Kerklaan 16, Heesselt

Omschrijving

Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN (3) van het TYPE HOOIBERG MET POR IN HET MIDDEN, die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Kerklaan /Waalbandijk in Heesselt in de gemeente Neerijnen. De houten wanden van de schuurbergen zijn opgetrokken op een voetmuur, dat bij de meest westelijk gelegen schuurberg gepleisterd is. Op het bakstenen fundament bevindt zich de houten opbouw bestaande uit horizontale, houten, gerabatte delen. In de houten gevels bevinden zich één of twee vierkante vier-ruits ramen en een deur aan de voorzijde. Op de hoeken bevindt zich steeds een houten roede waaraan het vijfzijdige met riet gedekt tentdak bevestigd is. Beide tentdaken zijn verankerd door middel van een verstek van ijzer met een zinken nokafsluiting. Op de ronde, bakstenen por komen de slieten/ latten bijeen. De por van de linker hooiberg is iets conisch met een diameter van 1.20m. Deze hooiberg heeft aan de oostzijde een houten aanbouw met voetmuur bestaande uit gerabatte delen, afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met gesmoorde, gegolfde Friese pannen. De meest noordelijk gelegen hooiberg is voorzien van een uitbouw bestaande uit verticale, houten delen. In een plank bevindt zich het jaartal 1879.

Waardering

Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN (3) van het type HOOIBERG MET POR IN HET MIDDEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Kerklaan /Waalbandijk in Heesselt in de gemeente Neerijnen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed, gaaf en zeldzaam voorbeeld van twee vijfroedige schuurbergen opgetrokken in gerabatte delen met een centrale por en een rieten dak.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging, als onderdeel van een complex aan de noordzijde van de dijk te Heesselt.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het zeldzame type schuurberg van belang als onderdeel van een boerderijcomplex en voor de ontwikkeling van hooibergen in Nederland.

522029

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ (1), een VLOEDSCHUUR (2) en twee SCHUURBERGEN (3) gelegen op de hoek van de Waalbandijk en de Kerklaan aan de rand van de bebouwde kom van Heesselt. De T-boerderij bevindt zich aan de noordzijde van de Waalbandijk met het voorhuis naar de dijk gekeerd. Aan de westzijde van de boerderij bevindt zich de vloedschuur (1841) met parallelle nokrichting, op een terp. Aan de noordwestzijde van de boerderij met vloedschuur bevinden zich de twee vrijstaande schuurbergen. De oorspronkelijke erfaanleg is mede door de dijkverzwaring verdwenen, de oorspronkelijke erfafscheiding (gietijzeren hekwerk) ligt opgeslagen in één van de schuurbergen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een Betuwse T-boerderij met afsteek, een zeldzame vloedschuur en twee vijfroedige schuurbergen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex met beeldbepalende ligging aan de dijk in Heesselt.

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een Betuws boerderijcomplex van belang voor de typologische ontwikkeling van boerderijtypen in Nederland

Schuurberg Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Kerklaan 16 4063 CV Heesselt TO Ja