Merwelanden 33, Dordrecht

Inleiding

In 1888 gebouwde SLUISWACHTERSWONING, onderdeel van het sluiscomplex Hel- en Zuilespolder. De grotendeels in oorspronkelijke staat verkerende sluiswachterswoning staat aan de oostzijde van de schutsluis. De aan de westkant van de sluis staande, oorspronkelijk identieke sluismeesterswoning is in het begin van de jaren tachtig vernieuwd, en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

De sluiswachterswoning staat op een fundering van 64 houten palen. Het betreft een eenvoudig, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken, op een met leilinden begroeide verhoging staand verdiepingloos woonhuis onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het huis heeft een gepleisterde plint, rechtgesloten gevelopeningen en een symmetrische, naar de sluiskolk gerichte langsgevel met een deur onder bovenlicht en een met een luik behangen venster aan weerszijden. Het huis draagt een gevelsteen waarop de waterhoogte op 1-2-1953 staat aangegeven.

Waardering

De sluiswachterswoning, onderdeel van het sluiscomplex Hel- en Zuilespolder, is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en de vanwege de ensemblewaarde.

- De schutsluis heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een sluiscomplex, dat van belang is voor de landschappelijke ontwikkeling en de waterhuishouding van het poldergebied bij Dordrecht.

- De woning heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en de visuele samenhang met de sluis.

- De woning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid.

522278
Sluiscomplex Hel- en Zuilespolder

Inleiding

Sluiscomplex Hel- en Zuilespolder, bestaande uit een SCHUTSLUIS ("Helsluis") uit 1864 en een SLUISWACHTERSWONING uit 1888. Het complex bevindt zich tussen de toenmalige Helpolder (nu een deel van de Zuilespolder) en de Polder Stededijk. De Helsluis ligt daar in de Helsloot, die een verbinding vormt tussen de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede. Over de noordelijke deuren van de sluis ligt een bijbehorende, ijzeren rolbrug. De aan de westkant van de sluis staande sluismeesterswoning was oorspronkelijk identiek aan de sluiswachterswoning, maar is, evenals de sluisdeuren in het begin van de jaren tachtig vernieuwd, en valt derhalve buiten de bescherming van rijkswege. Bij vernieuwingswerkzaamheden zijn ook een kaapstander en de ijzeren kraan voor het plaatsen van de schotbalken verwijderd.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een groene schutsluis met een lensvormige groene kolk en een bijbehorende rolbrug, en een sluiswachterswoning aan de oostzijde van de sluis. Zowel de schuiven van de sluis als de rolbrug worden nog met de hand bediend. De sluis wordt gecompleteerd door remmingswerken aan weerszijden van de sluishoofden. De sluiswachterswoning is een eenvoudig, vanuit een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken woonhuis. Het pand staat op een met leilinden begroeide verhoging met een symmetrische, naar de sluiskolk gerichte langsgevel.

Waardering

Het sluiscomplex Hel- en Zuilespolder bestaande uit een schutsluis met rolbrug en een sluiswachterswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en de ensemblewaarde.

- Het sluiscomplex heeft cultuurhistorische waarde vanwege het belang dat de sluis heeft voor de landschappelijke ontwikkeling en de waterhuishouding van het poldergebied bij Dordrecht. Vanwege de aanwezigheid van een groene kolk en een rolbrug is de sluis tevens van typologisch belang.

- Het sluiscomplex heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang tussen de sluis, de sluiswachterswoning en de rolbrug.

- Het sluiscomplex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van zowel de sluis als de sluiswachterswoning en de rolbrug.

Sluiswachterswoning(K) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Merwelanden 33 3313 LE Dordrecht BY Ja