Haardijk 3, Zoelmond

Omschrijving

De vrijstaande GARAGE heeft een rechthoekig grondplan, in kruisverband gemetselde gevels met siermetselwerk en een zadeldak met gesmoorde tuiles du Nord. Het dak watert af via bakgoten op bewerkte klossen. De windveren zijn geprofileerd en hebben lobvormige uiteinden. De symmetrisch ingedeelde (kopse) voorgevel heeft in het midden een segmentboogvormig afgesloten dubbele garagedeur met glas in de bovenpanelen, en een rond vierruits zolderraam. De garagedeur wordt aan weerszijden geflankeerd door een hoog en getoogd venster met vierruits onder- en bovenraam. De rechter zijgevel heeft een paneeldeur en twee vensters die beide bestaan uit twee gekoppelde vierruits draairamen. De gevelopeningen worden afgesloten door een rollaag of segmentboog, beide met uitgemetselde bovenrand. De achtergevel heeft een vierruits draairaam in de geveltop. De linker zijgevel is blind uitgevoerd.

GARAGE uit ca. 1925.

- Van architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudige kleine garage uit ca. 1925. Het object valt op door de zorgvuldige detaillering (siermetselwerk, bewerkte houten onderdelen). - Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van een wooncomplex dat markant gesitueerd is aan de zuidelijke rand van het dorp Zoelmond: op een lichte verhoging in het landschap en aan een kruising van wegen.

523111
Het Klooster

Inleiding

Het complex bestaat uit de VILLA "Het Klooster" met HEK (1) uit het vierde kwart van de 19de eeuw en een vrijstaande GARAGE (2) uit ca. 1925. Het huis is in eclectische stijl gebouwd met stijlinvloeden van het neoclassicisme en de neorenaissance. De architect is onbekend. De garage heeft bescheiden metselwerk-accenten die kenmerkend zijn voor de architectuur uit het interbellum. De vrijstaande villa staat op een lichte verhoging aan de zuidelijke rand van de dorpskern Zoelmond, op de hoek van de Haardijk en het Kochpad. Links achter het woonhuis bevindt zich de garage. De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een smeedijzeren spijlenhek. Direct achter het hek staan enkele oude bomen (kastanje, esdoorn, treurbeuk).

Waardering

Complex bestaande uit VILLA "Het Klooster" met HEK uit het vierde kwart van de 19de eeuw en een GARAGE uit ca. 1925.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een aanzienlijk woonhuis in eclectische stijl met bijgebouw, die beide gaaf bewaard zijn gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling, ornamentiek en interieur. Beide objecten vallen op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals de zorgvuldige detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering aan de zuidelijke rand van het dorp Zoelmond: het complex is op een lichte verhoging in het landschap gebouwd en aan een kruising van wegen.

Garage(K) Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie Ja
Haardijk 3 4111 LE Zoelmond BY Ja