Oudeweg 39, Beerta

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ met aan weerszijden twee krimpen, bestaande uit een voorhuis met schuur. Het VOORHUIS is opgetrokken in een in blokken gepleisterde baksteen op een gepleisterd trasraam. Het schilddak, gedekt met een zwart geglazuurde Friese golfpan, heeft twee gemetselde schoorstenen en een kroonlijst. Een fors middenrisaliet onder een steekkap met decoratieve windveren en piron, gedekt met een zwarte Friese golfpan, beheerst het aanzicht. De gevels hebben op de hoeken in decoratieve blokken gepleisterde pilasters met fantasiekapiteel en worden geleed door staande vensters met bovenlicht met ronde schouders binnen een gepleisterde omlijsting bestaande uit twee pilasters en een kroonlijst. De onderdorpels van de vensters op de begane grond gaan over in een gepleisterde cordonlijst; onder de onderdorpels decoratief gepleisterde vlakken.

In de voorgevel (west) vier omlijste H-vensters en vier omlijste zaadvensters, en vier tweeruits keldervensters. In het twee bouwlagen hoge middenrisaliet aan de westzijde twee omlijste H-vensters en twee tweeruits keldervensters; op de verdieping twee omlijste openslaande deuren onder een bovenlicht met ronde schouders, waarvoor een gepleisterd balkon met hek, bestaande uit vier gepleisterde balusters verbonden door een ijzeren regel. In de top van het risaliet een omlijste gevelsteen met: M.A. Buiskool, J.L. Pollingh, 1876. Zowel aan de zuid- als aan de noordzijde van het middenrisaliet een omlijst H-venster, een omlijst T-venster en een tweeruits keldervenster.

In de zuidgevel twee omlijste H-vensters, twee tweeruits keldervensters, drie omlijste zaadvensters en de hoofdentree. De hoofdentree bestaat uit een (vernieuwde) paneeldeur met bovenlicht binnen een gepleisterde omlijsting, en een natuurstenen stoep (vier treden) met zijwanden.

In de noordgevel drie omlijste T-vensters, drie tweeruits keldervensters, en drie omlijste zaadvensters.

Het SCHUURgedeelte is opgetrokken in een deels vernieuwde rood-bruine baksteen onder een aangekapt dak met wolfeind. Het dak is gedekt met een rode muldenpan, en heeft een houten piron. De eerste krimp van zuidgevel van de schuur is aan de westzijde in blokken gepleisterd en heeft een H-venster. In de zuidzijde van de krimp twee grote vensters (niet origineel) met gepleisterde latei. In de tweede krimp van de zuidgevel met een goot op gemetselde klossen, een T-venster, een garagedeur (niet origineel), een klein w.c. venster, een opgeklampte deur en tien getoogde ijzeren zesruits schuurvensters.

In de achtergevel (oost) van de schuur met bakgoot op gemetselde klossen, (vernieuwde) hoge dubbele deeldeuren, dubbele schuurdeuren onder een getoogd bovenlicht met decoratieve roedenverdeling en tien getoogde ijzeren zesruits schuurvensters.

De eerste krimp van de noordgevel van de schuur heeft een kroonlijst en is aan de westzijde in blokken gepleisterd, waarin een H-venster. In de noordzijde van de eerste krimp dubbele houten schuurdeuren. In de tweede krimp van de noordgevel vier getoogde ijzeren zesruits schuurvensters.

In het INTERIEUR van het voorhuis zijn onder meer van belang: in de gang het stucplafond met decoratief rozet en lijstwerk; de twee decoratief gepleisterde rondbogen met vierkante vlakken met rozetten; de houten trap met decoratieve trappaal en leuning met ijzeren stijlen; een restant van tegellambrisering in blauw en wit.

Dwarshuisboerderij uit 1876 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1876

- vanwege de voor het Oldambt zo typerende forse middenrisaliet

- vanwege de opvallende eclectische detaillering

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het graanpakhuis en de bijschuur

- vanwege de bijzonder fraaie ligging in het open landschap

522539
N.v.t.

Inleiding

Complex bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ van het Oldambtster type, een GRAANPAKHUIS en een BIJSCHUUR. De boerderij is in 1876 gebouwd in opdracht van M.A. Buiskool in een Eclectische bouwtrant. In 1912 werd er een graanpakhuis bijgebouwd en in 1918 een vrijstaande bijschuur. De bijschuur is in 1951 verlengd met 14 meter.

In de loop der jaren hebben er enkele wijzigingen plaatsgevonden aan de boerderij. Met name is in de zijgevel van de schuur een garagedeur geplaatst en is de zijgevel later opnieuw opgetrokken. Tevens zijn de keukenvensters in het schuurgedeelte vernieuwd en is het interieur gewijzigd. Het graanpakhuis is op onderdelen aangepast, zoals het plaatsen van nieuwe deuren. Het complex als geheel heeft echter door deze wijzigingen nauwelijks aan kracht ingeboet.

Het complex is zeer fraai gelegen in het open landschap en wordt aan de west- en zuidzijde tegen de wind beschermd door een rij linden. Een lange oprijlaan, deels met linden beplant, verleent de toegang tot het erf.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met graanpakhuis en bijschuur van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex waarvan de boerderij uit 1876, de graanschuur uit 1912 en de bijschuur uit 1918 stamt

- vanwege de bijzondere inrichting van het erf

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie van de samenstellende onderdelen