Hondorpweg 7, Aalten

Omschrijving

Rechts achter de boerderij staat een grote houten SCHUUR waarvan de gebinten afkomstig zijn van een gesloopte achttiende eeuwse boerderij. De schuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en heeft een afgewolfd zadeldak dat bedekt is met rode Hollandse pannen en wordt afgesloten door houten windveren.

De VOORGEVEL heeft in het midden een grote recht afgesloten deuropening met links een vierruits raampje en rechts een dubbele opgeklampte houten deur.

De LINKER ZIJGEVEL heeft in het midden een grote deuropening met dubbele deuren onder een opgewipt lessenaarsdak.

De ACHTERGEVEL heeft centraal een recht afgesloten deeldeuropening met houten deeldeuren en een middeler.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft links een bakstenen muurdeel met een raam. In het midden van de gevel zit een opgeklampte dubbele houten deur. De rechterzijde van de gevel heeft een lage, bakstenen borstwering.

HOUTEN SCHUUR uit de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten schuur uit de negentiende eeuw die in hoofdvorm en detaillering goed bewaard is gebleven. De boerderij met bijbehorende gebouwen is een goed voorbeeld van de functionele en typologische ontwikkeling van de hallehuisboerderij in de eerste helft van de twintigste eeuw.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een boerderijcomplex die verder nog bestaat uit een hoofdgebouw met aanbouw en een varkensschuur. Het geheel van boerderij met bijgebouwen vormt qua aanleg en structuur een karakteristiek ensemble.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het object die verbonden is met de agrarische geschiedenis van Nederland en Aalten in het bijzonder.

523189
Nieuw Hondorp

Inleiding

Dit BOERDERIJCOMPLEX is gelegen ten noorden van de Hondorpweg in het buitengebied van Aalten. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, de HALLEHUISBOERDERIJ met aan de rechterzijde een AANBOUW UIT 1913 en links van het hoofdgebouw een VARKENSSCHUUR. Achter het hoofdgebouw bevindt zich een houten SCHUUR waarvan de gebinten afkomstig zijn van een 18de eeuwse boerderij.

Het hoofdgebouw dateert uit 1898 en is opgetrokken in een ambachtelijk traditionele bouwtrant met detaillering die kenmerkend is voor het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw zoals de getoogde raamafsluitingen, de muizetandlijst langs de voorgevel en de bepleistering langs de dakrand van de voorgevel.

In 1913 vond er een uitbreiding plaats naar ontwerp van de architect Tukking uit Aalten. Daarbij is de deel van het hoofdgebouw aan de achterzijde verlengd en vond een uitbreiding plaats tegen de rechter zijgevel. Hier werd tegen de zijgevel van de deel een aparte stal aangebouwd met aan de voorzijde een slaapkamer en een koelkamer. De voorgevel van deze aanbouw werd uitgevoerd in een stijl die overeenkomt met die van het hoofdgebouw. De varkensschuur die zich links van het hoofdgebouw bevindt dateert waarschijnlijk uit 1920/1925.

De boerderij is in handen van dezelfde familie en nog steeds in bedrijf. De houten schuur achter de boerderij is nu in gebruik als garage.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX aan de Hondorpweg te Aalten bestaande uit een HALLEHUISBOERDERIJ uit 1898 met een AANBOUW (1913), EEN VARKENSSCHUUR en een HOUTEN SCHUUR.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een laat negentiende eeuwse boerderijcomplex met een hallehuisboerderij in de ambachtelijk traditionele bouwtrant die in hoofdvorm en detaillering goed bewaard is gebleven. De boerderij met bijbehorende gebouwen is een goed voorbeeld van de functionele en typologische ontwikkeling van de hallehuisboerderij in de eerste helft van de twintigste eeuw.

- Van stedebouwkundige waarde als goed voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een hallehuisboerderij met aanbouw en twee schuren. Het geheel van boerderij met bijgebouwen vormt qua aanleg en structuur een karakteristiek ensemble.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het object die sterk verbonden is met de sociaal historische en agrarische geschiedenis van Nederland en Aalten in het bijzonder.

Hondorpweg 7 7121 KA Aalten BY Ja