Boslaan 68, Lunteren

HOOFDGEBOUW met SCULPTUREN (1) bestaande uit een hoog rechthoekig middenpaviljoen met overhoeks geplaatste vleugels. Aan de zuidzijde van het middenpaviljoen bevindt zich links en rechts een SCULPTUUR op een sokkel, grenzend aan het halfronde terras. De gevels met trasraam in koppenverband in donkerbruine baksteen, zijn opgetrokken in gele baksteen in Noords verband. Het middenpaviljoen bestaat uit drie bouwlagen afgesloten door een plat dak. In de noordgevel bevinden zich enkele niet oorspronkelijke aanbouwen van één bouwlaag met plat dak ten behoeve van de keuken. In de noordgevel bevindt zich tevens de ingangspartij. De overhoeks geplaatste vleugels bestaan uit twee bouwlagen afgesloten door een plat dak. In de gevels bevinden zich oorspronkelijk stalen ramen, die met name nog aanwezig zijn in het middenpaviljoen en de buitenzijden van de vleugels. In het middenpaviljoen zijn de vensters voorzien van een zandstenen omlijsting met hardstenen lekdorpels. De verticaal georiënteerde schoorsteen bevindt zich links in de noordgevel.

VOORGEVEL bestaat uit de noordgevel van het middenpaviljoen met uiterst links een driezijdige uitbouw van twee bouwlagen met op de begane grond vier naast elkaar geplaatste negen-ruits ramen. Op de aansluiting van de uitbouw en de gevel van het middenpaviljoen bevindt zich het gemetseld rookkanaal dat reikt tot boven de daklijst afgesloten door een halfronde, met lood beklede kap. Rechts van het rookkanaal bevindt zich de entree bestaande uit een bronzen rondboogdeur met glasindeling aan de bovenzijde afgesloten door een zandstenen rondboog. Rechts van de entree bevinden zich de niet oorspronkelijke aanbouwen van één bouwlaag met plat dak in stijl aangepast bij het bestaande gebouw. Op de verdieping bevinden zich zeven regelmatig verdeelde vier-ruits ramen en even zoveel kleine enkelruits ramen onder het overstek. De LINKERZIJGEVEL is de buitengevel van de linkervleugel met op de begane grond en de verdieping regelmatig verdeelde zes-ruits ramen ten behoeve van de lichtinval in de gang.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de zuidgevel van het middenpaviljoen aan weerszijden begrensd door een hoog opgetrokken risaliet met in de risaliet een hoog staand meerruits venster ten behoeve van de lichtinval in het trappenhuis. In de rechter risaliet bevindt zich een glas-in-loodraam. Tussen de risalieten bevinden zich op de begane grond vijf regelmatig verdeelde rondboogvormige tuindeuren. De begane grond eindigt in de bakstenen borstwering van het balkon op de eerste verdieping. Op de verdieping bevinden zich in de terug gelegen gevel vijf regelmatig verdeelde balkondeuren met op de tweede verdieping vijf regelmatig verdeelde vensters. Grenzend aan de achtergevel bevindt zich een halfrond nieuw betegeld terras aan weerszijden gemarkeerd door een zandstenen sculptuur op een bruin bakstenen sokkel. Links en rechts van het middenpaviljoen bevinden zich de naar voren geplaatste gevels van de vleugels met op de begane grond en de verdieping regelmatig verdeelde niet oorspronkelijke vensters. De vleugels worden afgesloten door een dwars bouwdeel. De zuidgevel van de beëindiging links bestaat uit een op de begane grond naar voren geplaatste gevel. Op de verdieping bevindt zich een loggia met ligdak. Uiterst rechts bevindt zich een zandstenen sculptuur met de beeltenis van het hoofd van een man met geopende mond die als het ware naar de overkant roept. De zuidgevel van de beëindiging rechts is spiegelbeeldig aan de zuidgevel links. De RECHTERZIJGEVEL is de buitengevel van de rechtervleugel met op de begane grond en de verdieping regelmatig verdeelde zes-ruits ramen ten behoeve van de lichtinval in de gang.

In het INTERIEUR bevindt zich onder meer een trappartij, betegelde lambrizeringen en oorspronkelijke tegelvloeren. Het glas-in-loodraam in de trappartij verbeeldt `Hygiea' samen met drie medaillons die onder andere de gezonde omgeving van Lunteren verbeelden.

