Abbinck, Brummen

Omschrijving

De BIJENSTAL is opgebouwd op een rechthoekig grondplan en heeft gepleisterde achter- en zijmuren onder een overstekend, naar achteren hellend lessenaarsdak voorzien van witgeschilderde windveren en boeibord. De voorzijde en het binnenwerk is in hout vervaardigd en heeft door de detaillering een schilderachtig uiterlijk. Aan de voorzijde bevinden zich binnen een raamwerk, boven elkaar twee series van acht openingen, waarachter zich vakken bevinden. De bovenste openingen worden omgeven door lancetboogvormige omlijstingen.

Waardering BIJENSTAL (complexonderdeel B) vermoedelijk daterend uit de bouwtijd van de boerderij.

-Van architectuurhistorische waarde als tamelijk zeldzaam voorbeeld van een bijenstal uit het begin van de twintigste eeuw, waarvan de schilderachtige verschijningsvorm wordt bewerkstelligd door in hout uitgevoerde, decoratieve lancetvormige openingen.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex dat een belangrijke beeldbepalende rol speelt in het historisch gegroeide buitengebied. Vanwege de functie en de verschijningsvorm, is de stal een belangrijk beeldbepalend onderdeel van het boerenerf.

-Van cultuurhistorische waarde binnen de agrarische geschiedenis, als zeldzaam voorbeeld van een speels vormgegeven behuizing voor bijen.

521794
Abbinck

Inleiding

BOERDERIJ Abbinck' gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect J.A. HEUVELINK (1879-1949) in opdracht van de veehouder en wethouder J.D. Schoonman, ter vervanging van zijn nog in hetzelfde jaar afgebrande bedrijf. De boerderij is gelegen tegenover Huis Voorstonden, op de hoek van de doorgaande Voorsterweg en de Windheuvelstraat. Architect HEUVELINK was woonachtig in Apeldoorn en bouwde in Apeldoorn en omgeving voornamelijk landhuizen en villa's. Boerderij Abbinck heeft een uitgebouwd, villa-achtig woongedeelte, dat haast zelfstandig van de boerderij lijkt te zijn. Het huis kenmerkt zich door invloeden uit de Neo-Renaissance en Overgangsstijl. Het bedrijfsgedeelte kenmerkt zich door de grote omvang van de driekapschuur. In deze streek komen boerderijen van een dergelijke omvang, met villa-achtige voorhuizen, nauwelijks voor.

Complexomschrijving

Binnen het complex is opgenomen de BOERDERIJ uit 1909 (Complexonderdeel A) bestaande uit een villa-achtig voorhuis in een sobere overgangsstijl, dat links tegen de voorgevel van een bedrijfsruimte met drie kappen is gebouwd. Voorts valt binnen de bescherming een op het erf van de boerderij gelegen BIJENSTAL (complexonderdeel B), die vermoedelijk uit de bouwtijd van de boerderij dateert. De boerderij is met de achtergevel naar de Voorsterweg gekeerd en met de zijgevel op enige afstand van de Windheuvelstraat gelegen. Tussen straat en zijgevel is het bijenhok gesitueerd. Een recente schuur, ter vervanging van een oudere wagenschuur op dezelfde plaats, staat achter de boerderij. Het laag gelegen erf is beplant met een aantal oude bomen. Naar het erf toe leiden twee wegen, een sluit aan de voorgevel aan, een ander voert naar het achtererf. De boerderij wordt omgeven door moestuinen en weilanden.

Complexwaardering

BOERDERIJ en BIJENSTAL daterend uit omstreeks 1909

-Van architectuurhistorische waarde als goed en in hoofdvorm gaaf bewaard voorbeeld van een driekapboerderij met aangebouwd, villa-achtig voorhuis en een vrijstaande, markant vormgegeven bijenstal. De complexonderdelen vormen samen een fraai complex dat een goed beeld geeft van een boerenerf aan het begin van de twintigste eeuw in Nederland.

-Van stedenbouwkundige waarde vanwege de situering van het complex in een historisch gegroeid buitengebied, nabij het adellijke Huis Voorstonden. Het complex speelt hier, vanwege de verschijningsvorm en de ligging op de hoek van twee wegen, een beeldbepalende rol.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege het bijzondere type boerderij en vanwege de zeldzame bijenstal, die een kenmerkend onderdeel zijn van de agrarische geschiedenis van Nederland.

Bijenkorf Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Brummen BY Windheuvelstraat 1 Ja