Misterstraat 85, Bredevoort

Omschrijving

Op het achtererf van de boerderij bevindt zich een WAGENSCHUUR. Deze is opgebouwd uit vier gebintstellen en wordt afgedekt door een zadeldak. De linkerzijde is dichtgemaakt met verticaal geplaatste houten planken.

Waardering

WAGENSCHUUR gesitueerd op het achtererf van de boerderij.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een wagenschuur.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat verder nog bestaat uit een hoofdgebouw en twee aan elkaar gekoppelde schuren.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex als boerderij die nauw verbonden is met de agrarische en sociaal economische ontwikkeling van Nederland en Aalten in het bijzonder.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
523193
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een HERENBOERDERIJ uit 1912 met aangrenzende SCHUUR uit 1906 en op het achter terrein twee aan elkaar gekoppelde SCHUREN en een WAGENSCHUUR. De boerderij is gelegen net buiten de kern van het stadje Bredevoort op de hoek van de Misterstraat met de Goordiek. Achter de boerderij langs loopt de Slingebeek. In tegenstelling tot de meer gangbare verschijningsvorm van de herenboerderij waarbij woning en de deel aan elkaar gekoppeld zijn is bij deze boerderij ervoor gekozen de woning juist los te koppelen van de deel. Hierdoor krijgt de term `herenboerderij' bij deze boerderij een extra betekenis.

De boerderij is gebouwd in opdracht van de heer J.J. te Molder en het werk werd uitgevoerd door de timmerman B. te Kronnie uit Winterswijk.

Waardering

Complex bestaande uit een HERENBOERDERIJ uit 1912 met aangrenzende SCHUUR uit 1906 en op het achter terrein twee aan elkaar gekoppelde SCHUREN en een WAGENSCHUUR.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard gebleven boerderijcomplex bestaande uit een hoofdgebouw met diverse bijgebouwen.

- Van stedebouwkundige waarde vanweg de situering van het gebied dat wordt begrensd door de Misterstraat, de Goordiek en de Slingebeek. Het complex speelt een beeldbepalende rol in het landschap.

- Van Cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex als boerderij welke verbonden is met de sociaalhistorische en economische ontwikkeling van Nederland en Aalten in het bijzonder.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Wagenschuur(M) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Misterstraat 85 7126 CC Bredevoort BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 617 Aalten
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1912 1912 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Kronnie, B. te ; Gelderland aannemer / uitvoerder
Naar boven