Oudeweg 39, Beerta

Omschrijving

GRAANPAKHUIS uit 1912, opgetrokken in een rood-bruine baksteen met muurankers op een trasraam van licht gesinterde klinkers. Het afgeknotte zadeldak, gedekt met golfplaat (niet origineel), heeft een gemetselde schoorsteen, drie ijzeren dakramen en een goot op klossen. In de kopgevel (noord) dubbele schuurdeuren (vernieuwd); erboven twee getoogde dubbele houten schuurdeuren. In de kopgevel (zuid) twee kleine getoogde ijzeren vierruits schuurvensters, en een ijzeren roosvenster. In de oostgevel (vernieuwde) dubbele schuurdeuren met latei, getoogde dubbele houten schuurdeuren en vier getoogde staande ijzeren zesruitsvensters. In de westgevel twee opgeklampte deuren, drie kleine getoogde ijzeren vierruits schuurvensters en drie getoogde staande ijzeren zesruitsvensters.

Graanpakhuis uit 1912 van algemeen belang

- als zeldzaam voorbeeld van een graanpakhuis uit 1912

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met boerderij en de bijschuur

522540
N.v.t.

Inleiding

Complex bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ van het Oldambtster type, een GRAANPAKHUIS en een BIJSCHUUR. De boerderij is in 1876 gebouwd in opdracht van M.A. Buiskool in een Eclectische bouwtrant. In 1912 werd er een graanpakhuis bijgebouwd en in 1918 een vrijstaande bijschuur. De bijschuur is in 1951 verlengd met 14 meter.

In de loop der jaren hebben er enkele wijzigingen plaatsgevonden aan de boerderij. Met name is in de zijgevel van de schuur een garagedeur geplaatst en is de zijgevel later opnieuw opgetrokken. Tevens zijn de keukenvensters in het schuurgedeelte vernieuwd en is het interieur gewijzigd. Het graanpakhuis is op onderdelen aangepast, zoals het plaatsen van nieuwe deuren. Het complex als geheel heeft echter door deze wijzigingen nauwelijks aan kracht ingeboet.

Het complex is zeer fraai gelegen in het open landschap en wordt aan de west- en zuidzijde tegen de wind beschermd door een rij linden. Een lange oprijlaan, deels met linden beplant, verleent de toegang tot het erf.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met graanpakhuis en bijschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex waarvan de boerderij uit 1876, de graanschuur uit 1912 en de bijschuur uit 1918 stamt

- vanwege de bijzondere inrichting van het erf

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie van de samenstellende onderdelen