Lingsforterweg 26, Arcen

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Arcen).

In gracht gelegen bakstenen herenhuis in sobere baksteenarchitectuur gesitueerd op een oudere bouwplaats. Na archeologisch onderzoek zijn er sporen gevonden van twee voorgangers: een 15de-eeuws huis en een 16de-eeuws huis; dit laatste is in 1646 geheel verwoest. Tussen circa 1661 en circa 1730 is het huidige huis opgetrokken oorspronkelijk op een symmetrisch U-vormig grondplan, maar bij een brand in 1806 is de linkervleugel verloren gegaan (deels herbouwd circa 1875) waardoor de haakvormige plattegrond is ontstaan.

Het huis is opgebouwd uit een souterrain en twee bouwlagen onder met leien gedekte, dubbele schilddaken met zakgoot. De gevels kennen een zeer regelmatige geleding met hoge spaarvelden (nissen) die zich over de twee verdiepingen uitstrekken en onder de daklijst door korfbogen worden beëindigd; in elke nis is een vensteras opgenomen. Alle vensters zijn licht getoogd; getralied souterrainvenster. De voorgevel heeft een licht risalerende- en de achtergevel een vooruitspringende middenpartij van drie traveeën bekroond door een fronton; aan de voorgevel voorzien van een alliantiewapen van de bouwheer Adolphus R.A. van Gelder en Anna Marie Beatrix von der Recke. Voor de ingang een hoge gebogen bordestrap met natuurstenen treden en een ijzeren trapleuning in classicistische stijl; in het bakstenen middendeel een deur die toegang geeft tot het souterrain; op de bel-etage is een dubbele toegangs(paneel)deur met halfrond bovenlicht voorzien van spaakroeden en gevat in een Ionische pilasterordonnantie met een hoofdgestel.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond met centrale hal en grote zaal op de middenas; rechts hiervan een 'luie' trap met gebeeldhouwde houten balusters, begin 18de eeuw. Van de vroeg-18de-eeuwse aankleding is ondermeer het volgende van belang: hal met vloer van Namense steen en twee penanttafels met bijbehorende spiegels in Lodewijk XIV-stijl; grote zaal met paneellambriseringen, stucplafond met koof, schouw met marmeren schoorsteenmantel en houten boezem waarin een spiegel en schilderstuk (portret Frederik Wilhelm I van Pruisen) is opgenomen en eveneens twee penanttafels met bijbehorende spiegels in Lodewijk XIV-stijl; klein vertrek met beschilderde zoldering met voorstelling Flora; in de jachtkamer een hoge zandstenen schoorsteenmantel uit de 17de eeuw. Kelder met kruisgewelven.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW (Arcen) is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de laat-17de-eeuwse en vroeg-18de-eeuwse vormgeving in sobere baksteenarchitectuur;

- vanwege de gaaf bewaard gebleven ruimte-indeling en interieuronderdelen;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische structuur;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521467
Complexnaam
Arcen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving van het complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde HISTORISCHE BUITENPLAATS ARCEN met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSBRUG (3A) EN KADEMUREN BUITENGRACHT (3B), POORTGEBOUW (4), KOETSHUIS (5), TOEGANGSBRUG (6A) EN KADEMUREN BINNENGRACHT (6B), BOOGBRUG (7), TIENDSCHUUR (8), RESTANTEN VAN TUINPAVILJOEN (9).

Ten oosten van het dorp Arcen aan de Maas in het oude land van Gelre (het Overkwartier) ligt de historische buitenplaats Arcen; in 1713 behorend bij Pruisen en in 1815 door een grenscorrectie bij Nederland gevoegd. Het goed was vanaf 1503 in bezit van de Heren van Arcen uit het geslacht van Gelder, dezen herbouwden het huis na twee verwoestingen in 1511 en 1646; in 1651 werd onder het beheer van Marcelis van Gelder begonnen met het poortgebouw. Het huidige, in sobere architectuur opgetrokken huis is tussen circa 1661 en circa 1730 opgetrokken tot een U-vormig bouwblok door bouwheer Johan Godfried en vervolgens zijn zoon Adolphus R.A. van Gelder ter plaatse van een zestiende-eeuws kasteel dat in 1646 werd verwoest; de linkervleugel (noord) is aan het begin van de negentiende eeuw door brand verwoest. De bebouwing (hoofd- en bijgebouwen) is geconcentreerd op het eerste van de in totaal drie omgrachte, vierkante eilanden; op het tweede en derde eiland was oorspronkelijk de moestuin/boomgaard gesitueerd (zie de Tranchot kaart van 1803-1820 en een oude luchtfoto 1920); vermoedelijk is deze structuur tegelijkertijd met de bouwactiviteiten in de zeventiende en achttiende eeuw tot stand gekomen.

De laatste particuliere bewoner was de Duitse prof. Friedrich August Deusser (van 1917 tot aan de tweede wereldoorlog); na de bezetting door de Duitsers werd het goed in 1972 ondergebracht in een stichting en vervolgens in 1976 verkocht aan het Limburgs Landschap. Thans geëxploiteerd als kasteeltuin met eigentijdse inrichtingselementen.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. De omgrenzing volgt de lanen langs de rechthoekige buitengracht.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ARCEN is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorisch belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het hoofdgebouw dat een voorbeeld is van 17de- en 18de-eeuwse baksteenarchitectuur;

- vanwege de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond van het hoofdgebouw en de aanwezige interieuronderdelen;

- vanwege de bij de buitenplaats behorende gaaf bewaarde formele structuur van grachten en lanen, waarbij de drie opeenvolgende vierkante eilanden een uniek element vormen;

- vanwege de visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lingsforterweg 26 5944 BE Arcen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 6241 Arcen en Velden
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1661 1730 vervaardiging
Naar boven