Zuidereinde 41, 's-Graveland

Beschrijving van onderdeel 3:

TUINMANSWONING

Tuinmanswoning behorende bij de buitenplaats Trompenburg, even ten noordoosten van het hoofdhuis gelegen. Het dwarshuis in 1866 gebouwd ter vervanging van een oudere tuinmanswoning. Het huis heeft één bouwlaag met een met pannen gedekt zadeldak tussen topgevel. Verder is er een lage aanbouw onder een aankapping aan de achterzijde. Het geheel is gepleisterd en heeft een symmetrisch opgezette voorgevel met een voordeur met panelen en een bovenlicht en twaalfruits schuiframen met luiken..

Waardering:

Het TUINMANSHUIS is van belang - vanwege zijn functionele betekenis voor de buitenplaats; -als voorbeeld van eenvoudige doch harmonische architectuur.

522882
Trompenburg

Omschrijving van het COMPLEX

Complex historische buitenplaats Trompenburg bestaande uit de volgende onderdelen een HOOFDHUIS (1), een HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG (2) en een TUINMANSHUIS (3)

Het perceel, waarop Trompenburg ligt is een deel van kavel 20 en dat viel bij de verloting toe aan Andries Bicker, die er een huis op liet bouwen (kaart 1636 C. Danckersen de Rij). Via vererving kwam het huis in het bezit van de weduwe Van Hellemont van Raephorst, die op 25 januari 1667 hertrouwde met admiraal Cornelis Tromp. Het echtpaar verfraaide het goed aanzienlijk, doch het huis en de aanleg werden in 1672-'73 geplunderd en gebrandschat door de Fransen. Binnen enkele jaren liet Tromp het huis echter herbouwen in de vorm waarin het nu nog bestaat. Hij noemde het Syllisburg, naar één van de adelijke titels die hij voerde. De naam van de bouwmeester is onbekend. Evenals de naam van de ontwerper van de formele tuin die bij het nieuwe huis werd aangelegd. Nadat het echtpaar kort na elkaar kinderloos was overleden, ontstond er onenigheid over het verdelen van de erfenis en het huis geraakte uit het familiebezit. Rond 1720 kon Jacob Roeters zich de nieuwe eigenaar noemen. Vermoedelijk gaf hij het huis de naam Trompenburg. Ook liet hij in 1725 in gouden letters een lofdicht op Tromp door Gerard Brandt boven de ingang van de zaal aanbrengen. Na zijn overlijden kwam het huis op 16 juli 1744 aan zijn gelijknamige zoon, die het op zijn beurt op 15 oktober 1771 verkocht aan Mr. Matthijs Straalman. Straalman stelde veel in het werk het huis en het park te behouden en te verfraaien. Dit geschiedde op beperkte schaal in landschappelijke stijl in de vorm van slingerpaden in het bosgedeelte aan weerszijden van de middenas. Gedurende de 19de eeuw was eerst Straalmans zoon Anne-Willem eigenaar en daarna de dames Bommel. Uit deze periode is weinig bekend. Tenslotte kocht in 1907 Ernst Blaauw het huis om het voor particuliere bewoning te behouden. Onder deze voorwaarde schonk hij het in 1936 aan de Staat der Nederlanden en zodanig wordt het tot op heden ook gebruikt. Het huis ligt dicht bij de weg, zodat de overigens bescheiden aanleg zich in hoofdzaak daarachter bevindt. Als enige van de 's-Gravenlandse buitenplaatsen is het huis als "waterkasteel" gebouwd. De toegang bestaat oorspronkelijk uit twee smalle paadjes en bruggetjes aan de uiterste zijden van het perceel. Het zuidelijke bruggetje is als toegang tot Trompenburg vervallen.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing en de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Het complex is gelegen in het zuidelijke deel van 's-Gravenland. De buitenplaats beslaat nog steeds het oorspronkelijke relatief smalle perceel, dat door zijn scheisloten goed herkenbaar is. Deze vormen dan ook rondom de begrenzing.

Waardering:

Het COMPLEX historische buitenplaats Trompenburg is van belang vanwege - de herinnering aan de stichter Cornelis Tromp; - de nagenoeg gave architectuur van het exterieur en het interieur van het hoofdhuis en de eveneens nagenoeg gaaf bewaarde aanleg van het park, hetgeen dit complex een oorspronkelijk en uniek karakter geeft; - de beeldbepalende ligging van de hoofdhuis; - zijn plaats in de reeks van 's Gravenlandse buitenplaatsen.

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Zuidereinde 41 1243 KK 's-Graveland Ja