Barneveldseweg 19, Lunteren

SCHUUR met rechthoekige plattegrond, bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen. Aan de zuidzijde bevindt zich een uitbouw onder een doorgetrokken dakschild. Aan de noordzijde bevindt zich in het dakschild een vierkante bakstenen schoorsteenschacht met pijp. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in Vlaams verband. In de gevels bevinden zich mestdeuren en negen-ruits stalramen aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. De stalramen worden aan de onderzijde afgesloten door een bakstenen lekdorpel. De kraalschroten, geklampte deuren worden afgesloten door een segmentboog.

In de VOORGEVEL (oostgevel) bevindt zich uiterst links, onder het doorgetrokken dakschild, een dubbele deur afgesloten door een segmentboog. Het overig deel van de gevel heeft een symmetrische indeling. Centraal bevindt zich een dubbele deur afgesloten door een segmentboog met aan weerszijden een hoog geplaatst zes-ruits raam met vorktracering, afgesloten door een halfronde rollaag. Op de begane grond bevindt zich uiterst links en rechts een enkele mestdeur. In de middenas bevindt zich in de geveltop een enkel luik afgesloten door een segmentboogvormige rollaag. Boven het luik bevinden zich twee regelmatig verdeelde rondvensters met kruisvormige roedenverdeling omsloten door een rollaag. De topgevel is voorzien van eenvoudige windveren.

De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) is een nagenoeg blinde gevel uit het zicht onttrokken door een schuur van recente datum.

De ACHTERGEVEL (westgevel) bestaat uit een symmetrisch ingedeelde gevel met rechts een dubbel deur onder het doorgetrokken dakschild. Centraal bevindt zich een dubbele deur aan weerszijden geflankeerd door een hoog geplaatst zes-ruits raam met ijzeren vorktracering, afgesloten door een halfronde rollaag. Links en rechts van de deur bevindt zich een negen-ruits stalraam. Op de verdieping in de middenas bevindt zich een dubbel luik met daarboven twee rondboogvensters. De gevel wordt afgesloten met eenvoudige windveren.

In de RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bevindt zich van links naar rechts twee negen-ruits stalramen een enkele mestdeur, een negen-ruits stalraam, een mestdeur en een negen-ruits stalraam.

Het INTERIEUR van de schuur is in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met onder meer de waskeuken/ stookhok, ankerbalkgebinten en hilde.

SCHUUR gebouwd in 1933 als onderdeel van een boerderijcomplex `Nieuw Altena'.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een schuur uit het begin van de twintigste eeuw als onderdeel van een boerderijcomplex met een gaaf in- en exterieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de schuur met de andere onderdelen van het complex `Nieuw Altena'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een schuur als functioneel onderdeel van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, van belang voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland.

523517
Nieuw Altena

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX `Nieuw Altena' gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect A.E. LEUSINK uit Voorthuizen in opdracht van Jac. van den Brink bestaande uit een T-BOERDERIJ, een SCHUUR en een KIPPENHOK. Het complex bevindt zich aan de westzijde van de Barneveldseweg buiten de bebouwde kom van Lunteren in de gemeente Ede.

Omschrijving

De T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis bevindt zich op enkele meters van de weg met het voorhuis gekeerd naar de straatzijde.

Aan de oostzijde van de boerderij bevindt zich een deels met hagen omgeven moestuin. Aan de westzijde bevindt zich tegenover de deel een SCHUUR met rechthoekige plattegrond met een aanbouw onder een doorgetrokken dakschild. De schuur bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met muldenpannen. Ten zuiden van de schuur bevindt zich een hooiberg in de huidige vorm grotendeels daterend van na 1940. Ten zuiden van de boerderij met schuur bevindt zich een KIPPENHOK met rechthoekige plattegrond, opgetrokken in hout op een stenen fundament afgesloten door een golfplaten dak. Op het terrein tussen het kippenhok en de boerderij bevinden zich nog enkele verspreid staande fruitbomen.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX `Nieuw Altena' gebouwd in 1933 naar ontwerp van de architect A.E. LEUSINK uit Voorthuizen in opdracht van Jac. van den Brink bestaande uit een T-BOERDERIJ, SCHUUR en KIPPENHOK.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de verschillende onderdelen van het complex. gelegen buiten de bebouwde kom van Lunteren.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, als zodanig representatief voor de ontwikkeling van het agrarische bedrijf in Nederland.

Barneveldseweg 19 6741 LH Lunteren Ja
I 957 Lunteren