'De Klok', Terwolde

Inleiding

Van oorsprong gebouwd als HALLEHUISBOERDERIJ in 1910 verbouwd tot café `De Klok' door de bouwkundige H. MULDER jr. uit Terwolde in overgangsarchitectuur. Het vrijstaande Café `De Klok' bevindt zich binnen de bebouwde kom van Terwolde aan de westzijde van de Dorpsstraat in de gemeente Voorst.

Omschrijving

De HALLEHUISBOERDERIJ/ café met rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag waarvan het bouwdeel van de oorspronkelijke hallehuisboerderij wordt afgesloten door een afgewolfd zadeldak gedekt met gesmoorde muldenpannen, het bouwdeel van het café door een plat dak. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. De linkerzijgevel (westgevel) is de oude gevel van de boerderij. De overige gevels dateren van 1910 met een rollaag ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters. De vensters bestaan grotendeels uit een twee-ruits onderraam met een vijftien-ruits valraam als bovenlicht. De onderramen worden aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken. Aan de bovenzijde worden de vensters afgesloten door een strek, aan de onderzijde door een gepleisterde lekdorpel. De gevels van het café gedeelte eindigen in een opengewerkte, gemetselde borstwering met siermetselwerk aan de bovenzijde afgesloten door een geprofileerde rollaag van geglazuurde steen. De borstwering wordt onderbroken door uitgemetselde hoek- en middenpijlers afgesloten door een geprofileerde dekplaat. Bovenaan de gevel, juist onder de borstwering bevinden zich regelmatig verdeelde kruisvormige muurankers.

De op de verbouwingstekening uit 1910 aangeduide VOORGEVEL is de zuidgevel van het object, de voormalige voorgevel van de boerderij. Links bevindt zich nog een deel van de schuine zijde van de afgewolfde topgevel van de boerderij. Rechts is de gevel verlengd en verhoogd afgesloten door een gemetselde borstwering. In de gevel bevindt zich van links naar rechts een venster zonder bovenlicht, een paneeldeur met meerruits bovenlicht en twee maal twee vensters. Op het platte dak van de uitbouw bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht met afdekplaat.

De LINKERZIJGEVEL (westgevel) is de zijgevel ven de hallehuisboerderij aan de bovenzijde afgesloten door een mastgoot. Uiterst links in de gevel bevindt zich een getoogde, geklampte staldeur gevolgd door een stolpraam met enkelruits bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door luiken, een enkele deur, een identiek venster en twee gekoppelde enkelruits ramen uiterst rechts. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel met twee gekoppelde vier-ruits ramen afgesloten door een plat dak. Links in de ACHTERGEVEL (noordgevel) bevindt zich een venster ter plaatse van de uitbouw ten behoeve van het café. Rechts bevindt zich een dubbele deeldeur afgesloten door een segmentboog met siermetselwerk in de boogtrommel. Uiterst rechts bevindt zich een klein luik.

De symmetrische RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) is de nieuwe (voor)gevel van de café uitbouw in 1910 te verdelen in twee traveeën. In de linkertravee bevindt zich een dubbele deur met bovenlicht. De oorspronkelijke dubbele paneeldeur met zes-ruits glasindeling is vervangen door een nieuwe dubbele deur. Het bovenlicht bestaat uit drie gekoppelde vier--ruits ramen. De ingangspartij wordt aan weerszijden geflankeerd door een venster. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee. Centraal in de opengewerkte gemetselde borstwering bevindt zich een gesloten deel tussen twee uitgemetselde pijlers met daarop een zwart marmeren plaat met de tekst `CAFÉ DE KLOK'. Onder de naam op de borstwering bevindt zich in de gevel een schijnklok.

Het INTERIEUR is grotendeels in de oorspronkelijke toestand van 1910 bewaard gebleven met onder meer twee café zalen met sjabloonbeschildering op de houten plafonds, trappartij, terrazzovloer en houten schuifwand bestaande uit paneeldeuren.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een oorspronkelijke hallehuisboerderij verbouwd tot café in 1910 met bewaard gebleven café-interieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het café binnen de bebouwde kom van Terwolde.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een café gerealiseerd omstreeks 1910 illustratief voor de ontwikkeling van horecagelegenheden in het begin van de twintigste eeuw in Nederland.

Dorpsstraat 71 7396 AM Terwolde Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij