Sonnevanck, Jisp

Inleiding

Vrijstaand WOONHUIS 'Sonnevanck' uit de tweede helft van de negentiende eeuw, opgetrokken in Eclectische stijl met elementen van de Chaletstijl, en gelegen in de dorpskern van Jisp. Om het huis is een tuinaanleg met enige monumentale bomen. Het terrein is bereikbaar via een eenvoudige brug met geknikte vakwerkbalustraden.

N.B. Aan de achterzijde bevindt zich een nieuwe of vernieuwde houten aanbouw onder een aangekapt dakschild, die voor bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Op een T-vormige plattegrond opgetrokken, geheel gepleisterd woonhuis onder met gesmoorde holle pannen gedekte, overkragende flauwhellende zadeldaken. Het dwarsgeplaatste gedeelte is tweelaags, het langsdeel rechts hiervan éénlaags. Rondom loopt een grijs geschilderde plint, geprofileerd in het dwarsdeel, met daarboven een gepleisterd basement met aan de voorzijde rechthoekige spaarvelden.

De voorgevel (N) heeft in het dwarsdeel op de begane grond twee gekoppelde zesruits schuiframen onder een fries met de naam 'Sonnevanck' in kapitalen. Hierboven een waterlijst en een borstwering met drie rechthoekige spaarvelden. Op de verdieping drie gekoppelde rondboogramen met eenvoudige horizontale roedenverdeling, de bogen gedragen door rudimentaire kapitelen. Langs de dakrand een getrapt fries. Het langsdeel heeft een voordeur met bovenlicht en rechts daarvan twee vensters met vierruits onderramen en dubbele andreaskruisen in de bovenlichten. De omlijstingen lopen door het basement heen. De symmetrische kopse oostgevel van het langsdeel heeft een rechthoekige, het basement doorbrekende, vakwerkindeling in het pleisterwerk met andreaskruisen boven de twee vierruits ramen met dubbele andreaskruisen in de bovenlichten. Op de zolderverdieping twee gekoppelde keperboogvormige zesruits openslaande ramen. Aan de achterzijde bevindt zich de genoemde houten aanbouw. Onder het overkragende lessenaarsdak van de aanbouw bevindt zich, in het langsdeel, de achterdeur. In de achtergevel van het dwarsdeel rusten op het basement twee vierruits vensters. Op de verdieping twee even hoge vensters maar met zesruits roedenverdeling. Verder eenzelfde getrapt fries als aan de voorzijde. De symmetrische lange westgevel van het dwarsdeel heeft op de begane grond een door twee pilasters, die in het basement doorlopen, gedragen hoofdgestel, met aan weerszijden twee paar openslaande zesruits glasdeuren met tweeruits bovenlichten met afgeronde hoeken. Op de verdieping boven het hoofdgestel een zesruits raam met omlijsting en boven de deuren rechthoekige liggende spaarvelden met een onderverdeling in drie ongelijke vlakken. Onder het overkragende dak een lijst met rozetankers.

Waardering

Het woonhuis 'Sonnevanck' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en gaaf bewaard voorbeeld van een negentiende-eeuwse notabelenwoning op het platteland, opgetrokken in Eclectische trant met elementen van de Chaletstijl. Tevens is het pand van van belang als beeldbepalend onderdeel van de gevarieerde historische lintbebouwing van Jisp.

Dorpsstraat 4 1546 LJ Jisp Ja