Wolwevershaven 35, Dordrecht

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Inleiding

WOONHUIS uit 1893 naar ontwerp van architect W. Stok in Overgangsarchitectuur met Neo-Renaissance ornamenten. De woning werd in opdracht van dhr. D. Brand Azn. gebouwd en in 1906 in opdracht van mevr. A.P.C. Volker door de Dordtse architect H.A. Reus van een bordestrap voorzien.

Het pand was tot 1975 eigendom van houthandelaar P.J. Visser die er houten lambriseringen, schouwen en beschilderd glas-in-lood liet plaatsen.

NB Oorspronkelijk bevatte de achtergevel een glazen veranda met lessenaarsdak en gemetselde zijwanden.

Omschrijving

Het woonhuis is opgetrokken in rode baksteen en heeft twee bouwlagen met centraal in het pand een binnenplaats. Het voorste deel heeft een lessenaarsdak het achterste deel heeft een kaplaag met een schilddak. Centraal in de voorgevel een vierkante toren met tentdak gedekt met leien in maasdekking. De woning heeft rechthoekige vensters met houten schuifkozijnen.

De voorgevel is rijk gedetailleerd met gestucte lijsten, venster- en deuromlijstingen en aanzet- en sluitstenen. Het pand heeft een hardstenen sokkel tot aan de onderdorpels van de ramen op de begane grond. De voorgevel heeft links een bordestrapje naar de voordeur dat is afgezet met een sierlijk smeedijzeren hek. De voordeur is geplaatst onder een rondboogvormig bovenlicht evenals de twee vensters rechts ervan. De bogen hebben een geprofileerde stucomlijsting met een diamantkop als sluitsteen. Bovenlangs een geprofileerde cordonlijst die wordt onderbroken door een centraal geplaatst balkon. Het balkon rust op gestucte consoles en heeft een balustrade van sierlijk ijzersmeedwerk. Openslaande balkondeuren met aan weerszijden kunststenen halfzuilen met een gekruld fronton. Aan weerszijden van het balkon een venster met geprofileerde omlijsting en met een waaiervormige sluitsteen. Aan beide zijden gestucte diamantkopjes in het metselwerk.

Langs de dakrand loopt een kunststenen balustrade met gedraaide balusters, op de hoeken hoge penanten bekroond met vazen. De toren heeft speklagen en een geprofileerde gootlijst en op de nok van het dak een pyron. Aan de voorzijde bevindt zich een getoogd venster met diamantkopvormige sluitsteen.

Aan de achtergevel (noord) van het pand bevinden zich in het midden openslaande glasdeuren met zij- en bovenlichten met glas-in-lood. Links een rondboogvenster. Op de verdieping over de gehele breedte een balkon. Hieraan een drieledige vensterpartij met bovenlichten met glas-in-lood. Rechts een balkondeur eveneens met bovenlicht met glas-in-lood.

De oorspronkelijke indeling van het interieur is bewaard gebleven en bestaat uit een tweebeukige opzet met in de smalle linker beuk een gang vanaf de vestibule naar de tuinkamer. Rechts liggen de salon-en-suite en achter de binnenplaats de keuken met tuinkamer. Boven zijn slaap-, bad- en studeerkamers gesitueerd en in het torentje een bodenkamer. Op de gangen reeksen paneeldeuren naar kamers en gangkasten. In de kamers schouwen van houtsnijwerk van P.J. Visser met een olieverfschildering. De tuinkamer met een notenhouten lambrisering, schouw en meubilair met bloemenmotieven. Diverse stucplafonds met lijsten en vlakken. Aan de centraal gelegen binnenplaats meerdere ramen met glas-in-lood die het houtbedrijf in beeld brengen. Ook glas-in-lood met stadsgezichten van Dordrecht en op de slaapkamer ramen met humoristische voorvallen. In de badkamer fraaie marmeren wastafel.

Waardering

Het laat negentiende-eeuwse woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en vanwege de stedebouwkundige waarde.

-Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis voor de gegoede burgerij in de binnenstad.

-Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteiten van het ontwerp, vanwege de detaillering en de materiaaltoepassing, en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur.

-Het woonhuis is van stedebouwkundig belang als bijzonder onderdeel van de monumentale gevelreeks langs de Wolwevershaven die binnen het beschermd stadsgezicht valt.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522352
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wolwevershaven 35 3311 AW Dordrecht Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1730 Dordrecht
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1893 1893 vervaardiging
1906 1906 verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Stok, W. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur
Volker, mw. A.P.C ; Zuid-Holland opdrachtgever
Brand, D. Azn. ; Zuid-Holland opdrachtgever
Naar boven