vanwege de bijzondere plattegrond, belangrijk voor de typologische ontwikkeling van het landhuis in Nederland tijdens het Interbellum.

Vijver Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Bilderberglaan 6 6861 AC Oosterbeek BY Ja