't Mieneke, Vught

Inleiding

De SCHAAPSKOOI bij boerderij "'t Mieneke" is gelegen in het weiland ten zuidwesten van de boerderij, die onderdeel uitmaakt van het landgoed Bleijendijk. De schaapskooi, die een herinnering vormt aan de oorspronkelijke hoofdfunctie van deze boerderij, werd in 1933 gebouwd naar ontwerp van C. Knuttel. Ze vertoont, met de boerderij overeenkomende, Traditionalistische vormen. Heden wordt de schaapskooi gebruikt als hok voor pluimvee.

Omschrijving

De schaapskooi heeft een rechthoekige plattegrond en heeft een met riet gedekt wolfdak met nokkam en een overstek van oud-Hollandse pannen. Het gebouwtje heeft gepotdekselde, op de vlucht gebouwde houten wanden. Aan de korte westzijde bevindt zich de ingang, met een naar buiten toe openslaande dubbele houten deur.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is een voorbeeld van een onderdeel van een voor die tijd modern boerderijcomplex.

Het is een goede illustratie van de oorspronkelijke hoofdfunctie van de boerderij. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het landgoed Bleijendijk. Het object is van belang vanwege gaafheid. De schaapskooi is van belang vanwege typologische zeldaamheid.

521291
Complex 't Mieneke

Inleiding

Het complex "'t Mieneke", dat bestaat uit een BOERDERIJ met SCHUUR, SCHAAPSKOOI en BAKHUIS is gelegen op het landgoed Bleijendijk, ten zuidoosten van Vught. W. van Beuningen, die in Vught diverse projecten ter verbetering van de welvaart van de Vughtse bevolking realiseerde, kocht in 1928 het landgoed Bleijendijk en bouwde er nieuwe pachtboerderijen, waaronder dit complex. De gebouwen, die stijlelementen van het Traditionalisme vertonen, zijn ontworpen door architect C. Knuttel.

Omschrijving

Het complex, bestaande uit een kortgevelboerderij met een haaks hierop gebouwde varkensstal, een losstaande schuur en een schaapskooi, is gelegen op een terrein met weiland aan de zuidelijke zijde van de Bleijendijk. De boerderij ligt met het voorerf aan de Bleijendijk. Op het achtergelegen erf bevindt zich de uit dezelfde bouwtijd daterende schuur. De schaapskooi is gelegen in het weiland aan de westelijke zijde van de boerderij en het bakhuis bevindt zich ten oosten van de schuur. Ten noordoosten van de boerderij buiten de bescherming vallende moderne stallen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het complex bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling: het is een voorbeeld van een voor die tijd modern boerderijcomplex. Het complex heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zeer verzorgd gedetailleerd boerderijcomplex in traditionalistische stijl. Het complex bezit ensemblewaarden als essentieel onderdeel van het landgoed Bleiendijk. Het complex is van belang vanwege de gaafheid. Het complex is van belang vanwege typologische zeldzaamheid.

Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Schaapskooi Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja