begraafplaats, Aarlanderveen

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving

De begraafplaats ligt haaks op de weg en wordt gevormd door een opgehoogd, klein rechthoekig terrein dat is omgracht en omgeven door een windsingel van elsen (buitenste rand) en een haag van hulst (binnenste rand). De ingang tot de begraafplaats wordt gemarkeerd door twee Japanse Kersen. De eenvoudige symmetrische aanleg wordt bepaald door een hoofdas van west naar oost (as van symmetrie) geflankeerd door kegelvormig gesnoeide hulstbomen. Aan weerszijden van deze as liggen de graven opgedeeld in vijf rangen (prijsklassen).

Waardering

De begraafplaats is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoudige symmetrische aanleg kenmerkend voor de neoclassicistische stijl.

In stedebouwkundig opzicht is de begraafplaats van algemeen belang vanwege de samenhang van aanleg en beplanting en vanwege de bijzondere en beeldbepalende situering in het vlakke weidelandschap.

De aanleg en beplanting zijn zeer gaaf.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
521435
Complexnaam
Algemene Begraafplaats
Provincie
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Algemene of Burgelijke BEGRAAFPLAATS met HEK en identiek vormgegeven BAARHUISJE en lijkenhuisje (BAARHUISJE), aangelegd naar aanleiding van de invoering van de Begrafeniswet van 1869. In 1870 werd de gemeente Aarlanderveen gemaand tot de aanleg van een begraafplaats buiten de bebouwde kom. Timmerman Rutgers ontwierp de aanleg, de grafkelders en het lijken- en baarhuisje in een Neo-classicistische bouwstijl. Op 1 januari 1873 werd de begraafplaats in gebruik genomen. Op de begraafplaats werd een onderscheid gemaakt in vijf rangen. De goedkoopste graven bevonden zich bij de ingang (west), de duurste graven lagen achteraan (oost).

Het eerste familiegraf werd in 1875 uitgegeven. Omstreeks dat jaar zijn ook het hek, baar- en lijkenhuisje voltooid. De officiële opening van de begraafplaats vond plaats in 1877.

Omschrijving

De begraafplaats ligt ten zuiden van Aarlanderveen, buiten de bebouwde kom.

Het terrein van de begraafplaats is omgracht en ligt haaks op de weg, waardoor het de vorm heeft van een schiereilandje. De ingang tot het terrein bestaat uit een hek, geflankeerd door een baarhuisje (noord) en een lijkenhuisje (zuid). Daarachter wordt de begraafplaats respectievelijk omringd door een haag van hulst, een windsingel van elzen en de gracht. Langs de middenas over de begraafplaats (van west naar oost), kegelvormige gesnoeide hulstbomen. Kort achter de ingang staan bovendien twee Japanse Kersen. Op het oostelijke deel bevinden zich nog enkele negentiende eeuwse familiegraven (grafstenen).

Waardering

De begraafplaats is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkelingen in het begrafeniswezen en vanwege de bijzondere aanleg van de begraafplaats.

De begraafplaats is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde: de bijzondere aanleg, de rijke detaillering van het hek en de Neo-classicistische vormgeving van het baarhuisje en het lijkenhuisje.

In stedenbouwkundig opzicht is het complex van algemeen belang vanwege de samenhang van de aanleg, beplanting, het hek en de gebouwtjes en vanwege de bijzondere situering in het landschap.

De aanleg, beplanting en architectuur zijn zeer gaaf.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Begraafplaats Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Zuideinde 37 2445 AS Aarlanderveen BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3942 Aarlanderveen
A 3943 Aarlanderveen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1875 1875 vervaardiging
Naar boven