Barneveldseweg 19, Lunteren

KIPPENHOK met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een lessenaarsdak. Het kippenhok is opgetrokken in verticale houten delen op een bakstenen fundament.

In de VOORGEVEL (noordgevel) bevinden zich onder vier regelmatig verdeelde zes-ruits ramen (3x2) met boven vier regelmatig verdeelde vier-ruits ramen (4x1).

De LINKERZIJGEVEL (oostgevel) is een blinde gevel.

De ACHTERGEVEL (zuidgevel) is een blinde gevel.

De RECHTERZIJGEVEL (westgevel) is een blinde gevel.

Waardering

KIPPENHOK met rechthoekige plattegrond uit het tweede kwart van de twintigste eeuw gebouwd als onderdeel van het boerderijcomplex `Nieuw Altena'.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een kippenhok als onderdeel van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het kippenhok met de andere onderdelen van het complex `Nieuw Altena'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een kippenhok als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, als zodanig representatief voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland.

523518
Nieuw Altena

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX `Nieuw Altena' gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect A.E. LEUSINK uit Voorthuizen in opdracht van Jac. van den Brink bestaande uit een T-BOERDERIJ, een SCHUUR en een KIPPENHOK. Het complex bevindt zich aan de westzijde van de Barneveldseweg buiten de bebouwde kom van Lunteren in de gemeente Ede.

Omschrijving

De T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis bevindt zich op enkele meters van de weg met het voorhuis gekeerd naar de straatzijde.

Aan de oostzijde van de boerderij bevindt zich een deels met hagen omgeven moestuin. Aan de westzijde bevindt zich tegenover de deel een SCHUUR met rechthoekige plattegrond met een aanbouw onder een doorgetrokken dakschild. De schuur bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met muldenpannen. Ten zuiden van de schuur bevindt zich een hooiberg in de huidige vorm grotendeels daterend van na 1940. Ten zuiden van de boerderij met schuur bevindt zich een KIPPENHOK met rechthoekige plattegrond, opgetrokken in hout op een stenen fundament afgesloten door een golfplaten dak. Op het terrein tussen het kippenhok en de boerderij bevinden zich nog enkele verspreid staande fruitbomen.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX `Nieuw Altena' gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect A.E. LEUSINK uit Voorthuizen in opdracht van Jac. van den Brink bestaande uit een T-BOERDERIJ, SCHUUR en KIPPENHOK.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de verschillende onderdelen van het complex. gelegen buiten de bebouwde kom van Lunteren.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, als zodanig representatief voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland.

Kippenren Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Barneveldseweg 19 6741 LH Lunteren Ja