Leurseweg 5, Leur

Omschrijving

Kleine SCHUUR op rechthoekig grondplan, in 1927 gebouwd naar een traditioneel ontwerp van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst. De schuur is later aan de zuidzijde uitgebreid met een varkensstal onder doorgetrokken dakschild. Deze uitbreiding valt buiten de bescherming.

De bakstenen GEVELS zijn in kruisverband gemetseld, zijn voorzien van een gecementeerde plint en worden afgesloten door een bloktandlijst. Het merendeel van de uitgespaarde muuropeningen wordt segmentboogvormig afgesloten. De oorspronkelijke roedenverdeling van de stalen ramen is bewaard gebleven. Een grote korfboogvormig afgesloten inrijpoort met opgeklampte dubbele deur bevindt zich in de korte oostgevel. In de tegenover liggende gevel bevindt zich een deur op de begane grond en een zolderluik daarboven. Het WOLFDAK is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten. De nokrichting staat haaks op die van het bedrijfsgedeelte van het hoofdgebouw waarop deze schuur aansluit. De inwendige houtconstructie bestaat uit in de muur en op lisenen gelegde balken waarop schaarspanten met overgekeepte balken.

Kleine SCHUUR uit 1927.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een traditioneel en sober vormgegeven schuur uit 1927. De inwendige houtconstructie is bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van agrarisch complex Het Hof, dat als ensemble van belang is vanwege de architectonische kwaliteit en de situering van de samenstellende onderdelen, en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. De schuur ligt in het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

523587
Het Hof

Inleiding

Het agrarische complex "Het Hof" bestaat uit één hoofdgebouw en twee bijgebouwen. Het complex bevindt zich in het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur en is ca. 200 meter ten oosten van de Hervormde kerk gesitueerd aan de noordzijde van de Leurseweg. Vanaf de Leurseweg leidt een oprijlaan naar het boerderijcomplex. Deze laan wordt aan weerszijden geflankeerd door een dubbele rij eiken. Het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur betreft een min of meer spontaan gegroeide agrarische nederzetting op een verhoging in het landschap, met een redelijk gave historisch-ruimtelijke structuur (infrastructureel en landschappelijk) en karakteristieke agrarische bebouwing. Structuur en bebouwing verenigen zich harmonisch. Het oostelijk deel van de dorpskern draagt de sporen van een planmatige aanleg met lanen (18de eeuws feodaal landschap).

Het complex is in opdracht van baron Van Verschuer (heer van Leur) in 1927 gebouwd ter vervanging van een in november 1926 afgebrande boerderij die waarschijnlijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw dateerde. Gedurende de 19de eeuw was de pachter van deze boerderij tevens secretaris van de heerlijkheid. De herbouw is uitgevoerd naar een ontwerp van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst, waarbij is uitgegaan van een heroriëntatie op het traditionele bouwen. In een overeenkomst van de opdrachtgever met de bouwkundige staat de volgende bepaling: "Francken zal indien er besloten wordt in den oud-Gelderschen bouwstijl te bouwen, die stijl aan de bestaande gebouwen in Gelderland of Munsterland gaan bestuderen, welke hem zullen worden aangewezen door Hiebendaal (rentmeester), waarvoor hij de uitschotten aan reis- en verblijfkosten zal kunnen declareren".

Het hoofdgebouw staat midden op het erf op een lichte verhoging. Het dwarsgeplaatste voorhuis is op het zuiden georiënteerd. Op het achterliggende bedrijfsgedeelte sluit in oostelijke richting een kleine schuur aan. Ten noorden van het hoofdgebouw staat een vrijstaande grote schuur. De aangebouwde open wagenschuur alsmede een moderne loods vallen buiten de bescherming.

Het agrarische complex "Het Hof" bestaat uit de navolgende beschermde onderdelen: 1. boerderij uit 1927; 2. kleine schuur uit 1927; 3. grote schuur uit 1927.

Agrarisch complex "Het Hof" uit 1927.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van vervangende nieuwbouw uit 1927 waarbij is uitgegaan van een heroriëntatie op het traditionele Gelderse bouwen. Mogelijk heeft de Heer van Leur als opdrachtgever bewust voor deze bouwtrant gekozen. Met uitzondering van een in- en uitgezwenkte topgevel is het ontwerp sober te noemen. De complexonderdelen zijn redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm en gevelindeling en hebben een zorgvuldige detaillering. Het complex is van belang voor het oeuvre van de bouwkundige J.W. Francken uit Andelst.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het van gemeentewege beschermd dorpsgezicht Leur. Het complex is van belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. - Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische, landschappelijke en bestuurlijke ontwikkeling; in casu het onderdeel uitmaken van de oude heerlijkheid Leur die tot op heden nog veel oude bezits- en beheerslijnen kent.

Leurseweg 5 6615 AJ Leur Ja
D 139 Bergharen