Berg en Eik/ Huize Marie-Louise, Nijmegen

2. Omschrijving

De GARAGE heeft één bouwlaag op een rechthoekig grondplan en is gedekt met een aan drie zijden overstekend samengesteld dak. Het dak bestaat uit een wolfdak met een groot overstek boven beide zijgevels en een ca. 2m. overstekende luifel aan de voorzijde, die via hoekkepers aansluit op de zijschilden. Het dak is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen en voorzien van zinken mastgoten.

De gevels zijn opgetrokken met rode baksteen, gemetseld in halfsteens verband. De garage heeft een plint, die wordt afgesloten door een tweesteens rollaag. Omdat de garage in de lengte tegen een helling is gebouwd is de plint bij de linkerzijgevel hoger. Hier is de plint evenals aan de achterzijde voorzien van steunberen. In de achtergevel bevindt zich ter hoogte van de dakvoet een anderhalfsteens rollaag. De gevels worden afgesloten met een halfsteens rollaag. Bij de voor- en de achtergevel springt de rollaag enigszins naar voren. Onder de rollaag bevinden zich twee licht uitspringende stroken baksteen. De vensters in achter- en zijgevels zijn voorzien van gemetselde lekdorpels.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft twee door een muurdam gescheiden dubbele garagedeuren. De deuren hebben panelen van verticale houten delen en 2-ruits ramen met een horizontale roedenverdeling.

Het grote overstek aan de voorzijde wordt gestut door een houten constructie, die bestaat uit drie balken die rusten op stijlen en licht gebogen schoren. In het midden bestaat de constructie uit een tegen de muurdam tussen de deuren geplaatste stijl, die op een gemetselde poer staat. De bijbehorende schoor loopt van hier tot aan het uiteinde van de dakrand. Aan de buitenzijde bestaat de constructie uit twee stijlen, waarvan er één tegen de muur is geplaatst en één vrij staat. De schoren zijn hoog tegen de vrijstaande stijlen bevestigd en dus aanmerkelijk korter. De stijlen, waartussen zich ook nog een dwarsbalk bevindt, staan op tot plinthoogte gemetselde muurtjes. De grond voor de garagedeuren is beklinkerd. Het bestrate gedeelte ligt tussen twee lage gemetselde muurtjes, die aansluiten op de muurtjes van de houten draagconstructie. In de geveltop boven het overstek bevindt zich een liggend venster met driedelig kozijn en drie 2-ruits ramen met horizontale roedenverdeling.

De symmetrisch ingedeelde ZIJGEVELS hebben ieder twee liggende vensters, voorzien van 2-ruits valramen met een horizontale roedenverdeling.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in de geveltop een liggend venster met driedelig kozijn en drie 2-ruits ramen met horizontale roedenverdeling.

Het INTERIEUR van de garage verkeert nog in oorspronkelijke staat. De wanden hebben een hoge betegelde lambrizering met een band van groene tegels. Tegen de achterwand bevindt zich over de volle breedte een kastenwand schuivende paneeldeuren.

GARAGE van Oscar Leeuw uit 1926 in de stijl van de Interbellum-architectuur.

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf voorbeeld van een garage in de stijl van de Interbellum-architectuur met esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals goede verhoudingen en een bijzondere vormgeving.

- Van ensemblewaarde als functioneel onderdeel van een villacomplex in de stijl van de Interbellum-architectuur.

522923
Berk en Eik/ Huize Marie-Louise

De VILLA, BERK EN EIK, bestaat uit de volgende beschermde complexonderdelen:

1. De VILLA

2. De GARAGE

3. De THEEKOEPEL.

4. Het TOEGANGSHEK.

De VILLA, is gebouwd door Oscar Leeuw in 1923-1924 in opdracht van de rubbermagnaat en rentenier uit Nederlands-Indië Herman J. Reuter, wiens monogram in de voordeur staat. De villa en de theekoepel zijn gebouwd in 1923-1924, de garage dateert van 1926. De villa behoort met haar sobere baksteen-bouwtrant, haar markante overstekende kap en haar bescheiden metselwerkaccenten tot de Interbellum-architectuur, terwijl de vlinderplattegrond beïnvloed lijkt te zijn door de Engelse landhuisstijl. De vlinderplattegrond (butterfly plan) werd voor het eerst door Richard Norman Shaw toegepast bij het huis Chesters in 1891. De plattegrond van Berg en Eik vertoont overigens opmerkelijke overeenkomst met de plattegrond van landhuis The Barn'van E.S. Prior uit 1897. De vlinderplattegrond werd ontwikkeld met het doel zoveel mogelijk vertrekken aan de zonkant te situeren. Na de Tweede Wereldoorlog verkocht Reuter de villa aan de Missionarissen van de Heilige Familie, die het pand als studiehuis inrichtten. In 1955 kwam de villa in bezit van de Zusters, Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, die de villa door architect J. Strik uit Boxtel lieten verbouwen. De naam werd gewijzigd in Huize Marie-Louise'.

Het complex is gelegen aan de Eversweg in de beboste heuvels ten oosten van Nijmegen. Een dubbel draaihek geeft toegang tot een vrij lange oprijlaan, die uitkomt bij de garage. Vóór de garage is er een aftakking naar links en mondt de laan uit in een plein voor de villa. De villa heeft een vlinderplattegrond, waarvan de op het noorden gesitueerde binnenhoek aan het plein ligt. De oprijlaan en het voorplein, dat overigens eerder het karakter heeft van een open plek in het bos, zijn bedekt met grind. De gemetselde hekposten van het toegangshek zijn uit de bouwtijd, maar de ijzeren hekken en het dubbel draaihek dateren uit de kloosterperiode. In de bostuin achter de villa ligt een naar achteren oplopend gazon, dat wordt omgeven door gemetselde traptreden en muurtjes met resten van afgebroken ijzer van rozenbogen of pergola's. Rechts van het gazon is een achthoekige theekoepel gebouwd.

In de jaren zestig is op het grondgebied van de villa, ten noordwesten van de garage een vrijstaand woonhuis gebouwd voor de rector van het klooster. Dit woonhuis valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

COMPLEX bestaande uit een VILLA, een GARAGE, een THEEKOEPEL en een TOEGANGSHEK opgetrokken in rode baksteen en gemetseld in halfsteens verband. Alle complexonderdelen hebben een symmetrisch ingedeelde plattegrond en opstand. Bij alle complexonderdelen is gebruik gemaakt van siermetselwerk. De kozijnen en ramen zijn van hout. De tweelaags villa en de garage hebben markante kapvormen met grote overstekken. De theekoepel heeft een achtzijdig koepeldak. De daken zijn gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen.

Waardering

COMPLEX bestaande uit een VILLA, een GARAGE, een THEEKOEPEL en een TOEGANGSHEK in de stijl van de Interbellum-architectuur, ontworpen door Oscar Leeuw en daterend uit 1923-26.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een villa-complex in de stijl van de Interbellum-architectuur met hoogwaardige esthetische kwaliteiten in het ontwerp zoals de goede verhoudingen en de expressieve vormgeving van de verschillende complexonderdelen.

- Van architectuurhistorische waarde als onderdeel van het oeuvre van Oscar Leeuw, waarin het complex de overgang vormt tussen de tweede, meer expressionistische en de derde, meer zakelijke fase in het werk van Leeuw.

- Van ensemblewaarde vanwege de hoogwaardige kwaliteit en de gaafheid van de bebouwing.

Garage(K) Woningen en woningbouwcomplexen Onderdeel woningen e.d. oorspronkelijke functie Ja