Donau, Wormer

Inleiding

Naar ontwerp van de gebroeders Gorter voor de gortpellerijfirma Gebroeders Laan in 1894 gebouwd graanPAKHUIS 'Donau' als uitbreiding van de stoompellerij in een sobere Overgangsarchitectuur, deel uitmakend van het pellerijcomplex 'Mercurius'. De knik in de voorgevel is ontstaan vanwege het toenmalige dijktracé. Het pakhuis ligt ingeklemd tussen het pakhuis 'Koningsbergen' (1897) en het lage kantoor voor de pakhuischef 'De Kievit' (1911). Het met de representatieve gevel naar de rivier gekeerde pakhuis maakt deel uit van het gevarieerde industrielandschap langs de Zaanoevers waarin voedsel-, olie- en houtindustrie domineerden en het vervoer over water een essentiële vestigingsvoorwaarde was. De drie risalieten van de voorgevel werden oorspronkelijk bekroond door een trapgevel.

N.B. De moderne zuiger aan de voorzijde is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoek in grauw bakstenen kruisverband opgetrokken pakhuis van drie bouwlagen, onder een met rode holle pannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn dwars op de Zaan staat. In het metselwerk rollagen, sierbanden en blokken van gele verblendsteen. In het muurwerk rozetankers. De vensters zijn van ijzer.

De symmetrische voorgevel (Z), met gepleisterde hoeklisenen en dakrand, is vijf vensterassen breed. Op de begane grond en de eerste verdieping, twee deuren tussen drie ijzeren achtruitsvensters met hardstenen lekdorpels onder segmentbogen. Op de tweede verdieping vijf dito vensters. Centraal even onder goothoogte de zwarte letters 'Donau' tegen een gele achtergrond. In de topgevel bevinden zich nog twee achtruits vensters aan weerszijden van een uitgemetseld muurvlak met rondbogen aan de onderzijde en bovenop een gepleisterd fronton. Centraal in dit uitgemetselde, meeknikkende muurvlak een laaddeur met hijsbalk.

De westelijke, slechts gedeeltelijk zichtbare linker zijgevel is blind. De overige zijden zijn geheel ingebouwd. De inwendige draagconstructie bestaat uit een Amerikaans grenen houtskelet.

Waardering

Het uit 1894 daterende graanpakhuis 'Donau' is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook industrieel-archeologische en typologische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het pellerijcomplex 'Mercurius' en als kenmerkend en gaaf bewaard voorbeeld van een laat 19de-eeuws opslaggebouw ten behoeve van de machinale gortpellerij met gebruik van stoomkracht, opgetrokken in een voor de bouwperiode karakteristieke architectuur waarin historiserende elementen met eigentijdse motieven gecombineerd zijn. Voorts van grote ensemblewaarde wegens de historische-functionele en ruimtelijke samenhang met de naburige industriebebouwing langs de Zaan.

522171
Pellerijcomplex Mercurius

Inleiding

Pellerijcomplex 'Mercurius', oorspronkelijk gortpellerij en vanaf 1922 ook rijstpellerij, bestaande uit zeven onderdelen: een gefaseerd tot stand gekomen FABRIEKsensemble (1893-1911), de drie PAKHUIZEN 'Donau' (1894), 'Koningsbergen' (1897) en 'Silo' (1905), het KANTOOR 'De Kievit' (1911) van de pakhuischef, de SILO 'Lassie' (1912), en het FABRIEKSPAND 'Mercurius' (1919-1921). Het aan de Zaan, ten oosten van de Zaanbrug, gesitueerde grootschalige fabriekscomplex werd gebouwd in opdracht van de gebroeders Albert en Jacob Adriaan Laan, telgen uit de Wormerveerse ondernemersfamilie Laan. Achter het bestaande houten pakhuis 'Koningsbergen' lieten zij in 1893 een stoomgortpellerij bouwen, bestaande uit een fabriekspand (nog bestaand) en een ketelhuis met schoorsteen (gesloopt). In de loop van de tijd groeide de gortpellerij uit tot het huidige, omvangrijke complex.

Het merendeel van de complexonderdelen werd ontworpen en gebouwd door het aannemersbedrijf van de Gebroeders Gorter: de pakhuizen 'Donau' en 'Silo', en het bovengenoemde fabrieksensemble (uitgezonderd de gerstsilo). Het pakhuis 'Koningsbergen' is van de hand van de lokale aannemer-architect Dirk Stam, het naastgelegen betonnen fabriekspand 'Mercurius' van diens zoon Mart J. Stam. Het silogebouw 'Lassie', waarmee vanaf 1912 naar Amerikaans voorbeeld bulkopslag van graan mogelijk werd, is gebouwd en vermoedelijk ook ontworpen door de gespecialiseerde betonfirma F.J. Stulemeijer uit Breda. Met naburige opslaggebouwen en pellerijen vormt het complex een beeldbepalende fabriekswand langs de Zaan. De Zaanstreek is van oudsher een gebied van Handel en nijverheid geweest, waarbij de aanwezigheid van goede waterverbindingen doorslaggevend was. Een belangrijke groei beleefde de rijst- en gortpellerij eind 19de eeuw, hetgeen leidde tot een intensieve bebouwing van de Veerdijk te Wormer met een reeks pellerijen en pakhuizen. Vanaf 1922 werd 'Mercurius' ook rijstpellerij. Onder de naam 'Lassie' is het als enig overgebleven rijstfabriek nog steeds in gebruik. In 1997-1998 is het complex gerestaureerd.

Omschrijving

Het omvangrijke pellerijcomplex 'Mercurius' bestaat uit zeven onderdelen waarvan er vijf in een rij aan de Zaan gelegen zijn: vanaf de Zaanbrug achtereenvolgens het pakhuis 'Silo', het kantoor van de pakhuischef, de pakhuizen 'Donau' en 'Koningsbergen', en het vrijstaande fabriekspand 'Mercurius'. De twee overige complexonderdelen zijn gesitueerd in tweede linie achter de aan de Zaan gelegen onderdelen: de silo 'Lassie' achter het pakhuis 'Silo', en achter de pakhuizen 'Donau' en 'Koningsbergen' het tussen 1893 en 1911 gefaseerd tot stand gekomen fabrieksensemble.

De 36,5 meter hoge silo 'Lassie' en het vier bouwlagen hoge fabriekspand 'Mercurius' zijn uitgevoerd in gewapend beton; de overige complexonderdelen in (bruin)rode baksteen. Het vijf bouwlagen hoge gefaseerd tot stand gekomen fabrieksensemble is (naderhand) gepleisterd en heeft een samengestelde plattegrond. De overige complexonderdelen hebben een (nagenoeg) rechthoekig grondplan. Het pakhuis 'Koningsbergen' telt drie bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt afgeplat zadeldak evenwijdig aan de Zaan. Het naastgelegen pakhuis 'Donau' is drie bouwlagen hoog onder een met rode pannen gedekt zadeldak haaks op de Zaan. De andere complexonderdelen, waaronder het vijf bouwlagen hoge pakhuis 'Silo', hebben een plat dak.

Waardering

Het pellerijcomplex 'Mercurius', bestaande uit de zeven genoemde complexonderdelen, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed ontworpen, zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een grootschalige machinale gort- en rijstpellerij uit het einde van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Tevens heeft het complex grote situationele en ensemblewaarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Zaan en de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang met de naburige industriebebouwing langs de Zaan.

Pakhuis Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Lassiestraat 1 1531 MG Wormer Ja