Wijdemeren

Wijdemeren
Kasteel Nederhorst den Berg
Credit
Wikimedia Commons - Friesburg
290
290
17
11
Wijdemeren is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland en ligt aan de westkant van het Gooi in het Gewest Gooi en Vechtstreek. De Gemeente Wijdemeren is in 2002 ontstaan door een fusie van de gemeenten Loosdrecht, ’s-Graveland en Nederhorst den Berg. Wijdemeren ligt in het Groene Hart en is vooral bekend om zijn mooie plassengebied (Loosdrechtse, Ankeveense en Kortenhoefse Plassen) en het lint van buitenplaatsen van ’s-Graveland.

Monumentenlijst

De gemeente Wijdemeren heeft gemeentelijke monumenten, provinciale monumenten, rijksmonumenten en een beschermd dorpsgezicht. Wilt u weten of u in een monument woont? 

's-Graveland Noordereinde 161
's-Graveland Noordereinde 161
Wikimedia Commons - Tulp8
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd stadsgezicht Nigtevecht

De gemeente Wijdemeren kent 1 beschermde stadsgezichten: Beschermd stadsgezicht Nigtevecht. Het besluit om Nigtevecht aan te wijzen tot beschermd dorpsgezicht i s met name gericht op de ruimtelijke structuur van het oude dorp in samenhang met de nog aanwezige historische bebouwing.

Monumentenzorg Wijdemeren

Monumenten dragen op verschillende manieren aan de maatschappij bij: via hun gebruik, via de identiteit die ze aan de gemeente verlenen en als toeristische trekkers van formaat. Het historisch gevormde landschap en de vele monumentale gebouwen behoren tot de grote rijkdom van de gemeente Wijdemeren. De gemeente is trots op haar vele monumenten en wil ze behouden voor de toekomst.

Monumentennota gemeente Wijdemeren

Vooroverleg monumenten

Eigenaren van monumenten die plannen hebben voor onderhoud of restauratie wordt aangeraden een afspraak te maken met de monumentenambtenaar. Dit vooroverleg is gratis en onze ervaring is dat dit vooroverleg vaak inspirerende oplossingen biedt voor bouwkundige vraagstukken, waarbij rekening wordt gehouden met de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden van het monument.

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Energieloket Wijdemeren helpt inwoners met vragen over verduurzaming. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Rijksmonument

Monumentenschildje

Als uw gemeentelijke monument nog geen eigen monumentenschildje heeft dan kunt u dit aanvragen bij de gemeente. Wilt u een monumentenschildje aanvragen?

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. Uitgangspunt is dat u voor alle werkzaamheden waardoor het monument wordt ontsierd of in gevaar gebracht, een omgevingsvergunning aan moet vragen. Voor gebouwde monumenten moet u een omgevingsvergunning aanvragen als u het pand wilt slopen of verplaatsen, wanneer u wijzigingen wilt aanbrengen of het pand wilt herbestemmen.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Wijdemeren

Vanaf het Neolithicum (4000 - 1800 v. Chr.) is er sprake van permanente bewoning in de Gooi- en Vechtstreek. Op de grens van hoog naar laag ontstaan kleine nederzettingen. In de 17de eeuw zorgt de nabijheid van Amsterdam voor de ontwikkeling van de Vechtstreek.

Naar boven