Nijhoven 9, Baarle-Nassau

Inleiding

LANGGEVELBOERDERIJ, uit omstreeks 1890 in Ambachtelijk-Traditionele stijl, mogelijk gesticht op een oudere huisplaats. Blijkens opschrift heeft A. van Gool (plaatselijke timmerman) in 1897 een spant vervangen. In 1936 is het pand verbouwd. Vrijstaand pand in het buitengebied, thans in gebruik als woonhuis.

Omschrijving

Bakstenen pand met een voorgevel van rode steen, de zijgevels zijn uitgevoerd in bruine baksteen. De boerderij heeft een rechthoekige plattegrond onder zadeldak, aan de achterzijde bevinden zich niet-historische aanbouwen. Het dak is gedekt met oud-Hollandse pannen.

De voorgevel is voorzien van een gepleisterde plint. Beide zijgevels hebben vlechtingen en een gemetselde makelaar in de topgevel. Het woongedeelte heeft een paneeldeur met tweedelig bovenlicht in ondiep portiek (1936), rechts daarvan bevinden zich twee stolpramen met luiken. Ter linkerzijde van het portiek zijn twee ramen aangebracht, waarvan het rechter een stolpraam, en het linker eerst een deur was, naar het voormalige bedrijfsgedeelte. Onder de ramen bevinden zich natuurstenen dorpels, erboven, evenals boven de deur zijn strekken in het metselwerk zichtbaar. De kopse gevel bevat enkele kleine ramen. Het bedrijfsgedeelte is herkenbaar aan de rondboogpoort. De kopse gevel bevat een utilitaire, deels bij recente verbouwingen gerealiseerde indeling.

Rechts van het pand, evenwijdig aan de voorgevel is een bakstenen tuinmuur geplaatst. Deze muur is voorzien van lisenen en ezelsruggen en bevat twee poorten.

Voor het pand is een klein stoepje van tegels in ruitpatroon gelegd. Er staan leilinden.

Inwendig bevinden zich rechts woonvertrekken, in 1936 deels gewijzigd, met onder andere kelder/opkamer en deels historische balklagen.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in zuidelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek, de zorgvuldige detaillering en de zuidelijk aandoende stijl. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Nijhoven 9 5111 HE Baarle-Nassau Ja
R 234 Baarle-Nassau