Delenseweg 47, Hoenderloo

Inleiding

Houten PRE-FABWONING gebouwd in 1880 als jachthuis in chaletstijl aangeleverd als bouwpakket door de firma `Strømmen Trævarefabrik' in Oslo, Noorwegen. Sinds 1958 is de woning permanent bewoond en verplaatst van de omgeving van de Lebretshoeve in Beekbergen naar de huidige locatie aan de oostzijde van de Delenseweg buiten de bebouwde kom van Hoenderloo in de gemeente Ede.

Omschrijving

Voormalig jachthuis met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode kruispannen. Op de nok bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht. Het huis bevindt zich deels op een bakstenen voet, deels op bakstenen poeren. De gevels zijn opgetrokken in horizontale gerabatte delen. In de gevels bevinden zich meerruits ramen. Aan de voor-, linker- en rechterzijde bevindt zich een veranda afgesloten door een rijk bewerkte balustrade met decoratieve staanders. De rechterzijde is dichtgezet met meerruits ramen waardoor het is gewijzigd in een serre. De klossen onder het overstek, de windveren en de makelaar zijn geprofileerd. Centraal in de VOORGEVEL bevindt zich een dubbele glasdeur met geprofileerde houten omlijsting. Voor de gevel bevindt zich over de volle breedte de veranda overdekt door het doorgetrokken zadeldak met geprofileerde windveren en een houten decoratieve makelaar.

De LINKERZIJGEVEL bestaat uit een terug gelegen blinde gevel, een geveldeel zonder veranda en een geveldeel met veranda. In het geveldeel zonder de veranda bevindt zich een naar buitenslaand stolpraam met geprofileerde omlijsting en een acht-ruits naar buitenslaand draairaam met identieke omlijsting. Voor het geveldeel met dubbele glasdeur bevindt zich de veranda die doorloopt tot aan de voorzijde van het huis.

Tegen de blinde ACHTERGEVEL bevindt zich een aanbouw met plat dak. De hogere topgevel van het hoofdvolume wordt afgesloten door een overstek, geprofileerde windveren en een makelaar. De RECHTERZIJGEVEL bestaat uit het risalerende deel met veranda, een deel zonder veranda en een terug gelegen deel van de aanbouw. De veranda bestaat uit drie delen waarvan twee delen met glas zijn dichtgezet en als serre bij het woonhuis is getrokken. In het deel zonder veranda bevindt zich een enkele houten glasdeur, voorafgegaan door een eenvoudige houten steektrap. In het terug gelegen deel van de aanbouw bevinden zich twee gekoppelde vier-ruits draairamen met geprofileerde omlijsting. Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat behouden gebleven.

- Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam en gaaf voorbeeld van een houten huis uit 1880 in chaletstijl, als bouwpakket besteld bij de firma `Strømmen Trævarefabrik' in Oslo, Noorwegen.

- Van stedenbouwkundige/landschappelijke waarde vanwege de vrijstaande ligging in het buitengebied van Ede.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten jachthuis van belang voor de traditie van de Veluwe als vakantie- en jachtoord.

Jachthuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Delenseweg 47 7352 TB Hoenderloo Ja