Bronkhorsterweg 22, Steenderen

Omschrijving

Aan de rechterzijde achter het huis bevindt zich nog de oorspronkelijke SCHUUR (2). Deze is thans met een moderne houten schutting verbonden met de woning. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Het dak is boven de topgevels voorzien van windveren. De gevels van de schuur zijn gemetseld in kruisverband en hebben een omlopende gecementeerde plint. De VOORGEVEL heeft aan de rechterzijde een opgeklampte houten deur, afgesloten door een halfsteens rollaag. Links hiervan bevindt zich een 4-ruits ijzeren stalraam, afgesloten door een halfsteens segmentboog. In het midden van de topgevel bevindt zich een rond venster dat is voorzien van een ijzeren raam met vierpasmotief. De LINKER ZIJGEVEL is voorzien van een 6-ruits ijzeren stalraam, afgesloten door een halfsteens segmentboog. Over de gevel bevinden zich enkele gemetselde uitkragingen. De RECHTER ZIJGEVEL is geheel blind. Thans is tegen deze gevel een moderne houten carport gebouwd. De ACHTERGEVEL is met twee bovenlichten uitgevoerd. Boven de topgevel bevindt zich een houten windveer.

SCHUUR in gebouwd aan het einde van de 19e eeuw.

- van architectuurhistorische waarde als bijgebouw bij een gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een rijk uitgevoerde meesterswoning in eclectische bouwstijl met invloeden van het neoclassicisme en de Hollandse neorenaissance uit het einde van de 19e eeuw.

- van stedebouwkundige waarde door de prominente situering van het complex aan de Bronkhorsterweg. Het complex maakt een belangrijk onderdeel uit van de historisch gegroeide bebouwing aan de Bronkhorsterweg.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de sociaalhistorische ontwikkeling van de gemeente Steenderen. Het complex vormde samen met de thans verdwenen school een belangrijk onderdeel binnen de Hervormde gemeente in Steenderen.

521993
Meistershuus

Omschrijving

Complex, bestaande uit het zogenaamde "MEESTERSHUIS" (1) met achtergelegen SCHUUR(2), en recentelijk hersteld en gedeeltelijk vernieuwd HEKWERK (3). Het complex is gelegen aan de Bronkhorsterweg. In de volksmond werd dit huis het "Meistershuus" genoemd. Tegenover het pand bevond zich de in 1888 gebouwde school "de Akker" (thans verdwenen). Het Meestershuis werd in 1893 gebouwd in opdracht van de heer D.J. Remmelink. Tot aan 1978 hebben de hoofden van deze school in het meestershuis gewoond. Rechts achter het huis bevindt zich de oorspronkelijke garage. Op beide hoeken van het tuinperceel aan de straatzijde bevindt zich een grote beuk. Het huis is gebouwd in Eclectische stijl met invloeden van de Hollandse neorenaissance en het neoclassicisme. Het pand valt op door de symmetrische opzet en de rijke detaillering van de gevels, zoals onder andere de gepleisterde hoekblokken en segmentbogen boven de vensters.

MEESTERSHUIS met SCHUUR en HEKWERK in eclectische bouwstijl gebouwd aan het einde van de 19e eeuw.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een rijk uitgevoerde meesterswoning in eclectische bouwstijl met invloeden van het neoclassicisme en de Hollandse neorenaissance uit het einde van de 19e eeuw. Het complex valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals onder andere de gave verhoudingen en de rijk uitgevoerde gevels met gepleisterde versieringen.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de sociaalhistorische ontwikkeling van de gemeente Steenderen. Het complex object vormde in samenhang met de thans verdwenen school een belangrijk onderdeel binnen de Hervormde gemeente in Steenderen.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Bronkhorsterweg 22 7221 AC Steenderen Ja