Lekdijk West 1, Beusichem

Omschrijving

In het buitentalud van de Lekdijk opgenomen PEILSCHAAL, bestaande uit een nagenoeg rechthoekig ommuurd verzamelbekken voor water waarin een hardstenen paal. De in kruisverband gemetselde muur is voorzien van hardstenen afdekplaten. Vanaf de dijk gezien staat de hardstenen peilschaal opgesteld tegen de achterwand van het verzamelbekken. De rechthoekige peilschaal heeft een halfronde kop. Aan de voorzijde is met streepjes een verdeling aangebracht tot 70 boven NAP.

PEILSCHAAL uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en zeldzaam voorbeeld van een instrument voor het meten van de waterstanden. Dergelijke objecten werden in de tweede helft van de 19de eeuw in het Gelderse rivierengebied gebouwd ten behoeve van de waterbeheersing. Het functioneel opgezette object is redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm en materiaalgebruik.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, in casu de vroegere wijze van waterbeheersing in het Gelderse rivierengebied. De watersnoden van 1855 en 1861 zijn de directe aanleiding geweest voor de bouw van dergelijke meetinstrumenten in Gelderland.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een historisch waardevol ensemble ten behoeve van de waterbeheersing en het dijkonderhoud op een strategische plaats aan de Lekdijk.

523118

Inleiding

Complex, bestaande uit een DIJKMAGAZIJN annex DIJKWONING en een PEILSCHAAL uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het gebouw is in drie fasen tot stand gekomen. Het oudste onderdeel is het magazijn, dat vermoedelijk kort na 1861 is gebouwd. Vervolgens is aan de linker zijde van het magazijn een kamer voor de dijkgraaf toegevoegd. Tot slot is het pand aan de achterzijde van deze kamer uitgebouwd voor permanente bewoning. Rechts naast het magazijn is tegen het dijklichaam een rechthoekige bak aangelegd ten behoeve van de opslag van zand. Het complex bevindt zich aan het noordwestelijk uiteinde van de langgerekte dorpskern Beusichem bij de kruising van de Lekdijk, de Veerweg en de Smalriemseweg. Het dijkmagazijn annex dijkwoning is binnendijks gesitueerd tegen en gedeeltelijk in het dijklichaam. De voorbouw ligt met de nokas van het zadeldak evenwijdig aan de Lekdijk. Het achterhuis is met de nokas van het aangekapte schilddak loodrecht hierop geprojecteerd. Schuin tegenover het dijkmagazijn bevindt zich in het buitentalud van de Lekdijk de peilschaal.

Het complex bestaat uit de navolgende onderdelen: 1. DIJKMAGAZIJN annex DIJKWONING (XIXB); 2. PEILSCHAAL (XIXB).

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed en herkenbare voorbeelden van 19de eeuwse bouwwerken ten behoeve van de waterbeheersing en het dijkonderhoud in het Gelderse rivierengebied. Door de gewijzigde beheersmethoden hebben dergelijke in onbruik geraakte complexen zeldzaamheidswaarde. Onderhavig complex is van bijzondere waarde vanwege de combinatie van magazijn, dijkwoning en peilschaal. De complexonderdelen zijn functioneel opgezet en redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, in casu de vroegere wijze van waterbeheersing en dijkonderhoud in het Gelderse rivierengebied. De watersnoden van 1855 en 1861 zijn de directe aanleiding geweest voor de bouw van onder andere dijkmagazijnen.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het historisch gegroeide rivierengebied, waarin de bouwwerken voor de waterbeheersing en het dijkonderhoud een beeldbepalende rol spelen. Het magazijn met de dijkwoning en de peilschaal vormen een waardevol ensemble op een strategische plaats aan de Lekdijk.

Peilschaal Weg- en waterbouwkundige werken Waterweg, werf en haven oorspronkelijke functie Ja
Lekdijk West 1 4112 PD Beusichem in het buitentalud TO Ja