Voorst

RM boederij de Adelaar te Voorst
Rijksmonumentale boerderij de Adelaar te Voorst
Credit
Wikimedia Commons - Michielverbeek
166
166
164

Gemeente Voorst
Bezoekadres (alleen op afspraak): Hietweideweg 20, 7391 XX Twello
Postadres: Postbus 9000, 7390 HA Twello
www.voorst.nl
0571 - 274385
gemeente@voorst.nl 

Voorst is een gemeente in de provincie Gelderland. Als gemeente is Voorst nog maar 200 jaar jong. Bodemvondsten zijn getuigen van eerste bewoningen die terug gaan tot in de prehistorie. Elke generatie, van vroege bronstijd, rijke middeleeuwen, tot aan nu heeft haar sporen in het landschap achtergelaten. De gemeente bestaat uit de woonkernen Appen, Bussloo, De Kar, De Vecht, De Wijk, Duistervoorde, Gietelo, Hofje, Klarenbeek (gedeeltelijk), Klein Amsterdam, Nijbroek, Posterenk, Spekhoek, Steenenkamer, Terwolde, Teuge, Twello (gemeentehuis), Voorst, Wilp en Wilp-Achterhoek.

Monumentenregister Voorst

De gemeente Voorst kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Voorst Wilhelminaweg monumentaal pand
Voorst Wilhelminaweg monumentaal pand
Wikimedia Commons - Pim van Tend

Monumentenzorg Voorst

De gemeente Voorst zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. 

Monumentenschildje Voorst

De gemeente Voorst heeft een eigen monumentenschildje. Heeft uw monument nog geen eigen monumentenschildje? 

Monumentenschildje Voorst
Monumentenschildje Voorst
Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. De gemeente Voorst heeft duurzaamheid als speerpunt. Een belangrijke doelstelling is om als gemeente energieneutraal te worden. Het Energieloket Voorst helpt inwoners met vragen over verduurzaming. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Subsidie voor onderhoud en/of restauratie

De gemeente Voorst stelt een subsidie beschikbaar voor het onderhoud en/of de restauratie van gemeentelijke monumenten. Ook kunt u subsidie ontvangen voor het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken, beheer- en toekomstvisies, bouwhistorische onderzoeken en dendrochronologische onderzoeken.

Deze subsidie kan het hele jaar door worden aangevraagd. De subsidieaanvragen worden in volgorde van binnenkomst behandeld en subsidies worden toegekend totdat het subsidiebudget van het betreffende jaar op is. Ongeveer twee derde van het bedrag wordt door de gemeente ter beschikking gesteld en het resterende derde deel wordt door de provincie aangevuld. Het aanvragen van subsidie verloopt via erfgoedsubsidie@voorst.nl

Subsidie molens

De gemeente Voorst stelt een subsidie beschikbaar voor o.a. het onderhoud en/of de restauratie van de molens De Hoop in Klarenbeek, Wilpermolen in Posterenk, Havekes Mölle in Twello, De Zwaan in Voorst en De Ooievaar in Terwolde. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u een monument wilt verbouwen, herstellen of slopen, heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Er wordt dan getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Gewoon onderhoud is alles waarbij het uiterlijk, de constructie en de detaillering van de binnenkant of de buitenkant van het pand niet verandert, zoals:

  • Het bijhouden van het schilderwerk in dezelfde kleur
  • Kleine reparaties met de oorspronkelijke materialen

Wilt u weten of uw plannen mogelijk zijn conform de erfgoedregels in de gemeente Voorst? Neem dan contact op met de gemeente en plan een vooroverleg in. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Commissie Monumenten en Cultuurhistorie

De commissie monumenten en cultuurhistorie adviseert het college over de toepassing van de wetten en verordeningen die over monumenten en cultuurhistorie gaan. Ook adviseert de commissie over het cultuurhistorisch beleid van de gemeente. 

RM boederij de Adelaar te Voorst
Rijksmonumentale boederij de Adelaar te Voorst
Wikimedia Commons: Michielverbeek

Geschiedenis Voorst

De gemeente Voorst kent een lange bewoningsgeschiedenis en de oudste bewoningssporen dateren uit de prehistorie. De eerste permanente bewoners vestigen zich op de hoge en droge oeverwallen langs de IJssel. Wilp is de vroegst genoteerde naam binnen de gemeente Voorst. In 768 komt de Angelsaksische missionaris Lebuïnus vanuit Utrecht in de IJsselstreek aan. De oudste bekende schriftelijke vermelding van Voorst stamt uit 893. Er staan in die tijd al verschillende boerderijen in Voorst.

Vanaf het jaar 1000 komt permanente bewoning voor in het gebied ten westen van de oeverwallen langs de IJssel (Twello), terwijl er in de periode tot de 14e eeuw steeds nieuwe ontginningen plaatsvinden, waaronder de ontginning van Nijbroek vanaf 1328. Na de middeleeuwen neemt de bevolking langzaam toe en wordt het gebied een van de welvarendste van de Veluwe.

Meer monumenten informatie

Naar boven