Chaamseweg 9, Baarle-Nassau

Inleiding

Vrijstaand LOOIERIJGEBOUW aan de doorgaande weg net buiten het centrum van Baarle-Nassau. Het pand in Ambachtelijk-Traditionele stijl dateert uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en is niet meer als looierij in gebruik.

Omschrijving

Drielaags gebouw op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het pand is uitgevoerd in recent wit geschilderde baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. Boven de begane grond zijn zowel de voor- als de achtergevel betimmerd met geteerde planken, hierin bevinden zich luiken. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Topgevels met geschulpte windveren en makelaar. De voor- en achtergevel hebben een geschulpte rand, direkt onder de goot. In de gevel zijn steekankers zichtbaar.

De begane grond telt aan de straatzijde vier traveeën met een opgeklampte getoogde deur en getoogde ramen, deze hebben stalen kozijnen met een kleine roedenverdeling. De kopse gevel heeft op de eerste en tweede verdieping hijsdeuren welke boven elkaar zijn geplaatst. Aan weerszijden daarvan ramen met roedenverdeling. Erboven de topgevel van het hijswiel. In het interieur bevindt zich in de nok nog een originele takelinstallatie.

Waardering

De looierij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kleine ambachtelijke leerlooierij. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur.

Looierijgebouw Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Chaamseweg 9 A 5111 VL Baarle-Nassau Ja