Avalon, Ubbergen

Het KOETSHUIS is opgetrokken in baksteen op een rechthoekig grondplan. Het geheel is één bouwlaag en een zolderverdieping hoog en wordt gedekt door een overstekend zadeldak met de nok parallel aan de voorgevel. De afwatering vindt plaats via een geprofileerde bakgoot. Aan de zijgevels bevinden zich langs de dakranden windveren en makelaars. Aan de voorzijde steekt een puntgevel door de gootlijst heen, en wordt gedekt door een iets uitzwenkend en overstekend zadeldak, eveneens voorzien van windveren en makelaar. De schilden van het dak zijn belegd met gesmoorde oudhollandse pannen. De hele voorgevel is voorzien van een houten raamwerk. In het midden van de symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL bevinden zich dubbele inrijdeuren onder segmentboog. Hierboven bevindt zich een topgevel, met een venster met bovenlicht en 2-ruits stolpraam binnen een segmentboogvormige omlijsting met ingesneden ornament. Ter weerszijden van de inrijdeuren zijn identieke tweedelige vensters aangebracht, binnen een segmentboogvormige omlijsting met profiel. De vensters hebben stolpramen, voorzien van glas-in-lood. De sobere LINKER ZIJGEVEL heeft in het midden van de eerste bouwlaag een rechtafgesloten venster met draairamen onder dubbele enkelruits bovenlichten. De ramen hebben aan de onderzijde diagonaal gekruiste roeden. In de top van de zijgevel bevindt zich een klein venster. De RECHTER ZIJGEVEL heeft een klein venster in de top. De sobere ACHTERGEVEL heeft rechts een venster zoals beschreven in de linker zijgevel. In de linker helft van de gevel bevindt zich een opgeklampte groengeschilderde deur onder tweedelig bovenlicht met links ervan een tweedelig venster. De indeling van het INTERIEUR is ongewijzigd en bestaat uit een grote ruimte met balkenplafond links, toegankelijk via de dubbele inrijdeuren. Rechts is een paardenstal afgescheiden, eveneens met balkenplafond. De oorspronkelijke paardenbox met veelzijdige kolommetjes bekroond met knopjes en voorzien van houten wanden is nog aanwezig. Een steektrap geeft toegang tot de zolder waar in het midden een kamer is afgetimmerd.

KOETSHUIS (onderdeel B) uit het einde van de negentiende eeuw

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een koetshuis uit het einde van de negentiende eeuw. Het koetshuis vormt een goed typologisch voorbeeld in de ontwikkeling van het koetshuis en is in in- en exterieur goed bewaard gebleven. De voor een koetshuis typerende tweedeling in een grotere ruimte voor de wagens en een kleinere ruimte voor de paardenstal is nog aanwezig evenals de paardebox met houten kolommen en ruif.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het complex aan de Rijksstraatweg dat hier een belangrijke beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat vanwege de bestemming is verbonden met een maatschappelijke ontwikkeling, met de vestiging van welgestelden in villa's in het landschappelijk aantrekkelijke gebied aan de Rijksstraatweg. Tot en met het eerste kwart van de twintigste eeuw zijn de woonhuizen van de meer welgestelde klasse vrijwel altijd voorzien van koetshuizen ten behoeve van de stalling van koetsen en paarden, die destijds het belangrijkste vervoermiddel vormden.

522007
Avalon

Inleiding

Complex van VILLA `Avalon' uit omstreeks 1875 en het bijbehorende KOETSHUIS gelegen in de ruime achtertuin van de villa. Het complex is gesitueerd aan de noordzijde van de Rijksstraatweg, op het voormalige terrein van het in 1868 afgebroken Huis Ubbergen. Dit terrein werd in het derde kwart van de negentiende eeuw verkaveld ten behoeve van de bouw van villa's. Huis en koetshuis zijn gelegen binnen het van rijkswege beschermde dorpsgezicht van Ubbergen.

Het complex bestaat uit:

A. VILLA `Avalon'

B. KOETSHUIS

De witgepleisterde villa ligt direct aan de straatweg en kenmerkt zich door witgepleisterde gevels, een middenrisaliet met balkon en een later (omstreeks 1890) toegevoegde rijk uitgevoerde serre. Het koetshuis ligt helemaal achter op het perceel, in de ten opzichte van de villa lager gelegen tuin. De voorgevel van het koetshuis is naar het huis gericht.

Complexwaardering

Complex van VILLA en KOETSHUIS

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard en goed voorbeeld van een laat negentiende-eeuws woonhuis met koetshuis. Woonhuis en koetshuis zijn opgetrokken in een voor de bouwtijd karakteristieke bouwstijl met fraaie detaillering en er is onderling sprake van een hoge ensemblewerking.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de bebouwing aan de noordzijde van de Rijksstraatweg, waar het complex een belangrijke beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex die is verbonden met een maatschappelijke ontwikkeling, met de vestiging van welgestelden in villa's in het landschappelijk aantrekkelijke gebied aan de Rijksstraatweg. Tot en met het eerste kwart van de twintigste eeuw zijn de woonhuizen van de meer welgestelde klasse vrijwel altijd voorzien van koetshuizen ten behoeve van de stalling van koetsen en paarden, die destijds het belangrijkste vervoermiddel vormden.

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Rijksstraatweg 31 6574 AA Ubbergen Ja