Waardering

HOOFDGEBOUW met SCULPTUREN (1) als onderdeel van het COMPLEX `Mens en Samenleving' naar ontwerp van architect J. GRIJPMA uit Oosterbeek uit 1932.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en zeldzaam voorbeeld van een herstellingsoord uit 1932 van de architect J. Grijpma uit Oosterbeek beïnvloed door het Nieuwe Bouwen als onderdeel van het complex `Mens en Samenleving'

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande ligging van het herstellingsoord buiten de bebouwde kom van Lunteren in het recreatiepark het Luntersche Buurtbos op de Veluwe in de gemeente Ede. Van belang vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen het hoofdgebouw met sculpturen en de andere onderdelen van het complex'Mens en Samenleving'.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een hoofdgebouw als onderdeel van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingschten

523520
Mens en Samenleving
Complexomschrijving

Inleiding COMPLEX `Mens en Samenleving' gebouwd in 1900 als herstellingsoord voor overspannen leraren in opdracht van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers in Lunteren. Na een brand in 1932 werd in hetzelfde jaar een nieuw hoofdgebouw gebouwd naar ontwerp van JAN GRIJPMA uit Oosterbeek, getekend door A.A. van der Vooren uit Utrecht. Het in landschappelijke stijl aangelegde park werd in 1932 gewijzigd naar ontwerp van de tuinarchitect WIM SLUITER in nieuw-architectonische tuinstijl. Uit 1900 dateren de lighallen georiënteerd op het zuiden, en de fruitkelder.

Onder rijksbescherming vallen de volgende onderdelen:

1. hoofdgebouw (1932) met sculpturen

2. tuinaanleg (1932) met croquetveld

3. fruitkelder (1900)

4. lighal ``t Oude Nest'

5. lighal `De Stille Lach'

6. lighal `Op de Helling'

Het complex bevindt zich buiten de bebouwde kom van Lunteren aan de zuidzijde van de Boslaan in het Luntersche Buurtbos uit 1892.

Omschrijving

Het HOOFDGEBOUW bestaat uit een hoog rechthoekig middenpaviljoen met overhoeks geplaatste vleugels. In het middenpaviljoen bevindt zich op de begane grond de keuken en de eet- en conversatiezaal. Op de verdieping bevonden zich de kamers voor de zusters. In de vleugels bevinden zich aan de zuidzijde de patiëntenkamers, aan de noordzijde de gangen. Aan de zuidzijde van het middenpaviljoen bevindt zich links en rechts een SCULPTUUR op een sokkel verbonden met het hoofdgebouw dor middel van een halfrond opnieuw betegeld bordes. Aan de westzijde van het hoofdgebouw bevindt zich de FRUITKELDER onder een aarden heuvel. De kelder is herkenbaar aan de ingang bestaande uit een houten deur. Midden op de aarden heuvel is een ventilatiekoker zichtbaar. Aan de zuidzijde van het hoofdgebouw bevindt zich in eerste instantie een in 1932 gewijzigde TUINAANLEG naar ontwerp van Wim Sluiter in nieuw-architectonische tuinstijl. De tuinaanleg bestaat voornamelijk uit een halfronde tuin aan de westzijde en een markering van het croquetveld tegenover de zuidgevel van het middenpaviljoen. Nog zuidelijker bevinden zich drie vrijstaande LIGHALLEN verspreid in een landschappelijk aangelegde bostuin.

Waardering

COMPLEX `Mens en Samenleving' bestaande uit een HOOFDGEBOUW met SCULPTUREN (1), een TUINAANLEG (2), een FRUITKELDER (3) en drie LIGHALLEN (4,5,6).

- Van architectuurhistorische waarde als goed en zeldzaam voorbeeld van een herstellingsoord grotendeels uit 1932 van de architect J. Grijpma uit Oosterbeek beïnvloed door het Nieuwe Bouwen en een tuinaanleg van Wim Sluiter in nieuw-architectonische tuinstijl.

- Van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een uniek herstellingsoord voor overspannen leraren gebouwd in 1900, gewijzigd na een brand in 1932 van belang voor de ontwikkeling van de Veluwe als vakantie- en herstellingsoord.

Herstellingsoord Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg oorspronkelijke functie Ja
Boslaan 68 6741 KG Lunteren Ja