Stern Eck, Beek

De omschrijving wordt als volgt:

Inleiding VILLA `Stern Eck', gebouwd in de jaren 1899-1900 (gevelsteen) in opdracht van dhr.W. Braicks. De villa is gebouwd in een eenvoudige eclectische stijl en kenmerkt zich door afgeplatte puntgevels, opmerkelijke dakkapellen en de toegepaste Franse kapvorm. De keuken- en dienstruimten zijn geheel naar gebruik van de tijd ondergebracht in een sobere eenlaags aanbouw aan de achterzijde.

De villa is gesitueerd aan de polderzijde van de Rijksstraatweg. Het karakter van dit gebied wordt voornamelijk bepaald door de bebouwing met grote en kleine villa's in Neo-Classicistische, Neo-Renaissance, en Art Nouveau-vormen. De panden bevinden zich op ruime percelen aan weerszijden van de straatweg en werden gebouwd door welgestelde Nederlanders die zich hier vanaf de negentiende eeuw vanwege het aantrekkelijke landschap gingen vestigen. Het pand is in vrijwel originele staat gebleven. Omstreeks 1910 is aan de achterzijde het blok met keuken en dienstruimten vergroot. Met de westgevel staat het pand dicht bij het belendende pand, terwijl het pand aan de achter- en oostzijde door een ruime tuin wordt omgeven, die bestaat uit grindvlakken direct om het huis en voorts voornamelijk gazons waarin onder andere twee oude kastanjebomen staan. Aan de straatzijde wordt de tuin thans begrensd door een taxushaag en het perceel is toegankelijk via twee TOEGANGSHEKKEN. Het oorspronkelijke dubbele inrijhek is in circa 2000 gestolen en in 2007 vervangen door een nieuw exemplaar. Dit hekwerk is van ondergeschikt belang. Het nog aanwezige, oorspronkelijk kleine hekwerk is wel van monumentaal belang.

Omschrijving

Kleine, vrijstaande en gedeeltelijk onderkelderde VILLA opgetrokken in baksteen op een samengestelde plattegrond. Het hoofdvolume van het pand is één bouwlaag en een zolderverdieping hoog en wordt afgedekt met een samengestelde kap. Deze kap bestaat uit een mansardedak met de nokrichting parallel aan de voorgevel en een aangekapt hoog opgaand schilddak over de afgeplatte puntgevel. Aan de voorzijde bevinden zich voorts twee opvallende dakkapellen met overstekende tentdaken bekroond met kleine zinken pironnen. De schilden van de kap zijn aan de voorzijde belegd met leien in Maasdekking en aan de achterzijde met gesmoorde kruispannen. De afwatering vindt plaats via een vrij zware, geprofileerde bakgoot op geornamenteerde consoles. Op het dak bevindt zich een eenvoudige schoorsteen. Het aan de achterzijde aangebouwde keukengedeelte telt een bouwlaag en is platgedekt. De gevels hebben een hardstenen plint aan de voorgevel en een grijsgepleisterde plint aan de zij- en achtergevel. De gevels zijn opgetrokken in kruisverband en ter verlevendiging is op bescheiden schaal siermetselwerk aangebracht en wit pleisterwerk in de vorm van waterlijsten, speklagen en sluitstenen. Opmerkelijk is het rijk uitgevoerde snijwerk aan houten onderdelen als de serre en de dakkapellen. Binnen de gevels zijn in de eerste bouwlaag voornamelijk schuifvensters (T-schuifvensters en ongedeelde schuifvensters) toegepast en op de verdieping voornamelijk stolpramen onder driedelige bovenlichten. Aan bovenzijde zijn de gevelopeningen voornamelijk met strekken afgesloten, in de voorgevel zijn voornamelijk segmentbogen gebruikt. Het raamhout is zwart, kozijnen en daklijsten zijn witgeschilderd.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bestaat uit een recht afgesloten drie assen breed geveldeel links en een als topgevel doorgetrokken partij rechts. De voorgevel is voorzien van een waterlijst onder de vensters van de eerste bouwlaag en een speklaag halverwege de bovenlichten in de eerste bouwlaag. Links bevinden zich twee segmentboogvormige T-schuifvensters waaronder zich velden met siermetselwerk bevinden in gele en rode verblendsteen. Rechts bevindt zich de segmentboogvormig afgesloten hoofdingang, voorafgegaan door twee hardstenen treden. De houten paneeldeur onder enkelruits bovenlicht, heeft twee ruiten met smeedijzeren roosters met krulwerk. Het kalf van de deur is voorzien van snijwerk. De grote dakkapellen in het linker voorschild hebben stolpramen onder drieruits bovenlichten. Deze worden omgeven door fraai bewerkte stijlen met aan de bovenzijde bewerkte consoles die het aan de voor- en zijkanten overstekend tentdak dragen. De rechter partij heeft over de eerste bouwlaag een vierzijdige erker met twee schuifvensters in de voorzijde en een schuifvenster in elke zijkant. Onder de vensters in de voorzijde bevindt zich een doorlopend veld met siermetselwerk zoals beschreven. De erker wordt afgesloten met een gepleisterd gootfries waarop de naam van het huis is aangebracht en een geprofileerde kroonlijst waarboven de erker wordt afgedekt met een gebogen schilddak met plat, waarvan de schilden zijn gedekt met leien in rechtse Rijndekking. Het plat is afgezet met een houten sierlijst. In de tweede bouwlaag bevindt zich een smal rondbogig afgesloten stolpvenster. De RECHTER ZIJGEVEL van het hoofdvolume heeft de vorm van een brede, afgeplatte puntgevel, die in het midden een lichte knik maakt. De gevel heeft waterlijsten en een speklaag en bezit in de eerste bouwlaag links de fraai gedetailleerde serre bestaande uit een houten bovenbouw op een gecementeerd basement. De serre is opgebouwd uit houten stijl en regelwerk, waarbij de onderbouw is dichtgezet en daarboven grote glasvlakken bestaan met geometrische roede indeling. De voorzijde van de serre heeft een enkele schuifdeur. De stijlen zijn bewerkt. De serre wordt afgesloten met overstekende dakrand op consoles en een gesneden dakrand. Naar de ingang van de serre leiden twee hardstenen treden. Rechts T-schuifvensters, en op de verdieping bevinden zich twee stolpvensters. Deze drie vensters hebben persiennes. Het eenlaagse gedeelte wordt over alle zijden onder de daklijst afgesloten met een muizetandfries. In de zijgevel bevindt zich links een T-schuifvenster en rechts een niet-oorspronkelijk venster. De ACHTERGEVEL van het keukengedeelte is voorzien van een hoge gepleisterde spatrand. Geheel links loopt een uitgemetseld rookkanaal. Rechts hiervan bevindt zich een open, getoogde kelderopening met hierboven een nieuw aangebracht venster. Een gemetselde trap leidt naar een dienstingang. Geheel rechts bevindt zich een oorspronkelijk schuifvenster onder drieruits bovenlicht. De terugliggende achtergevel van het hoofdvolume heeft ter hoogte van de kamers-en-suite een oorspronkelijke buitendeur onder enkelruits bovenlicht en een T-schuifvenster, beiden voorzien van een luik. Naar de deur leiden enkele gemetselde treden. Boven het keukenblok steekt een afgeplatte topgevel van het hoofvolume uit, waarin zich een rechtafgesloten stolpvenster bevindt. De LINKER ZIJGEVEL is vrijwel blind, op de verdieping bevinden zich twee stolpvensters. De linker zijgevel van de keuken-aanbouw heeft een venster met opgeklampt luik onder rollaag.

De indeling van het INTERIEUR is ongewijzigd en bestaat uit een gang met trappartij, twee woonvertrekken in de rechter beuk en kamers en suite in de linker beuk. In de eenlaagse aanbouw zijn naast de keuken ook toilet en bergruimten ondergebracht en op de verdieping bevinden zich enkele eenvoudige slaapvertrekken. Onder de bewaard gebleven interieuronderdelen bevinden zich polychrome patroontegels in de gang, een gemarmerde lambrizering in gang en trappenhuis, een bijzonder fraai uitgewerkte trappartij (deels gebogen bordestrap) met snijwerk in de trappaal, stucplafonds in vrijwel alle kamers, gehoute deuren en in marmer uitgevoerde schoorsteenmantels.

VILLA `Stern Eck' , gebouwd in de jaren 1899-1900

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een kleine villa van omstreeks 1900 in eenvoudige eclectische stijl, die opvalt vanwege esthetische kwaliteiten in in- en exterieur zoals de fraaie hoofdvorm met mansardekap en hoge schild- en tentdaken en de met zorg vormgegeven details zoals onder meer het goed bewaarde houtsnijwerk. Het interieur bevat nog vele oorspronkelijke onderdelen.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de villabebouwing aan de Rijksstraatweg, die in hoge mate het karakter bepaalt van deze straat. Hier speelt het pand als een van de gaafst bewaarde kleinere villa's een grote rol in het instandhouden van het straatbeeld.

-Van cultuurhistorische waarde als uiting van een sociaal-geografische ontwikkeling, als voorbeeld van suburbane bebouwing in een landschappelijk aantrekkelijk gebied in de omgeving van Nijmegen, waar welgestelde Nederlanders zich vanaf de negentiende eeuw in toenemende mate vestigden.

Rijksstraatweg 85 6573 CK Beek Ja
B 881 Ubbergen