Kerklaan 16, Heesselt

Omschrijving

T-BOERDERIJ (1) bestaande uit een voor-, midden- en achterhuis. Het vij vensterassen brede en twee assen diepe voorhuis heeft een rechthoekige plattegrond, bestaat uit twee bouwlagen en wordt afgesloten door een scilddak gedekt met gesmoorde gegolfde Friese pannen, met op beide nokeinden een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. Tegen de noordgevel van het voorhuis bevindt zich het middenhuis onder een opgewipt dak met gesmoorde Friese pannen, gevolgd door het achterhuis met afsteek, gedekt met riet. Het midden- en achterhuis bestaan uit een bouwlaag.

De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in kruisverband. Het voorhuis wordt aan de bovenzijde afgesloten door een natuurstenen fries onder een geprofileerde houten bakgoot. De vensteropeningen in het voorhuis worden aan de onderzijde afgesloten door een natuurstenen lekdorpel, aan de bovenzijde door een segmentboog met natuurstenen aanzet- en sluitstenen met siermetselwerk in de boogtrommel. De bovendorpels zijn voorzien van lobvormige loodstrips.

De VOORGEVEL (zuidgevel) met gepleisterde plint is vijf vensterassen breed en wordt aan weerszijden afgesloten door een hoekliseen. Op de begane grond bevinden zich vier identieke T-vensters aan weerszijden geflankeerd door geklampte luiken, met in de tweede as van rechts de ingangspartij. De ingangspartij bestaat uit een hardstenen trede met bordes, een paneeldeur met glasindeling waarvoor smeedijzeren sierroosters en een enkelruits bovenlicht. Op de verdiepingsvloer bevinden zich zes regelmatig verdeelde smeedijzeren krulankers. Op de verdieping bevindt zich in iedere as een twee-ruits liggend venster met uitzondering van het dichtgemetselde venster in de middenas.

De LINKERZIJGEVEL (westgevel) bestaat uit de zijgevel van het achter-, midden- en voorhuis. In de zijgevel met gepleisterde plint van het achterhuis bevindt zich een zes-ruits stalraam afgesloten door een segmentboogvormige rollaag. In de gepleisterde zijgevel van het middenhuis bevindt zich een klein toiletraam een paneeldeur en een vier-ruits schuifraam onder de mastgoot. In de zijgevel van het voorhuis bevinden zich twee T-vensters op de begane grond met rechtsboven één twee-ruits liggend raam.

De ACHTERGEVEL (noordgevel) bestaat uit de gepleisterde achtergevel van het achterhuis met afsteek. Centraal in de gevel bevindt zich een dubbele, tweedelige, rechthoekige geklampte deur en een afsteek. Uiterst links en rechts bevindt zich een korfboogvormige geklampte staldeur. Rechts van de afsteek bevindt zich een vierruits raam met diefijzers.

De RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) bestaat uit de zijgevel van het voor-, midden- en achterhuis. Links in de zijgevel van het voorhuis bevindt zich een venster-as identiek aan die in de voorgevel. In de rechtervenster-as bevindt zich een smal venster op de begane grond met een enkelruits raam op de verdieping. In de zijgevel onder het opgewipt dak van het middenhuis bevindt zich een éénlaags uitbouw met plat dak met een deuropening. Rechts van de uitbouw bevindt zich een deur/raam met bovenlicht afgesloten door een rollaag met onder de bakgoot een twee-ruits liggend raam. In het opgewipt dak bevindt zich een oorspronkelijk twee-ruits dakraam. Links en rechts van de deur/raam bevindt zich een gevelsteen met op de rechtersteen het opschrift `AN 1734/ [IVDL]'. In de deels gepleisterde zijgevel van het achterhuis bevindt zich een stalraam.

Het INTERIEUR van het voor-, midden- en achterhuis is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. In het voorhuis bevinden zich onder meer gemarmerde en marmeren schoorsteenmantels met oorspronkelijke boezems, een mozaïek tegelvloer, samengestelde balklagen en paneeldeuren. Het middenlangsdeel bestaat uit twee ankerbalkgebinten op stenen poeren met een dekbalkjuk met rechte benen.

De keuken bevindt zich in het middenhuis met een aantal belangrijke tegeltableau's. Onder de tegeltableau's bevindt zich onder meer een landschaps tafereeldecor vervaardigd in de periode 1875-1900 met het opschrift `De Landman wacht van sHeeren hand/ Een Milde zegen op zijn land', twee kattendecors uit de periode 1860-1900 en een `kanarie in kooi' uit Utrecht omstreeks 1900 (geproduceerd in de periode 1780-1930). De schouw in de keuken is betegeld met schildpadtegels in de kleuren bruin, wit en rood gevlamd. In de keuken bevindt zich een houten deur met bakstenen steektrap die toegang geeft tot de kelder onder het voorhuis. In de kelder bevindt zich een vloer met grijze estrikken en houten balklagen plafond.

Waardering

T-BOERDERIJ (1) bestaande uit een voor-, midden- en achterhuis met middenlangsdeel en afsteek in de huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Betuwse T-boerderij met afsteek met oorspronkelijk in- en exterieur, als onderdeel van een boerderijcomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging van de boerderij, als onderdeel van een boerderijcomplex, aan de voet van de dijk te Heesselt.

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een Betuwse T-boerderij met afsteek van belang voor de typologische ontwikkeling van boerderijen in Nederland.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522027
Complexnaam
-
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ (1), een VLOEDSCHUUR (2) en twee SCHUURBERGEN (3) gelegen op de hoek van de Waalbandijk en de Kerklaan aan de rand van de bebouwde kom van Heesselt. De T-boerderij bevindt zich aan de noordzijde van de Waalbandijk met het voorhuis naar de dijk gekeerd. Aan de westzijde van de boerderij bevindt zich de vloedschuur (1841) met parallelle nokrichting, op een terp. Aan de noordwestzijde van de boerderij met vloedschuur bevinden zich de twee vrijstaande schuurbergen. De oorspronkelijke erfaanleg is mede door de dijkverzwaring verdwenen, de oorspronkelijke erfafscheiding (gietijzeren hekwerk) ligt opgeslagen in één van de schuurbergen.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ (1), een VLOEDSCHUUR (2) en twee SCHUURBERGEN (3) gelegen op de hoek van de Waalbandijk en de Kerklaan aan de rand van de bebouwde kom van Heesselt.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een boerderijcomplex bestaande uit een Betuwse T-boerderij met afsteek, een zeldzame vloedschuur en twee vijfroedige schuurbergen.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex met beeldbepalende ligging aan de dijk in Heesselt.

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een Betuws boerderijcomplex van belang voor de typologische ontwikkeling van boerderijtypen in Nederland

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerklaan 16 4063 CV Heesselt Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 756 Varik
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1900 vervaardiging
Naar boven