Wijnstraat 239, Dordrecht

Inleiding

Voormalig BANKGEBOUW waarvan het rechter deel in 1905 gebouwd is voor Stoop & Zoon naar ontwerp uit 1903 van de architect H.A. REUS (1872-1935) in Overgangsstijl. Het linker gedeelte is voor de Twentsche Bank in 1916 naar ontwerp van Ed. Cuypers toegevoegd, waarbij het oude deel enigszins is verbouwd. Het pand is in één van de wanden van het Schefferplein gelegen en heeft een hardstenen stoep. Het gevelbeeldhouwwerk is van Lambertus Zijl.

Omschrijving

Het voormalige bankgebouw heeft een rechthoekige plattegrond en een hardstenen onderbouw, drie bouwlagen en een kaplaag onder een dwars zadeldak gedekt met leien (maasdekking). De decoratieve crêtes zijn van zink. Op de hoeken schoorstenen met kunststenen helmbekroningen.

De zes vensterassen brede voorgevel is opgetrokken uit Oberkirchner zandsteen blokken en heeft een hardstenen gevelrand. De rechter gevelhelft uit 1905 is licht risalerend en heeft een topgevel met steekkap. Het pand heeft rechthoekige vensters met houten kozijnen. De vensters zijn aan de bovenzijde voorzien van zandstenen lateien en aan de onderzijde van doorlopende hardstenen lekdorpels. De vensters hebben drieledige bovenlichten met hardstenen wisseldorpels en diepe neggen die op de tweede verdieping zijn getoogd. De gevel is verlevendigd met banden waarin geometrische decoraties zijn gegraveerd. De hardsteen vergaarbakken van de regenpijpen zijn als salamanders uitgehakt, tussen de bovendorpels van de vensters van de derde bouwlaag twee gevleugelde vogels.

De voorgevel heeft in de linkerhelft rechts de voordeur met dubbele paneeldeuren in risalerende omlijsting met kraalprofielen. De latei heeft een bloktandfries en in vergulde letters de woorden 'De Twentsche Bank'. Links twee en rechts drie keer twee smalle vensters met schuiframen en bovenlicht. Zandstenen deelzuiltjes. Op de verdieping diepliggende dubbele ramen onder een triplet en op de tweede verdieping dubbele ramen met getoogd triplet als bovenlichten. In de geveltop vier raampjes die een vierkant vormen, aan weerszijden luikbevestigingen. In de geveltop in hardsteen "anno 1905", in de hardstenen zijstukken zespuntige sterren. Links twee zinken dakkapellen met oeil-de-boeuf met roeden.

Waardering

Uit 1904 daterend bankgebouw in Overgangsstijl van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van 'cityvorming' in het centrum van Dordrecht, alsook van belang wegens beeldbepalende en ensemblewaarde. Tevens karakteristiek voor het oeuvre van de Dordtse architect H.A. Reus en architect Ed. Cuypers.

522348

Bankgebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie Ja
Wijnstraat 239 3311 BV Dordrecht Ja
Reus, H.A. ; Zuid-Holland architect / bouwkundige / constructeur