Hoofdstraat 59, Beerta

Omschrijving

De GARAGE (gebouwd in 1927 in een Ambachtelijk-traditionele stijl) is opgetrokken in roodbruine baksteen, aan de voorzijde op een trasraam van gesinterde bruinpaarse baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele dakbedekking; bakstenen klossen (goot verdwenen); muurankers.

De entree bevindt zich in de tuitgevel aan de voorzijde (oostgevel) en bestaat uit twee houten deuren met ijzeren gehengen onder een ijzeren latei (I-profiel) en rollaag van donkere baksteen; omlijsting van gemetselde pilasters. Boven de entree in een uitgespaard, getrapt gevelveld een roosvenster onder rollaag van donkere baksteen. Aan weerszijden van de entree een staand getoogd negenruits venster onder rollaag en onderdorpel van donkere baksteen.

In de westgevel vier getoogde staande negenruits vensters onder rollaag en een opgeklampte houten deur.

Garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een garage uit 1927 in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en aardige detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het oudere woonhuis met aangebouwde smederij

522557
N.v.t.

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde SMEDERIJ en vrijstaande GARAGE, gebouwd omstreeks 1880 in opdracht van de heer Buiskool in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand werd in 1927 gekocht door B. Voslamber, die tevens aan de rechterzijde een garage liet bijbouwen in een Ambachtelijk-traditionele stijl. In 1967 werd aan de achterzijde een romny-loods gebouwd, die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt. Omstreeks 1979 werd het complex buiten bedrijf gesteld. In de smederij is nog een oven uit 1872 en een werkbank aanwezig. Het woonhuis heeft echter nogal wat wijzigingen ondergaan: het interieur is gewijzigd en de achtergevel is opnieuw opgetrokken en heeft een nieuwe indeling gekregen.

Het complex is mooi gelegen aan de Hoofdstraat van Beerta.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde smederij en garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een smederij met woonhuis uit het vierde kwart van de negentiende eeuw met jongere garage in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex