Hamdijk 49, Bad Nieuweschans

Omschrijving

De BIJSCHUUR uit 1949 heeft beschoten gevels, noordzijde bruinrode baksteen op een aangesmeerd trasraam, en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje muldenpannen.

In de voorgevel (westzijde) twee enkele opgeklampte houten deuren en twee dubbele opgeklampte houten deuren. In de top twee opgeklampte houten luiken.

In de noordgevel drie getoogde vensters met ijzeren roedenverdeling onder rollaag.

In de achtergevel (oostzijde) een dubbele opgeklampte houten. De hoek aan de linkerzijde is afgeschuind.

Bijschuur van algemeen belang:

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de boerderij

522550
Hamdijk

Inleiding

Complex bestaande uit een VILLABOERDERIJ, genaamd Hamdijk, met STOOKHUT en BIJSCHUUR. Het voorhuis werd gebouwd in 1922 waarschijnlijk naar een ontwerp van E. Fekkers uit Bellingwolde in opdracht van G. Tammes in een Interbellum-architectuur. De hoofdschuur stamt uit omstreeks 1850. De aanbouw aan de noordzijde van de schuur is na-oorlogs en komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De stookhut is gelegen aan de zuidzijde van de boerderij en is gebouwd omstreeks 1900. De uit 1949 stammende bijschuur ligt achter de boerderij.

De boerderij is gelegen op een ruim, deels omgracht perceel met de nokrichting evenwijdig aan de weg. Aan de linkerzijde van de boerderij ligt een boomgaard. Aan de rechterzijde staan een monumentale rode beuk en een notenboom.

Waardering

Villaboerderij met stookhut en bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de tweede helft van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de typerende inrichting van het complex

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het voorhuis van de boerderij