Kerkhof Bokhoven, Bokhoven

Inleiding.

GRAFMONUMENT, voor Gerardus van ..rleeden (1811-1875) en diens vrouw Adriana Nefkens (1811-....), circa 1890 in neogotische vormen opgetrokken. Op grond van de overeenkomsten in type, uitvoering en detaillering mag worden verondersteld dat de maker van dit grafmonument dezelfde is als die van onderdeel I

Omschrijving.

Het circa 2.30 m hoge grafmonument bestaat uit een samengesteld vierkanten hardstenen basement waarop een uit kalksteen gehouwen staande vrouwenfiguur is geplaatst. De vrouw is gekleed in een hemd met daaroverheen een lange mantel. Beide handen rusten voor het lichaam op een anker. De vrouw heeft het hooft licht opgeheven en kijkt omhoog. In het basement is aan de voorzijde in reliëf een schild aangebracht. Het schild is zwaar beschadigd en de tekst is nog slechts gedeeltelijk leesbaar. Deze luidt: "Godvruchtig aandenken aan Gerardus van ..rleeden 1819-1875, Adriana Nefkens zijne vrouw 1811-.... R.I.P.".

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

522415
Kerkhof Bokhoven

Algemene Inleiding.

Op de begraafplaats van de R.K. kerk van Sint Antonius Abt bevinden zich onder meer twee GRAFMONUMENTEN die omstreeks 1891 vervaardigd zijn in een Neo-Gotische stijl. De aanleg van de begraafplaats valt buiten de van rijkswege geldende bescherming.

Omschrijving.

De begraafplaats is gelegen aan de oostzijde van de kerk. Op de begraafplaats bevinden zich verschillende, stenen graven die voornamelijk uit de periode vanaf 1850 dateren. Hiervan zijn er twee beschermd. Deze zijn waarschijnlijk van dezelfde maker en bestaan uit een op een basement staande vrouwenfiguur.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het complex heeft ensemblewaarden vanwege de onderlinge cultuurhistorische, kunsthistorische en typologische samenhang van de verschillende onderdelen en de historisch ruimtelijke relatie met de kerk van Sint Antonius Abt. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Bokhoven BY Gravin Helenastraat 1 Ja
R 548 's-Hertogenbosch