Hoofdstraat 59, Beerta

WOONHUIS met aangebouwde SMEDERIJ, gebouwd omstreeks 1880 in een Ambachtelijk-traditionele stijl.

Het één verdieping hoge, deels onderkelderde WOONHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje Hollandse pannen, voorzijde geglazuurde zwarte Friese golfpannen; twee gemetselde nokschoorstenen; niet-originele dakkapel op het noordelijk dakvlak; muurankers; verstrakte houten gootlijst, zuidzijde niet-originele goot. De gevels worden geleed door H-vensters met aan de bovenzijde afgeronde hoeken onder rollaag.

De entree bevindt zich in de voorgevel (oostzijde) met wolfeind en bestaat uit een niet-originele deur met bovenlicht en houten omlijsting. Links van de entree twee H-vensters en rechts van de entree één H-venster, waarboven drie tweeruits zaadvensters met aan de bovenzijde afgeronde hoeken onder rollaag.

In de zuidgevel, die deels opnieuw is opgemetseld, twee H-vensters, een tweeruits keldervenster, een niet-origineel driedelig venster, een samengesteld tweedelig H-venster, een niet-origineel tweedelig venster en twee niet-originele tweeruits vensters.

De achtergevel (westzijde) is voor de bescherming van ondergeschikt belang, omdat ze deels opnieuw opgemetseld is en een nieuwe indeling heeft gekregen.

In de noordgevel twee H-vensters. Aan de voorzijde van de krimp een smal H-venster; aan deze zijde is de smederij aangebouwd. Op de hoek van de krimp een jonger samengesteld tweedelig H-venster.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming in aanmerking.

De aangebouwde SMEDERIJ is opgetrokken in roodbruine baksteen op een aangesmeerd trasraam en wordt gedekt door een zadeldak waarop niet-originele dakbedekking; strakke houten windveren; houten piron; muurankers.

In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) twee houten paneeldeuren met drieruits venster onder rollaag. In de top een opgeklampt houten luik onder rollaag.

In de top van de achtergevel (westzijde) een getoogd venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling. De romny-loods (niet beschermd) is tegen de achtergevel aangebouwd.

In de oostgevel vier negenruits vensters met zesruits bovenlicht onder rollaag.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten werkbank, de oven uit 1872 en het aambeeld.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde smederij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een smederij met woonhuis uit het vierde kwart van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen

- vanwege de aardige ligging aan de Hoofdstraat

522556
N.v.t.

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde SMEDERIJ en vrijstaande GARAGE, gebouwd omstreeks 1880 in opdracht van de heer Buiskool in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand werd in 1927 gekocht door B. Voslamber, die tevens aan de rechterzijde een garage liet bijbouwen in een Ambachtelijk-traditionele stijl. In 1967 werd aan de achterzijde een romny-loods gebouwd, die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt. Omstreeks 1979 werd het complex buiten bedrijf gesteld. In de smederij is nog een oven uit 1872 en een werkbank aanwezig. Het woonhuis heeft echter nogal wat wijzigingen ondergaan: het interieur is gewijzigd en de achtergevel is opnieuw opgetrokken en heeft een nieuwe indeling gekregen.

Het complex is mooi gelegen aan de Hoofdstraat van Beerta.

Waardering

Woonhuis met aangebouwde smederij en garage van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een smederij met woonhuis uit het vierde kwart van de negentiende eeuw met jongere garage in de provincie Groningen

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type complex in de provincie Groningen