William's Place, Dordrecht

Inleiding

Het vrijstaande WOONHUIS van het type villa is bekend onder de naam "William's Place", naar een vroeg overleden zoon van de opdrachtgever. Het huis is omstreeks 1880 gebouwd in de stijl van het Eclecticisme, in opdracht van de fam. van Oldenborgh. In 1908 werd de villa verbouwd tot polikliniek, tegenwoordig is de V.V.V. er gehuisvest. Het pand is een van de laatste vrijstaande villa's aan de Stationsweg, die vroeger aan beide zijden was bebouwd met grote, vrijstaande woonhuizen. Rondom de villa ligt nog het restant van een ooit riante tuin.

Omschrijving

De villa heeft een rechthoekige plattegrond en twee bouwlagen en een kaplaag onder een afgeplat schilddak bedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het pand heeft een grijs gepleisterde plint en wit gepleisterde gevels met kroonlijsten. Alle gevels hebben rechthoekige vensters met houten schuifkozijnen en zijn voorzien van geprofileerde omlijstingen met geornamenteerde bovenrand. De gevels zijn verlevendigd door een dubbele cordonlijst ter hoogte van de verdiepingsvloer en worden beëindigd door een kroonlijst. Langs de dakrand loopt rondom een houten balustrade met op een aantal hoeken een originele vaas.

De drie-assige voorgevel heeft in het midden de entree met rechts een venster en links een driezijdige erker met drie hoge rondboogvensters. Het platte dak van de erker fungeert als balkon waaraan dubbele balkondeuren met stolpnaald en met bovenlicht. Rechts van het balkon twee vensters. De erkervensters zijn geplaatst tussen halve zuiltjes met kapitelen die onderling verbonden zijn met een rondboogfries. Het balkon heeft een open borstwering met gedraaide houten spijlen en hogere balusters. De voorgevel heeft geblokte hoeklisenen op de begane grond en op de verdieping lisenen met consoles. In de kroonlijst staat de naam van de villa vermeldt.

De vier-assige rechter zijgevel heeft een risalerend middendeel met op de verdieping een balkon met decoratieve, bewerkte borstwering met gietijzeren hoekbalusters. Begane grond en verdieping hebben vier vensters, aan het balkon in het midden een extra vensteras met dubbele balkondeuren. De linker zijgevel heeft rechts een brede risaliet met over de gehele breedte een glazen veranda met ijzeren deelzuiltjes met korintische kapitelen. De veranda heeft in het midden een segmentboogvormig uitstekend deel. De verdieping is voorzien van schijnvoegen en bevat twee vensters met schuiframen. Links van de veranda een afgeschuinde hoek en een smal geveldeel met een dubbele achterdeur en op de verdieping een venster. Het meest linkse, teruggerooide geveldeel heeft twee smalle vensters en twee ventilatieroosters. De smalle achtergevel bevat twee vensters.

Het in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw gerestaureerde en aan nieuwe gebruikseisen aangepaste interieur beschikt nog over enkele originele onderdelen zoals een gedraaide spiltrap met ijzeren spijlen, een achthoekig daklicht, enkele granito vloeren en marmeren plinten en drempels.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

- De villa is van cultuurhistorisch belang als een representatief voorbeeld van een negentiende eeuws stedelijk woonhuis voor de gegoede burgerij.

- De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere ontwerp en de detaillering.

- De villa heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de prominente situering langs de Stationssingel, de entree naar de oude binnenstad van Dordrecht.

- De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Stationsweg 1 3311 JW Dordrecht Ja
D 6383 Dordrecht