Sophiaweg 119, Heilig Landstichting

Omschrijving

Dubbel LANDHUIS van twee bouwlagen en zolderverdieping op samengesteld grondplan. Het bouwblokje bestaat uit twee gespiegelde en door garages geschakelde woningen. De woningen en het lagere tussenlid van de garages hebben enigszins ingeknikte zadeldaken met overstek. De daken hebben de nokrichting evenwijdig aan de straat, zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en wateren af via zinken mastgoten. Ongeveer in het midden van beide woningen steekt een gemetselde schoorsteen door de nok. In het achterschild van het tussenlid zijn ter plaatse van de bergruimten boven de garages twee moderne dakkapellen geplaatst.

De vlakke GEVELS zijn opgetrokken in geelkleurige baksteen met enkele misbaksels en gemetseld in Vlaams verband met terugliggend voegwerk. De indeling van de gevels is ongedwongen. Het merendeel van de uitgespaarde gevelopeningen is rechthoekig van vorm en wordt afgesloten door een gemetselde strek, blinde korfboog of natuurstenen latei. De lekdorpels van de vensters zijn gemetseld. De forse dorpels van de deuren zijn uitgevoerd in natuursteen. Er is een grote variatie in venstertypen en -afmetingen toegepast. De kozijnen, de ramen met roedenverdeling, alsmede de terras- en balkondeuren zijn uitgevoerd in staal (op de begane grond van nummer 121 zijn enkele ramen vervangen door kunststof exemplaren). Alle overige deuren zijn uitgevoerd in hout.

Aan de voorzijde trekken de ingangspartijen van de woningen en garages de aandacht. De tweedelige voordeur met raampje, smeedijzeren rooster en zijlichten is ondergebracht in een boogvormig afgesloten portiek. De brievenbus en een fors hoekblok aan de afgeschuinde zijde van het portiek zijn uitgevoerd in zandsteen. De flankerende ramen van de keuken zijn de enige ramen in de woningen met luiken. Brede korfbogen openen naar de voorruimten van de garages. Hierin zijn een tweedelige houten keukendeur en een schuifbare driedelige garagedeur ondergebracht. Op de hoeken zijn schampstenen geplaatst.

De samengestelde vensters aan de achterkant (zuidzijde) hebben een groot formaat met muurdammen. In het verlengde van de zitkamer bevindt zich een terras met overhoeks geplaatste en zich verjongende steunbeer. De korfboogvormige afsluiting van het terras alsmede de gemetselde balustrade van het balkon erboven zijn bij beide woningen vervangen door een ijzeren profielbalk en dito spijlenhek. Ten behoeve van de lichttoevoer zijn tevens de muren van het terras wit geschilderd. De korfboogvormig afgesloten open plaats aan de achterzijde van de garage is bij nummer 121 dicht gezet. RUIMTELIJKE INDELING van de woningen. Op de begane grond wordt de centrale hal volledig omsloten: aan de straatzijde door de keuken en de vestibule annex garderobe met toilet; aan weerszijden door de zitkamer en de garage; aan de achterzijde door de eetkamer. Het gedeelte van de hal, de vestibule en de keuken is onderkelderd (resp. provisie, brandstof en c.v.). Op de verdieping en de zolder zijn de slaapkamers en een badkamer ondergebracht. De (berg)ruimte boven de garage is bereikbaar vanuit het woonhuis. De INTERIEURS zijn sober uitgevoerd. In beide woningen zijn de oorspronkelijke paneeldeuren en de bordestrap behouden, alsmede enkele tegel- en parketvloeren.

Waardering

Dubbel LANDHUIS uit 1934-1936.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk zeldzaam voorbeeld van een in traditionalistische stijl gebouwd dubbel landhuis uit 1934-1936. Het betreft een representatief werk van architect C.M. van Moorsel Pzn. (1892-1962). Soberheid of eenvoud is in de jaren dertig een belangrijk thema in de woonhuisarchitectuur en wordt bij dit object 'vertaald' in een ambachtelijk traditionalistisch idioom, verwijzend naar de Nederlandse traditie van baksteenbouw: natuurlijke bouwmaterialen, nadruk op constructief belangrijke elementen, bijzondere aandacht voor ingangspartijen, markante kapvorm, dwingende plattegrond. Het object is, afgezien van enkele kleine wijzigingen op onderdelen, gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevel- en interieurindeling.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering in een sterk geaccidenteerd en bosrijk gebied op de grens van de gemeenten Groesbeek en Nijmegen, alwaar het object onderdeel uitmaakt van een bebouwingspatroon dat bestaat uit verspreid liggende aanzienlijke woonhuizen in diverse bouwstijlen. Het object is een goed voorbeeld van een ontwerp dat in vorm en oriëntatie is aangepast aan de landschappelijke omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523608
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Twee dubbele LANDHUIZEN, in 1934-1936 gebouwd als vier huurwoningen voor de gegoede middenklasse in opdracht van "Vereenigd Bezit van Waarden NV" uit s-Gravenhage. Het complex bestaat uit twee nagenoeg identieke bouwblokjes van twee door garages geschakelde woningen. Het ontwerp van architect C.M. VAN MOORSEL Pzn. in traditionalistische stijl wordt gekenmerkt door eenvoud, ambachtelijkheid en zorgvuldige detaillering. Van Moorsel (1892-1962) is als architect èn als hoofdredacteur van het Katholiek Bouwblad een belangrijk vertegenwoordiger en pleitbezorger van de traditionalistische bouwtrant in Nederland. Hij heeft evenals zijn leermeester A.J. Kropholler verscheidene kerken en kloosters gebouwd en in vele vaktijdschriften gepubliceerd.

Het complex bevindt zich aan de rand van de bebouwde kom van het dorp Heilig Landstichting, en is gesitueerd aan de zuidzijde van de Sophiaweg op een stuwwalhelling. Het hoogteverschil is aan de achterzijde opgevangen door een terrasvormige tuinaanleg. De huizen worden van de openbare weg (gemeente Nijmegen) gescheiden door diepe voortuinen met hagen als erfscheiding.

Het complex bestaat uit de twee navolgende onderdelen: 1. DUBBEL LANDHUIS, Sophiaweg 119;121, en 2. DUBBEL LANDHUIS, Sophiaweg 123;125.

Waardering

Twee dubbele LANDHUIZEN uit 1934-1936.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en betrekkelijk zeldzaam voorbeeld van in traditionalistische stijl gebouwde landhuizen uit 1934-1936. Het complex is een representatief werk van architect C.M. van Moorsel Pzn. (1892-1962). Soberheid of eenvoud is in de jaren dertig een belangrijk thema in de woonhuisarchitectuur en wordt bij deze huizen 'vertaald' in een ambachtelijk traditionalistisch idioom, verwijzend naar de Nederlandse traditie van baksteenbouw. De complexonderdelen zijn, afgezien van enkele kleine wijzigingen op onderdelen, gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevel- en interieurindeling. Het complex is van belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en wegens het bijzondere materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering in een sterk geaccidenteerd en bosrijk gebied op de grens van de gemeenten Groesbeek en Nijmegen, alwaar het complex onderdeel uitmaakt van een bebouwingspatroon dat bestaat uit verspreid liggende aanzienlijke woonhuizen in diverse bouwstijlen. Het complex is een goed voorbeeld van een ontwerp dat in vorm en oriëntatie is aangepast aan de landschappelijke omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Sophiaweg 119 6564 AB Heilig Landstichting Ja
Sophiaweg 121 6564 AB Heilig Landstichting
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1485 Groesbeek
H 1486 Groesbeek
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1934 1936 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Moorsel, C.M. van ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven