'Hof te Riese', Terwolde

Inleiding

T-BOERDERIJ (1) bestaande uit een achterhuis met haaks daarop geplaatst voorhuis, beide met één bouwlaag op rechthoekige plattegrond. Het voorhuis met hoge middenrisaliet wordt afgesloten door een afgeplat schilddak gedekt met cementpannen met op de hoeken van het plat bakstenen schoorsteenschachten. De gevels van het voorhuis met gepleisterd trasraam zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband en hebben regelmatig verdeelde vensters. Ter hoogte van de boven- en wisseldorpel bevindt zich een rode verblendstenen speklaag over alle gevels van het voorhuis. Bovenaan de gevel bevindt zich een cordonlijst met daarboven gele verblendstenen decoratie onder de klossen van de overstekende, geprofileerde bakgoot. De middenrisaliet in de voorgevel vormt hierop een uitzondering. De lichtkolken van de twee-ruits kelderramen met diefijzers bevinden zich tegen de linkerzijgevel van het voorhuis. Het achterhuis wordt afgesloten door een afgewolfd, aangekapt zadeldak met met golfplaten bovenop de oorspronkelijke rietdekking. Oorspronkelijk bevond zich bovenaan het wolfseind een uilenbord, dat in 1983 verwijderd is. De gevels van het achterhuis zijn opgetrokken in bruinrode baksteen. In de zijgevels bevinden zich regelmatig verdeelde stalramen met in de achtergevel een centrale dubbele deeldeur. De ontlastingsbogen in de achtergevel zijn alle voorzien van een rode verblendstenen sluitsteen.

Links van de achtergevel staat een in roodbruine baksteen in halfsteens verband opgetrokken MUUR met regelmatig verdeelde steunberen. De muur wordt aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag.

De symmetrische VOORGEVEL (oostgevel) is de voorgevel van het voorhuis, te verdelen in drie traveeën. De middentravee bestaat uit een middenrisaliet van twee bouwlagen afgesloten door een aangekapt, flauw hellend zadeldak. Op de begane grond en de verdieping bevindt zich een inpandig portiek afgesloten door een segmentboog met gepleisterde aanzet-, boog- en sluitstenen. Op de begane grond bevindt zich in het portiek een dubbele paneeldeur met glasindeling en sierroosters met glas-in-lood bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een dubbele deur met glas-in-lood bovenlicht. De middenrisaliet wordt aan weerszijden begrensd door hoeklisenen opgetrokken in rode verblendsteen met gele verblendstenen kruisdecoratie voorzien van speklagen. Ter afsluiting van de begane grond en de verdieping bevindt zich een cordonlijst. In de linkertravee bevinden zich twee T-vensters met loodstrips aan weerszijden afgesloten door geklampte luiken. De vensters worden aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog met gepleisterde aanzet-, boog- en sluitstenen met siermetselwerk in de boogtrommel. Aan de onderzijde bevindt zich een lekdorpel. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee.

De LINKERZIJGEVEL (zuidgevel) bestaat uit de zijgevel van het achterhuis en de zijgevel van het voorhuis. In de zijgevel van het achterhuis bevinden zich drie rondvensters met kruisvormige roedenverdeling omsloten door een rollaag. Uiterst rechts bevindt zich een geklampte deur. In de zijgevel van het voorhuis bevindt zich links een T-venster als in de voorgevel en een deur met enkelruits bovenlicht. Rechts bevinden zich twee T-vensters als in de voorgevel.

De symmetrische ACHTERGEVEL (westgevel) is de gevel van het achterhuis. Centraal in de gevel bevindt zich een dubbele deeldeur aan één zijde tweedelig aan de bovenzijde afgesloten door een segmentboog met gepleisterde boogtrommel. Links en rechts van de deeldeur bevindt zich een rondboogvenster met ijzeren roedenverdeling en vorktracering. Uiterst links en rechts bevindt zich een geklampte staldeur afgesloten door een segmentboog met gepleisterde boogtrommel. De gevel eindigt in een afgewolfde topgevel.

De RECHTERZIJGEVEL (noordgevel) bestaat uit de zijgevel van het voorhuis en de zijgevel van het achterhuis. In de gevel van het voorhuis bevinden zich drie T-vensters als in de voorgevel. In de gevel van het achterhuis bevindt zich uiterst links een enkele deur, gevolgd door vier regelmatig verdeelde segmentboogvormige stalramen met ijzeren roedenverdeling.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat behouden gebleven met onder meer een tochtportaal met ge-etst glas, bordestrap, rijke stucplafonds, marmeren schoorsteenmantels, een pomp voor regen- en pompwater, een knechtenkamer, een meidenkamer en een kelder met troggewelven.

Waardering

T-BOERDERIJ uit 1901 als onderdeel van het boerderijcomplex `Hof te Riese' gebouwd in overgangsarchitectuur

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een T-boerderij als hoofdobject van het boerderijcomplex `Hof te Riese' uit 1901 in overgangsarchitectuur met gaaf bewaard interieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het boerderijcomplex `Hof te Riese' buiten de bebouwde kom van Terwolde in de gemeente Voorst.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het begin van de twintigste eeuw van belang voor de typologische ontwikkeling van de boerderij in Nederland.

523326
Hof te Riese
Complexomschrijving

Inleiding BOERDERIJCOMPLEX `Hof te Riese' bestaande uit een vrijstaande T-BOERDERIJ (1) en een vrijstaande HOOIBERG (2) gebouwd in 1901 in overgangsarchitectuur. De twee veldschuren en een loods dateren van na 1940 en vallen als zodanig buiten de bescherming. Het boerderijcomplex bevindt zich buiten de bebouwde kom van Terwolde aan de westzijde van de Heegsestraat in de gemeente Voorst.

Omschrijving

De T-BOERDERIJ bestaat uit een achterhuis met een haaks daarop geplaatst voorhuis beide met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag. Het voorhuis met een hoge middenrisaliet wordt afgesloten door een afgeplat schilddak gedekt met cementpannen met op de hoeken van het plat een bakstenen schoorsteenschacht. In de gevels met gepleisterd trasraam bevinden zich regelmatig verdeelde vensters. Het achterhuis wordt afgesloten door een afgewolfd, aangekapt zadeldak met golfplaten bovenop de oorspronkelijke rietdekking. In de zijgevels bevinden zich regelmatig verdeelde stalramen. In de symmetrische achtergevel bevindt zich een centrale dubbele deeldeur met uiterst links en rechts een staldeur. Oorspronkelijk bevond zich bovenaan het wolfseind een uilebord, dat in 1983 verwijderd is. Links van de achtergevel bevindt zich een bakstenen muur opgetrokken in roodbruine baksteen in halfsteens verband met regelmatig verdeelde steunberen. De muur wordt aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. De HOOIBERG (2) bevindt zich aan de westzijde van de boerderij tegenover de achtergevel van het achterhuis met aangrenzenden klinkerbestrating. De hooiberg is van het type schuurberg waarvan de oostgevel is opgetrokken in hout. De overige gevels zijn lage gevels opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband afgesloten door een dakschild gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De top wordt afgesloten door een verstelbaar zeszijdige kap, tegenwoordig afgedekt met golfplaten.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een vrijstaande T-BOERDERIJ (1) en een vrijstaande HOOIBERG (2) gebouwd in 1901 in overgangsarchitectuur.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een T-boerderij en een hooiberg met zes-zijdige kap gebouwd in 1901 in overgangsarchitectuur met gaaf bewaard interieur.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een jong boerderijcomplex uit 1901 van belang voor de typologische ontwikkeling van de boerderij in Nederland.

Heegsestraat 3 7396 NG Terwolde Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij