Geelmolen, Vaassen

Het in baksteen opgetrokken WATERMOLENGEBOUW bestaat uit een aantal in hoogte verschillende volumes onder een doorlopend, met riet gedekt samengesteld dak. Aan de beekzijde bevindt zich het eigenlijke watermolengebouw, erachter sluiten volumes met schuren en stallen aan. Het geheel volgt een langgerekt, rechthoekig grondplan, en is onderbroken door een rechthoekige uitbouw ter hoogte van de watermolen en door een polygonale uitbouw halverwege de rechter zijgevel. Aan de linker zijde sluiten latere schuren aan. Het geheel is een bouwlaag hoog. Het dak is belegd met riet en voorzien van rode nokvorsten. Op de nok van de polygonale uitbouw bevindt zich een gemetselde schoorsteen.

De VOORGEVEL die direct aan de beek ligt heeft in het midden een opvallende halfrond doorgetrokken dakkapel gevuld met een rond venster. Links in de gevel bevindt zich de opening van het thans verdwenen waterrad. Rechts sluit de eenlaags aanbouw aan, onder zadeldak. In de gevel bevindt zich een klein stalraam. De RECHTER ZIJGEVEL is gericht naar het tussenplein en vormt de eigenlijke hoofdgevel. Het bouwdeel links is als belangrijkste volume opgevat en de nokhoogte van dit bouwdeel is hoger dan de rest van het gebouw. Het dak wordt hier bekroond door een open klokkenstoel. Het bouwdeel bezit vier openingen in de gevel met dubbele, houten deuren onder rondbogen. De drie linker deuren worden afgewisseld met twee rechtafgesloten meerruits drielichten. Boven deze vensters bevinden zich rondboogvormig uitgebouwde dakvensters zoals beschreven bij de boerderij. Rechts is later een stalraam aangebracht. Het rechter gedeelte van het gebouw heeft een beduidend lagere nokhoogte en bezit links een polygonaal uitgebouwde partij, waarin zich links en rechts een deur bevindt en in de kopgevel een gekoppeld meerruits venster. Het lange sobere geveldeel rechts hiervan bezit een soortgelijk gekoppeld venster en een staldeur. De gevel wordt afgesloten door een dwars op de gevel geplaatste muur identiek aan het muurtje dat de boerderij afsluit. In het INTERIEUR is de oorspronkelijke interne structuur nog goed herkenbaar. In het molengebouw bevindt zich nog het binnenwerk van de molen. De molen verzorgde de aandrijving van machines voor het dorsen en bietensnijden. In de polygonale uitbouw rechts is nog een intern kookhuis aanwezig. Hierachter bevonden zich de varkenshokken.

Waardering

WATERMOLENGEBOUW (complexonderdeel B) uit 1911

-Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bijgebouw van een boerderijcomplex, in casu een gebouw waarin het binnenwerk van een watermolen is ondergebracht in combinatie met onder meer paardenstallen. Het gebouw heeft een opvallende, langgerekte hoofvorm en vertoont door de gehanteerde stijl grote samenhang met het hoofdgebouw van het complex.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van het complex dat in het historisch gegroeide buitengebied ten westen van het dorp Vaassen een belangrijke beeldbepalende rol speelt. Er is sprake van een grote ensemblewerking in samenhang met de andere complexonderdelen. Het watermolengebouw zorgt door de langgerekte vorm voor een duidelijke afsluiting van het complex aan de westzijde.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het boerderijcomplex, dat een uiting is van een sociaal-maatschappelijke en agrarische ontwikkeling, als voorbeeld van een boerenerf dat werd gekocht en verbouwd door een bankier met de bedoeling er zelf te gaan boeren. Het complex is voorts van belang vanwege de geschiedenis van de watermolen, in een gebied waar watermolens eeuwenlang een belangrijke rol hebben gespeeld.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522653
Complexnaam
Geelmolen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex Geelmolen' aan de noordzijde van de Elspeterweg. Het complex bestaat uit een BOERDERIJ, WATERMOLENGEBOUW en WATERPOMP gebouwd in 1911 naar ontwerp van de Amsterdamse architect J.J. HELLENDOORN. De opdrachtgever was de bankier Mr. A.R.P. Mees, die de oudere bebouwing op deze plaats liet vernieuwen om er zelf te gaan wonen en boeren. De nieuwe boerderij kreeg een landhuisachtig uiterlijk, waarin invloeden van de architect K.P.C. de Bazel herkenbaar zijn. Als bijzonderheid bezit het achterhuis een dwarsdeel, oorspronkelijk ingericht met een hygiënische koestal. Het complex heeft de allure van een modelboerderij.

Het erf is gelegen in het buitengebied ten westen van Vaassen, een gebied dat sterk bepaald wordt door de aanwezigheid van de Geelmolensebeek en verder bestaat uit bospercelen en weilanden afgewisseld met geconcentreerde en vrijstaande villabebouwing.

De geschiedenis van de Geelmolen gaat terug tot de vroege zeventiende eeuw, toen het een pacht was vanuit het nabijgelegen kasteel Cannenburg. De naam Geelmolen' moet in de zeventiende eeuw zijn ontstaan en verwijzen naar de verwerking van geelkoper. De molen werd in de loop der eeuwen onder meer gebruikt als kruitmolen, papiermolen en wasserij tot het in 1912 werd gekocht door Rudolf Mees. Door de tuinarchitect K.C. van Nes (1876- 1952) werd ten oosten van de boerderij een tuin aangelegd in gemengde stijl, waarvan niets meer waarneembaar is. Het complex is momenteel in gebruik als veehouderij. Hoewel het complex op onderdelen is gewijzigd en het hoofdgebouw voor bewoning intern is gedeeld, is het oorspronkelijke karakter van het complex grotendeels bewaard gebleven.

Complexomschrijving

De BOERDERIJ (complexonderdeel A) en het WATERMOLENGEBOUW (complexonderdeel B) liggen op een erf direct ten noorden van de Geelmolensebeek. Ten zuiden ervan liggen weilanden en loopt de Elspeterweg, die aan weerszijden met bomen is beplant. Het erf wordt ontsloten vanaf deze weg door een lange oprijlaan die voor een fraaie zichtas naar het complex zorgt. Het erf is beplant met enkele hoge, oude bomen. De twee gebouwen liggen parallel aan elkaar, met de smalle voorgevels gericht naar de weg. Tussen de gebouwen bevindt zich een binnenplaats met in het midden een buiten gebruik zijnde WATERPOMP (complexonderdeel C). De twee gebouwen en de pomp zijn in eenzelfde stijl uitgevoerd. De gebouwen kenmerken zich door doorlopende met riet gedekte daken, een verzorgde metselwerkdetaillering en de nadruk op raampartijen zoals het steeds toegepaste motief van rondboogvormige, door de gootlijst heengetrokken vensters. Achter de oorspronkelijke gebouwen bevindt zich nieuwe erfbebouwing, die niet onder de bescherming valt.

Bij de buiten gebruik gestelde watermolen ging het om een zogenaamde bovenslagmolen met een houten waterrad. De molen had een verval van 2 meter 50 en een wateras van ijzer. Het binnenwerk van de molen is nog in tact.

Complexwaardering

Complex van BOERDERIJ, WATERMOLENGEBOUW en WATERPOMP gebouwd in 1911

- Van architectuurhistorische waarde als een zeldzaam voorbeeld van een boerderijcomplex uit het begin van de twintigste eeuw, die zich kenmerkt door een Landhuisstijl en invloeden van de architectuur van K.P.C. de Bazel. Het complex heeft de allure van een modelboerderij en valt op vanwege de fraaie hoofdvormen van de complexonderdelen, die een samenhangend geheel vormen.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het historisch gegroeide buitengebied ten westen van het dorp Vaassen, waar het vanwege de markante hoofdvorm en de gecreëerde zichtas vanaf de Elspeterweg een belangrijke beeldbepalende rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als uiting van een sociaal-maatschappelijke en agrarische ontwikkeling, als voorbeeld van een boerenerf dat werd gekocht en verbouwd door een bankier met de bedoeling er zelf te gaan boeren. Kenmerkend hierbij is de hygiënisch ingerichte stal en de architectonische vormgeving van de gebouwen, wat het complex herkenbaar maakt als boerderij van een welgestelde bovenlaag. Het complex is voorts van belang vanwege de geschiedenis van de watermolen, in een gebied waar watermolens eeuwenlang een belangrijke rol hebben gespeeld.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Molen Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Elspeterweg 42 8171 EV Vaassen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Bovenslagmolen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1018 Vaassen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1911 1911 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Hellendoorn, J.J. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven