'De Hoek/De Goede Reede', Voorst

Inleiding

VILLA `De Hoek' met HEK nu geheten `De Goede Reede', gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw waarschijnlijk naar ontwerp van de architect J.A. HEUVELINK (1879-1949) uit Apeldoorn gebouwd in opdracht van de dames H. van de Water in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl, de neorenaissance en het rationalisme. De villa bevindt zich aan de westzijde van de Schoolstraat binnen de bebouwde kom van Voorst in de gemeente Voorst.

Omschrijving

VILLA `De Hoek' met samengesteld grondplan, bestaat uit twee bouwlagen afgesloten door een zadeldak met aangekapt omlopend schilddak met plat dak gedekt met gesmoorde, gegolfde Friese pannen. Op het platte dak bevindt zich een aantal onregelmatig verdeelde schoorsteenschachten. De geprofileerde bakgoot wordt soms ondersteund door klossen. De gevels met gepleisterd trasraam zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. De vensters in de gevels worden aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde hardstenen latei met een strek in rode verblendsteen. Ter hoogte van de boven-, wissel- en onderdorpels bevinden zich rode verblendstenen rollagen over de breedte van de gevel. De vensters worden aan de onderzijde afgesloten door een hardstenen lekdorpel. Tegen de westgevel bevindt zich een éénlaags serre op rechthoekige plattegrond, afgesloten door een plat dak met balustrade. Eveneens tegen de westgevel bevindt zich een éénlaags aanbouw met rechthoekige plattegrond afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde gegolfde Friese pannen. Aan de oostzijde bevindt zich op de begane grond een driezijdige erker met plat dak en balustrade. De VOORGEVEL (oostgevel) bestaat uit een risalerende topgevel van de linkertravee, een middentravee en een terug gelegen rechtertravee. Op de begane grond van de topgevel bevindt zich een driezijdige erker met in iedere zijde een enkelruits schuifvenster. Op de verdieping bevindt zich een dubbele balkondeur met glasindeling en tweeruits bovenlicht. De balkondeur wordt aan weerszijden geflankeerd door persiennes. De travee eindigt in een topgevel met vakwerk en twee gekoppelde stolpramen in de geveltop. Onder het vakwerk bevinden zich centraal twee kleine uitgemetselde rondbogen met siermetselwerk in de boogtrommels. De kleine bogen worden links en rechts geflankeerd door een grote uitgemetselde rondboog. Het overstekend zadeldak is voorzien van geprofileerde windveren met geveltopversiering. Links in de middentravee bevindt zich de entree bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht met sierrooster. Rechts van de entree bevinden zich twee enkelruits schuifvensters. De travee eindigt in een decoratief bakstenen fries met bakgoot. Centraal in travee wordt de bakgoot doorbroken door een Vlaamse gevel die eindigt in een topgevel met achterliggend aangekapt zadeldak. In de Vlaamse gevel bevindt zich een stolpraam met bovenlicht. In de terug gelegen rechtertravee bevindt zich de gevel van een éénlaags aanbouw met plat dak met achterliggende gevel van de keuken. In de gevel van de aanbouw bevindt zich een venster met diefijzers. Rechts van de aanbouw in de gevel van de keuken bevindt zich een schuifvenster.

De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit twee identieke traveeën. Op de begane grond in de linkertravee bevindt zich een enkelruits schuifvenster met op de verdieping een stolpraam met bovenlicht. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee.

Links tegen de ACHTERGEVEL (westgevel) bevindt zich een éénlaags aanbouw met zadeldak. In de aanbouw bevindt zich op de begane grond en in de geveltop een vierruits raam. Rechts op de begane grond bevindt zich een klein venster. In de terug gelegen gevel bevindt zich een dubbele tuindeur met glasindeling met twee gekoppelde bovenlichten. In het dakvlak bevindt zich een niet oorspronkelijke dakkapel. Op de begane grond in de rechtertravee bevindt zich een serre met plat dak en balustrade. Centraal in de serre bevindt zich een dubbele glasdeur met twee gekoppelde zesruits bovenlichten. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een venster met achtruits bovenlicht. De zijgevels van de serre bestaan uit twee gekoppelde ramen met tienruits bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een dubbele balkondeur met twee gekoppelde bovenlichten aan weerszijden geflankeerd door persiennes. In de geveltop bevindt zich een stolpraam met tweeruits bovenlicht.

Uiterst links op de verdieping in de RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bevinden zich twee vensters met op de begane grond een kleine aanbouw met plat dak. Rechts van de aanbouw bevindt zich een afgewolfde topgevel met op de begane grond en in de geveltop een venster. Rechts van de afgewolfde topgevel bevindt zich de zijgevel van de éénlaags achteraanbouw. Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat met onder meer gehoute paneeldeuren, gemarmerde lambrizering, trappartij, stucplafonds en een terrazzovloer met de initialen van de opdrachtgever.

Het perceel van de villa wordt ontsloten aan de Schoolstraat door een HEK, bestaande uit twee maal twee hardstenen geprofileerde inrijpilaren waartussen smeedijzeren vleugels. Het vaste ijzeren hek is geplaatst op een gepleisterd fundament.

Waardering

VILLA `De Hoek' met HEK gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw waarschijnlijk naar ontwerp van de architect J.A. HEUVELINK (1879-1949) uit Apeldoorn gebouwd in opdracht van de dames H. van de Water in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl, de neo-renaissance en het rationalisme.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa met hek waarschijnlijk van de architect J.A. Heuvelink gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw in overgangsarchitectuur met zeer fraaie detailleringen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het hek met de villa.

.- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een villa met hek in overgangsarchitectuur van belang voor de ontwikkeling van de villa in Nederland.

Schoolstraat 25 7383 CC Voorst Ja
Heuvelink sr, J.A. (Albert) ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur