Boerderijcomplex, Terheijden

Inleiding.

Aan de westelijke zijde van de Hoofdstraat, achter het bijbehorende woonhuis gelegen dubbele VEESCHUUR, gesitueerd in het centrum van het dorp Terheijden. Het betreft een schuur in Ambachtelijk-Traditionele trant bestaande uit gekoppelde bouwdelen, waarvan de zuidelijke schuur waarschijnlijk laat-19de-eeuws is en de noordelijke omstreeks 1900 zal zijn gebouwd. De zuidelijke schuur is van het middenlangsdeeltype. De bebouwing is gesitueerd op een geheel binnen de bebouwde kom gelegen erf met diverse karakteristieke groenelementen.

Omschrijving.

Dubbele veeschuur, bestaande uit twee min of meer evengrote bouwdelen, elk met een zadeldak met de nokrichting haaks op de voorgevel. De schuren hebben bakstenen gevels en op de daken een dekking van gesmoorde muldenpannen. De zuidelijke schuur is van het middenlangsdeeltype en heeft in beide kopgevels centraal een getoogde deeldeur onder een segmentboog. De achtergevel heeft in top van de gevel een hooiluik met rondboogvormig bovenlicht. Voorts in deze gevel twee getoogde stalvensters met zesruits ramen. De noordelijke schuur bezit aan de noordwestzijde een uitbouw met zadeldak. Het erf wordt aan de westzijde omsloten door een hoge haag (hulst, laurier, meidoorn). Voorts op het erf diverse forse bomen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft als onderdeel van een gaaf boerderijcomplex binnen de bebouwde kom van Terheijden en daarmee verwijzend naar de vroegere betekenis van het dorp cultuurhistorische waarde. Voorts architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een grote dubbele veeschuur, tot stand gekomen in verschillende fasen in waarschijnlijk de tweede helft van de 19de eeuw-1900. Mogelijk zijn inwendig oudere constructies bewaard gebleven. Het pand heeft vooral ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, te weten een boerderijcomplex, verder bestaande uit een aan de Hoofdstraat gelegen woning met koetshuis en een erf met karakteristieke groenelementen. Het betreft het één van de weinige nog gaaf gebleven boerenerven binnen de bebouwde kom van Terheijden.

521495
Boerderijcomplex Hoofdstraat

Inleiding.

Boerderijcomplex binnen de bebouwde kom van Terheijden, gelegen aan de westelijke zijde van de Hoofdstraat en bestaande uit een aan de openbare weg gelegen WOONHUIS (1) en een dubbele VEESCHUUR (2). De boerderij is van het West-Brabantse type, gekenmerkt door het vrijstaande woonhuis met zadeldak tussen topgevels en een eveneens vrijstaande schuur, in dit geval een middenlangsdeelschuur met latere uitbreiding. De bebouwing is gesitueerd op een aan de achterzijde door hagen omzoomd erf, waarop diverse karakteristieke groenelementen zijn te vinden. Het woonhuis dateert in zijn huidige verschijningsvorm uit het midden van de 19de eeuw, maar bezit een oudere, mogelijk 18de-eeuwse kern. De schuren lijken te dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw, waarbij de noordelijke mogelijk omstreeks 1900 werd toegevoegd. Het woonhuis heeft aan de straatzijde een aangebouwd koetshuis, waarmee het tevens een typerend voorbeeld kan worden genoemd van de voorname 19de-eeuwse dorpsbebouwing in Terheijden.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een karakteristiek en gaaf voorbeeld van een in zijn huidige vorm 19de-eeuws ogend historisch boerderijcomplex met vrijstaand herenhuis, aangebouwd koetshuis en bijgebouwen. Het woonhuis heeft architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een in zijn huidige verschijningsvorm midden 19de-eeuwse middelgrote voorname dorpswoning, opvallend door de brede lijstgevel, de gave detaillering van ingang en vensters, alsmede door de aanwezigheid van een koetshuis. Het pand vertegenwoordigt een in Noord-Brabant algemeen voorkomend dorpswoonhuistype, gekenmerkt door de breed opgezette voorgevel en het dwarsgerichte zadeldak. Dit object heeft voorts situationele waarde vanwege de prominente ligging aan de belangrijkste hoofdas van het dorp Terheijden, waar het tot de gaafst bewaard historische woningen kan worden gerekend. Voorts is er een grote dubbele veeschuur, tot stand gekomen in verschillende fasen in waarschijnlijk de tweede helft van de 19de eeuw. Mogelijk zijn er inwendig oudere constructies bewaard gebleven. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de opmerkelijke ligging binnen de bebouwde kom van Terheijden, waar vergelijkbare complexen, bestaande uit een aan de straat gelegen voorname woning met achterliggende schuren, veelal op zeer diepe erven, oorspronkelijk een bekend verschijnsel waren. Het betreft inmiddels één van de weinige nog gaaf gebleven boerenerven binnen de bebouwde kom van Terheijden.

Erfbeplanting Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja