Hamdijk, Bad Nieuweschans

Omschrijving

VILLABOERDERIJ bestaande uit een VOORHUIS (uit 1922 in een Interbellum-architectuur) en HOOFDSCHUUR (uit ca 1850).

Het twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde VOORHUIS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van bruinpaarse gesinterde baksteen afgezet met bruine geglazuurde profielsteen en wordt gedekt door een samengesteld dak waarop geglazuurde grijze kruispannen; crête; drie gemetselde schoorstenen; vier vaasvormige pirons; ruim overstekende houten goot op houten klossen; decoratief houten fries; op de hoek aan de noordzijde een drie verdiepingen hoog, rechthoekig volume onder tentdak met houten rondboog fries. De gevels worden geleed door H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten onder een natuurstenen latei; dorpels van bruine geglazuurde profielsteen, dubbele rij op de begane grond; op de begane grond houten rolluiken; ter hoogte van de vensters verspringend trasraam.

De entree in portiek bevindt zich in het terugliggende centrale geveldeel van de voorgevel (westzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur waarin een ovaalvormig kijkgat met geslepen glas met zij- en bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood onder een natuurstenen latei; links van de deur twee gevelstenen waarop geschreven `L.H.T.' en `G.L.T. 19', rechts van de deur twee gevelstenen waarop geschreven `Z.G. 22' en `A.R'; vier treden hoge gemetselde stoep afgedekt met hardsteen (eerste trede aangesmeerd) met aan de rechterzijde een gemetseld muurtje afgedekt met hardsteen. Boven de entree twee staande vensters waarin gekleurd glas-in-lood onder een rondboog van natuursteen met gepleisterde schelpvormige trommel. In het risalerende linker geveldeel een samengesteld driedelig H-venster waarboven een samengesteld tweedelig H-venster. Aan de rechterzijde van het risalerende geveldeel twee H-vensters. Aan de rechterzijde van de entree het naar voren springende drie verdiepingen hoge volume, met aan de voorzijde een segmentvormige erker onder plat dak waarin drie H-vensters. Boven de erker een samengesteld tweedelig H-venster onder een latei met natuurstenen aanzetstenen, waarboven in een gepleisterd vlak de naam `Hamdijk' met natuurstenen omlijsting.

In de noordgevel op de begane grond twee samengestelde tweedelige H-vensters, waaronder twee tweedelige keldervensters onder rollaag, twee H-vensters en twee tweedelige staande vensters waarin deels gekleurd glas-in-lood en deels houten roosters. Op de verdieping twee samengestelde tweedelige H-vensters en twee H-vensters.

De schuur is tegen de achtergevel (oostzijde) aangebouwd.

Links van de zuidgevel het drie verdiepingen hoge volume waarin vijf H-vensters. Rechts van de zuidgevel een segmentvormige erker onder plat dak waarin drie H-vensters waaronder een driedelig keldervenster met diefijzer. Boven de erker een samengesteld driedelig H-venster. Rechts van de erker een houten paneeldeur met zij- en bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood onder een natuurstenen latei waarboven een samengesteld tweedelig H-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de indeling van de plattegrond, de plafonds op linnen met decoraties van papier-maché, de houten paneeldeuren met houten omlijsting, de houten vensterbanken, in de tochthal de houten tochtdeur waarin geëtst glas (jachttafereel) met zij- en bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood, de granito vloer en de tegellambrizering, in de centraal gelegen hal de granito vloer en de houten paneeldeuren waarin geëtst glas, deels met zij- en bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood, in de voorkamer aan de noordzijde de zwartmarmeren schouw waarboven gestucte decoraties, de twee houten schuifdeuren waarin gekleurd glas-in-lood, in de logeerkamer aan de noordzijde de houten schouw waarboven stucdecoraties, de wasbak met spiegel en houten kastje, in de voorkamer aan de zuidzijde de bruinmarmeren schouw waarboven gestucte decoraties, de twee houten schuifdeuren waarin gekleurd glas-in-lood met aan weerszijden houten kasten, in de slaapkamer aan de zuidzijde de houten schouw waarboven gestucte decoraties en de wasbak, in de erachter gelegen slaapkamer de wasbak en de houten schuifdeur en vaste deur waarin geëtst glas met bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood, in het toilet de granito vloer en de tegellambrizering, op zolder de beschoten kap, in het achterhuis in de gang de gekleurde tegelvloer, in de kelder de houten kasten en de geel geglazuurde plavuizenvloer.

De HOOFDSCHUUR is opgetrokken in bruine baksteen en wordt gedekt door een zadeldak met wolfeind waarop oranje Hollandse pannen, achterzijde geglazuurde zwarte Hollandse pannen; houten piron; strakke houten windveren; muurankers; zuidgevel gietijzeren goot; bakstenen fries; zuidgevel deels aangesmeerd trasraam.

Links aan de voorzijde (westgevel) een getoogd liggend achtruits venster onder rollaag. Rechts aan de voorzijde een zesruits venster onder een getoogde strek waarboven een tweeruits zaadvenster onder rollaag.

In de opnieuw opgemetselde noordgevel dubbele opgeklampte houten schuurdeuren. Aan de voorzijde van de krimp een opgeklampte houten schuurdeur. Links van de krimp een niet-originele uitbouw (niet beschermd).

In de achtergevel (oostzijde) acht getoogde achtruits vensters onder rollaag, vernieuwde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren met zevenruits bovenlicht onder een houten latei en rollaag en vernieuwde dubbele opgeklampte houten schuurdeuren onder een houten latei en rollaag.

Centraal in de zuidgevel een houten paneeldeur waarin een ovaalvormig kijkgat met drieruits bovenlicht waarvoor een twee treden hoge gemetselde stoep. Aan weerszijden van de deur twee zesruits vensters onder strek, aan de linkerzijde twee tweeruits keldervensters met diefijzer. Aan de voorzijde van de krimp een vierruits venster en een opgeklampte houten schuurdeur.

Villaboerderij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villaboerderij uit 1922 met oudere hoofdschuur in de provincie Groningen in een Interbellum-architectuur

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het voorhuis

- vanwege de hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de waardevolle interieuronderdelen en de oorspronkelijke indeling van de plattegrond

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de overige complexonderdelen

- vanwege de opvallende ligging aan de Hamdijk

522549
Hamdijk

Inleiding

Complex bestaande uit een VILLABOERDERIJ, genaamd Hamdijk, met STOOKHUT en BIJSCHUUR. Het voorhuis werd gebouwd in 1922 waarschijnlijk naar een ontwerp van E. Fekkers uit Bellingwolde in opdracht van G. Tammes in een Interbellum-architectuur. De hoofdschuur stamt uit omstreeks 1850. De aanbouw aan de noordzijde van de schuur is na-oorlogs en komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. De stookhut is gelegen aan de zuidzijde van de boerderij en is gebouwd omstreeks 1900. De uit 1949 stammende bijschuur ligt achter de boerderij.

De boerderij is gelegen op een ruim, deels omgracht perceel met de nokrichting evenwijdig aan de weg. Aan de linkerzijde van de boerderij ligt een boomgaard. Aan de rechterzijde staan een monumentale rode beuk en een notenboom.

Waardering

Villaboerderij met stookhut en bijschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de tweede helft van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de typerende inrichting van het complex

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het voorhuis van de boerderij