Achterstraat 36, Zoelen

Omschrijving

De SCHUUR uit ca. 1900, gelegen op het achtererf van boerderij "Steurenburg", heeft een rechthoekig grondplan, houten wanden op een gemetselde plint en een zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Het dak is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen en watert af zonder goten. In het dakschild aan de zuidzijde zijn met rode pannen de initialen "J C C" en "A W O" aangegeven. De gemetselde plint is voorzien van enkele kleine steunberen. Op de plint zijn wandstijlen geplaatst met aan de buitenzijde een horizontaal beschot van gerabatte delen met messing en groef. Aan de zuidzijde kan een plank met scharnieren worden opengezet. De korte gevel aan de straatzijde heeft een opgeklampte dubbele deur en een zolderluik. De inwendige draagconstructie bestaat uit zes ankerbalkgebinten waarop schaarspanten. De pennen van de balken steken door de buitenwanden heen.

SCHUUR uit ca. 1900.

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een in deze regio meer voorkomende houten schuur (oorspronkelijk in gebruik als potstal voor jongvee?) met door de zijwanden verankerde gebinten. De schuur is gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. De schuur vormt met de overige onderdelen van boerderij "Steurenburg" een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern.

523108
Steurenburg

Inleiding

Het agrarische complex "Steurenburg" bestaat uit een samengesteld hoofdgebouw en drie bijgebouwen: respectievelijk een T-BOERDERIJ met aangebouwd BAKHUIS en SCHUUR (1), een SCHUURBERG (2), een THEEHUISJE (4) en een houten SCHUUR (4). Het agrarische dorp Zoelen is gebouwd op stroomruggronden en heeft daardoor een langgerekte stedenbouwkundige structuur met twee evenwijdige noord-zuid straten: de Jeudestraat en de Achterstraat. Het van rijkswege beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' sluit in westelijke richting op het dorp aan. De Achterstraat vormt de grens tussen deze buitenplaats en het dorp. Onderhavig complex bevindt zich in de dorpskern Zoelen en is gesitueerd tussen de Achterstraat en de Jeudestraat.

Omschrijving

De boerderij is met het dwarsgeplaatste voorhuis naar het zuiden gericht. Enkele leilinden fungeren als zonnescherm. De moestuin voor de boerderij is omgevormd tot een siertuin. In deze tuin staat een theehuisje. Het achterhuis van de boerderij heeft aan weerszijden een aanbouw: links een bakhuis (straatzijde) en rechts een schuur. Tussen deze schuur en de Jeudestraat bevindt zich een boomgaard. Op het achtererf staan bij de oprit aan de Achterstraat een schuurberg en een houten schuur.

Agrarisch complex "Steurenburg".

- Van architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed en compleet voorbeeld van een laat-19de eeuws agrarisch complex, met een voor de Betuwe karakteristieke T-boerderij en diverse bijgebouwen. Het complex is van belang vanwege de architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen: hoofd- en bijgebouwen zijn overwegend gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik. Ook de interieurs zijn goeddeels intact.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van de langgerekte stedenbouwkundige structuur en het bebouwingspatroon aan twee evenwijdige straten in de agrarische dorpskern Zoelen. Het complex vormt een waardevol historisch gegroeid ensemble en is markant gesitueerd op de grens van het beschermde dorpsgezicht 'Huis Zoelen' en de dorpskern.

Achterstraat 36 4011 ER Zoelen BY Ja