Bleekerstraatje 3, 's-Hertogenbosch

Inleiding.

WOONHUIS daterend uit ca. 1890-1900 en mogelijk gebouwd in opdracht van mr. V. Tilman op een achtererf aan de Vughterstraat, een voormalig open terrein ter plaatse van een vroegere stadsboerderij. Het pand in Chalet-stijl maakt deel uit van het beschermde Tilmanshofje. Het grenst aan de oostzijde aan een in 1950 gedempte arm van de Binnendieze.

Omschrijving.

Tweelaags woonhuis, opgetrokken in machinale baksteen met een met leien gedekt schilddak. Zuidgevel aan de zijde van het Tilmanshofje opgetrokken in rode verblendsteen. Hier een rijke detaillering met zandstenen speklagen, een borstwering op de verdieping, aanzet- en sluitstenen in de segmentbogen boven de ramen en deuren en rusticablokken. Op de begane grond twee vleugeldeuren met glas, op de verdieping T-ramen. Aan de noordzijde een eenlaags aanbouw onder lessenaarsdak. Aan de westzijde aan de Bleekerstraat een eenlaags aanbouw met plat dak en toegangsdeur en twee ramen met accoladevormige houten gootlijst. Hier tevens een eenvoudige gevel met schuifraam en geprofileerde gootlijst. De noord- en oostgevel vertonen een identieke, uiterst eenvoudige vormgeving.Geprofileerde en rijk geschulpte kroonlijst. In de rechter risaliet een met hout beschoten topgevel met driedelig raam (zgn. melkmeisje) en een rijk gesneden overstek met schijnspant.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de bouw en vernieuwing van stedelijke woonhuizen in de middeleeuwse binnenstad. Het object is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stadswoonhuis onder inspiratie van de ontwikkelingen in de landelijke villabouwkunst. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor een stadshuis betrekkelijk zeldzame detaillering en de rijke opzet van de gevel. Het object heeft ensemblewaarde omdat het deel uitmaakt van het Tilmanshofje, waarmee het ruimtelijk en stilistisch een eenheid vormt. Het huis is tot slot van belang vanwege de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522530
Provincie
Gemeente

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Bleekerstraatje 3 5211 GV 's-Hertogenbosch Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 6590 's-Hertogenbosch
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1900 vervaardiging
Naar boven